Ce spun sportivii de performanță despre intoleranța alimentară și rolul dietei în recuperarea fizică

Doi sportivi de performanță, un român și un german, vorbesc public despre importanța alimentației pentru a avea o formă fizică extrem de bună și despre intoleranțele alimentare, care pot fi depistate și tratate, astfel încât să poată atinge performanțe. Aflați în cele ce urmează ce a declarat recent tenismenul Andrei Pavel, unul dintre sportivii cu care România se poate mândri peste hotare, ce a povestit sportivul Marco Koch, primul înotător german care a câştigat un titlu mondial la proba de 200 metri bras și mai ales care este părerea unui specialist în recuperarea prin kinetoterapie, dr. Daniela Ene, fiziokinetoterapeut la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București.

Ce spun sportivii de performanță despre intoleranța alimentară și rolul dietei în recuperarea fizică

Marco Koch a câştigat un titlu mondial, la proba de 200 metri bras, obținând medalia de aur la Campionatul Mondial de Nataţie de la Kazan din 2019. Potrivit siteului Testedebine.ro, în urmă cu trei ani, sportivul avea niveluri îngrijorătoare de intoleranţă la peste 70 de alimente, printre care gluten, ouă, lapte şi alune, motiv pentru care și-a schimbat dieta la sugestia specialiștilor. Crampele abdominale i-au dispărut și a putut să-și îmbunătățească performanțele datorită dietei alimentare.

Renumitul tenismen Andrei Pavel a declarat într-un comunicat de presă despre relevanța adaptării alimentației la nevoile organismului: ,,sportivii au nevoie de o dietă echilibrată, care să fie conformă cu ceea ce organismul fiecăruia are nevoie. Testele actuale de diagnosticare, care arată care sunt intoleranțele și ce probleme ai la nivel intestinal, ajută sportivii care își doresc performanță să se poată baza pe organismul lor. În plus, din experiența mea pot să spun că le oferă mult mai multă energie și un somn liniștit”, a precizat fostul sportiv român. 

Daniela Ene, fiziokinetoterapeut cu o experiență de 20 ani în recuperarea prin kinetoterapie în cadrul Spitalului Clinic Sfânta Maria din București, un centru de referință în recuperare medicală la nivel national, se ocupă și de recuperarea medicală a sportivilor amatori și de performanță,. În opinia acesteia, ,,rolul dietei este unul esențial pentru noi toți, dar mai ales pentru sportivii care își doresc performanță. Aceștia deseori trebuie să excludă alimentele la care au intoleranță si care pot provoca inflamații cronice, în procesul de recuperare și chiar de îmbunătățire a performanțelor sportive”.

Mai multe detalii despre beneficiile pe care dieta anti-inflamatorie le poate aduce în recuperarea medicală a sportivilor, dar chiar și a persoanelor care suferă de boli autoimune puteți afla de la dr. Daniela Ene, care va susține webinarul gratuit Teste de Bine, pe 20 octombrie, (https://www.facebook.com/events/961237157694590/),  de la ora 17:00.

 ,,Sedentarismul provoacă fibroză sau atrofierea unor întregi grupe musculare, iar lipsa funcţionalităţii muşchilor are implicaţii la nivelul articulaţiilor şi aşa apare artroza. Și aceasta, la rândul ei, atrage imobilitate din cauza durerii și avem un cerc vicios. Lipsa mișcării duce la declanşarea întregului proces degenerativ. Acesta este şi motivul pentru care oamenii de la ţară, care se mişcă mai mult şi petrec mai mult timp în aer liber, chiar şi în condiţii precare, sunt mai sănătoşi,” a afirmat Daniela Ene, cu doctorat în spondilitele anchilozante.

 În cadrul webinarului se va vorbi despre rolul pe care îl are alimentația în abordarea terapeutică a bolilor care afectează sistemul osos și articulațiile, dar și de ce osteopatia tratează sistemul musculo-scheletal și de ce ia în considerare o arie largă de suferințe, de la durerile coloanei vertebrale, problemele aparatului locomotor la migrene, tulburări digestive, precum şi tulburările sistemului neuro­vegetativ (anxietate, depresie, tulburări de somn, stres).