Microbiomul legat de nivelul de vitamina D

Flora intestinală este legată de nivelurile de vitamina D, sugerează un nou studiu. Cercetătorii californieni sunt de părere că microbiomul joacă un rol extrem de important în menținerea sănătății.

Microbiomul legat de nivelul de vitamina D

Oamenii de știință de la Universitatea din California, San Diego au descoperit că microbiomul intestinal al bărbaților a fost legat de nivelul acestora de vitamina D activă, care este importantă pentru sănătatea oaselor și pentru imunitate. În acest studiu, cercetătorii au analizat probe de scaun și sânge de la 567 de bărbați din șase orașe din SUA (vârsta medie: 84). Cei mai mulți și-au apreciat sănătatea ca fiind bună sau excelentă.

„Am fost surprinși să constatăm că diversitatea microbiomului - varietatea tipurilor de bacterii din intestinul unei persoane - a fost strâns asociată cu vitamina D activă”, a declarat dr. Deborah Kado, directorul Clinicii de osteoporoză la UC San Diego Health, autorul principal al studiului. Specialista e de părere că ,diversitatea microbiomului intestinal este asociată cu o sănătate mai bună în general.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că 12 tipuri specifice de bacterii erau mai frecvente în flora intestinală a bărbaților care aveau multă vitamină activă D. Majoritatea acestor 12 tipuri produc un acid gras numit butirat, care ajută la menținerea sănătății mucoasei intestinale. O serie de studii anterioare au sugerat că persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D prezintă un risc mai mare de cancer, boli de inimă, infecții cu COVID-19 mai severe și alte boli.

 Dar cel mai mare studiu clinic randomizat de până acum (peste 25.000 de adulți) a concluzionat că administrarea suplimentelor de vitamina D nu are niciun efect asupra sănătății, inclusiv asupra sănătății oaselor și a riscului de boli de inimă și cancer.

 „Studiul nostru sugerează că s-ar putea datora faptului că aceste studii au măsurat doar forma precursoare a vitaminei D, mai degrabă decât hormonul activ”, a afirmat Kado, potrivit Medicinenet.com. „Măsurile de formare și descompunere a vitaminei D pot fi indicatori mai buni ai problemelor de sănătate care stau la baza și cine ar putea răspunde cel mai bine la suplimentarea cu vitamina D.”

„Adesea găsim în medicină că mai mult nu este neapărat mai bun. Așadar, în acest caz, poate nu este cantitatea de vitamina D pe care o suplimentezi, ci modul în care îți încurajezi corpul să o folosească”, a spus dr. Robert Thomas, medic endocrinolog la UCSD School of Medicine, co-autor al studiului.

 Dr. Cezarina Matei, medic specialist medicină de familie, secretar general al Societății Române de Homeopatie a declarat recent că,,microbiomul uman are o multitudine de efecte benefice, datorită faptului că este implicat în funcționarea normală a sistemului nervos central, a tubului digestiv și a sistemului imun. Ca atare, dacă vrem să avem grijă de noi, trebuie să avem grijă de digestia noastră, iar efectele se vor vedea și la nivel cognitiv”.

Pediatrul Gabriela Ion de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ,,Grigore Alexandrescu a subliniat cât de important este un sistem imun competent și o floră intestinală echilibrată la copii.,,Trebuie să înțelegem cât mai multe despre cauză, despre alimentația copilului, compoziția și echilibrul florei intestinale, efortul fizic și contextul genetic. Putem să ajungem să analizăm inclusiv alimentația mamei în sarcină pentru a înțelege cauza și efectul”, a afirmat dr. Ion Gabriela.

Dezechilibrul florei intestinale sau disbioza intestinală este  ,,implicat în mai multe procese metabolice, crește imunitatea la o varietate de boli și are un impact critic asupra interacțiunii dintre organele tale. Când există o perturbare a echilibrului dintre microbii „buni” și „răi” sau anumiți microbi sunt dislocate în părți necorespunzătoare ale corpului, aceasta este momentul în care boala are posibilitatea să apară”, a declarat conf.univ. dr. Sanda Maria Crețoiu Fondator si CEO la NutriMed Express.