Precizările autorităților sanitare despre reacții adverse la vaccinarea împotriva Covid-19 apărute la cadre medicale

Ministerul Sănătății a făcut câteva precizări referitoare la reacțiile adverse survenite în cazul vaccinării împotriva COVID-19. O primă situație este cea a unei asistentei medicale, angajată la Institutul de Pneumologie ,,Marius Nasta” din Capitală, care a decedat după ce a făcut rapelul la vaccinul împotriva COVID-19. Nu a fost singura explicație pe care a trebuit s-o dea Ministerul Sănătății, fiindcă au mai fost și alte situații survenite la români vaccinați împotriva noului coronavirus.

Precizările autorităților sanitare despre reacții adverse la vaccinarea împotriva Covid-19 apărute la cadre medicale

Asistenta medicală avea 55 de ani și lucra la Institutul de Pneumologie ,,Marius Nasta” din București. Ea a fost vaccinată pe 21 ianuarie a.c. cu doza de rapel și a decedat la 28 ianuarie.

,,Menționăm că nu au existat reacții adverse nici după prima doză de vaccin, nici după rapel. Cauzele decesului vor fi stabilite de către Institutul de Medicină Legală. Pentru corecta informare a opiniei publice vom reveni cu precizări în momentul în care vom avea rezultatele preliminare ale autopsiei”, a specificat Ministerul Sănătății.

 Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumologie ,,Marius Nasta” din București a întărit cele spuse de Ministerul Sănătății referitor la decesul asistentei medicale. ,,Colega noastră avea 55 de ani, a decedat la domiciliu in 28 ianuarie, doza de rapel a fost efectuată in 21.01.2021. Menționez că nici după prima doza nici după rapel nu au fost reacții adverse la colega noastră”, a spus dr. Mahler.

Un alt caz care a necesitat lămuriri suplimentare este cel al femeii de 32 de ani din Vâlcea cu suspiciune de paralizie facială periferică dreaptă după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer (Comirnaty). Ministerul Sănătății susține că potrivit primului buletin de raportare a reacțiilor adverse post-vaccinare (RAPI), parafat de un medic specialist neurolog, pacienta prezenta simptomatologia unei paralizii faciale periferice drepte, mioclonii, episoade intermitente de vertij și subfebrilitate, dar că toate investigațiile complexe efectuate ulterior debutului clinic atât la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, cât și la Spitalul Universitar de Urgență din București au infirmat diagnosticul de paralizie facială periferică dreaptă. În prezent, pacienta se află în stare clinică bună.

Referitor la reacțiile adverse în urma administrării vaccinului BioNTech Pfizer (Comirnaty) semnalate de mass-media la femeia în vârstă de 40 de ani din județul Timiș, cunoscută cu istoric polialergic, Ministerul susține că aceasta a prezentat o reacție adversă de tip anafilactic, fără a ajunge în stare de șoc, după administrarea dozei de rapel. Femeia, de profesie cadru medical, a efectuat rapelul în data de 04 februarie a.c..

,,Menționăm că simptomele respective s-au instalat pe parcursul monitorizării postvaccinale, respectiv la 10 minute de la administrarea dozei de rapel, însă acestea au cedat la scurt timp de la administrarea tratamentului specific în astfel de situații. Femeia, în vârstă de 41 de ani, a părăsit, ulterior, centrul de vaccinare în stare bună de sănătate. Facem precizarea că persoana deține în istoricul medical multiple episoade alergice”, a afirmat grupul de comunicare al CNCAV (Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19).