Bandajul care identifică și tratează infecțiile bacteriene

Ce ați zice dacă ați putea detecta și trata rapid infecțiile bacteriene cu ajutorul unui bandaj? Ei bine, s-ar putea să nu fie atât de îndepărtată acea zi în care să-l folosiți. Cercetătorii de la Academia Chineză de Științe au inventat deja bandajul care își schimbă culoarea atunci când există o infecție bacteriană la nivelul pielii. Același bandaj își schimbă culoarea dacă bacteriile sunt rezistente la antibiotice.

Bandajul care identifică și tratează infecțiile bacteriene

Ce ați zice dacă ați putea detecta și trata rapid infecțiile bacteriene cu ajutorul unui bandaj? Ei bine, s-ar putea să nu fie atât de îndepărtată acea zi în care să-l folosiți. Cercetătorii de la Academia Chineză de Științe au inventat deja bandajul care își schimbă culoarea  atunci când există o infecție bacteriană la nivelul pielii.  Același bandaj își schimbă culoarea dacă bacteriile sunt rezistente la antibiotice.

 Acest bandaj ,,magic” pe bază de hârtie rămâne verde atâta timp cât o rană nu este infectată, însă devine galben în prezența bacteriilor din cauza acidității care apare odată cu infecția. Bandajul eliberează apoi un antibiotic pentru a trata rapid infecția, informează MedicineNet.com.

Dacă bandajul detectează prezența unor bacterii rezistente la antibiotice, acesta devine roșu din cauza enzimelor eliberate la locul infecției. Medicii pot apoi să aplice peste bandaj o bandă lungă pentru a activa așa-numitele „specii reactive de oxigen”, molecule instabile care ucid sau slăbesc bacteriile.

 Bandajele au fost testate până acum doar pe șoareci și au reușit să diferențieze infecțiile bacteriene tratabile de infecțiile rezistente la antibiotic. Odată aplicate, ele au accelerat vindecarea rănilor ambelor tipuri de infecții bacteriene.

Infecțiile bacteriene ale pielii pot fi vindecate de obicei cu antibiotic. Dar „unele bacterii au devenit rezistente la medicamente și sunt mai greu de omorât. Staphylococcus aureus (MRSA) rezistent la meticilină poate provoca abcese la nivelul pielii. Persoanele care stau în spitale și în casele de îngrijiri medicale sunt sunt susceptibile la MRSA, la fel și personalul care se ocupă de îngrijirea copiilor”, după cum a precizează dr. Neha Pathak.

 Metodele actuale de identificare a bacteriilor cauzatoare de infecții ale pielii consumă mult timp și necesită utilizarea unor instrumente scumpe. Bandajele care diagnostichează și tratează rapid infecțiile bacteriene ale pielii reprezintă o inovație care economisește timp și bani.

,,Capacitatea de a diagnostica rapid infecțiile bacteriene rezistente la antibiotice cu bandaje care își schimbă culoarea va permite un tratament în timp util. Diagnosticul precis al infecțiilor bacteriene și utilizarea adecvată a antibioticelor pot ajuta la combaterea problemei crescânde a rezistenței la antibiotice, a declarat dr. John P. Cunha.

 Citiți si Primul RMN portabil low-cost, aprobat de FDA