Ce obiceiuri alimentare nesănătoase au românii

Doar 3 din 10 români obișnuiesc să bea 2 litri de apă pe zi, iar 4 din 10 nu iau micul dejun, conform studiului CIPRA realizat în colaborare cu Reveal Marketing Research, în octombrie 2021. Un alt studiu a scos la iveală că doar 12% dintre români consumă frecvent supe și ciorbe la prânz. Aceste obiceiuri alimentare nesănătoase se răsfrâng asupra sănătății, astfel că 46% dintre români se confruntă uneori cu lipsă de energie, probleme digestive sau irascibilitate din cauza alimentației incorecte.

Ce obiceiuri alimentare nesănătoase au românii

Realizat pe baza metodologiei CAWI (Chestionare autoaplicate online), studiul CIPRA a vizat un eșantion reprezentativ la nivel național format din 813 respondenți, bărbați și femei, cu vârste între 18 și 65 ani, din mediul urban sau rural, utilizatori de internet.

 În privința alimentației, rezultatele studiului studiului CIPRA, demonstrează arată că, doar 6 din 10 români iau micul dejun, considerată de majoritatea nutriționiștilor cea mai importantă din zi, iar 2 din 10 români sar peste cină. 52% dintre respondenții studiului nu au energie, se simt lipsiți de vlagă; 49% sunt nervoși, irascibili; 45% au probleme cu digestia; 41% au dureri de stomac.

„Obiceiurile alimentare nesănătoase, cum ar fi excluderea unor mese, cel mai frecvent micul dejun, consumul insuficient de apă, aportul redus de fructe, legume și alte surse de fibre, au un impact negativ asupra stării de sănătate și asupra calității vieții, pe termen lung. Persoanele care nu au o preocupare pentru un stil de viață sănătos pot ajunge chiar să dezvolte afecțiuni serioase. De aceea, este important să acordăm acestor aspecte prioritate printre preocupările noastre, să ne informăm din surse credibile și autorizate, așa cum sunt medicii și nutriționiștii, site-urile organizațiilor profesionale sau cărțile și articolele scrise de specialiști cu pregătire“, a declarat dr. Șerban Damian, nutriționist și expert CIPRA.

Hidratarea, extrem de importantă

Consumul de apă este serios neglijat, potrivit studiului CIPRA, puțini români își asigură un consum optim de apă, element esențial pentru starea generală de sănătate. 4 din 10 români beau între 1 litru și 2 litri; 2 din 10 beau aproximativ 1 litru; 1 din 10 români bea mai puțin de 1 litru de apă pe zi.

Un consum insuficient de apă, ca și o alimentație incorectă, creează o multitudine de probleme în organism, iar pentru a le preveni este necesar, înainte de orice, să cunoaștem riscurile pe care le aduc cu sine obiceiurile noastre. Rezultatele studiului pe cele 5 teme principale cu impact asupra calității vieții sunt disponibile integral pe site-ul oficial CIPRA,  secțiunea Studii.

În contextul în care doar 12% dintre români consumă frecvent supe și ciorbe, Nestlé a invitat copiii să pregătească cea mai mare supă de legume din România în cadrul evenimentului Supa Bol. Astfel copiii au avut ocazia să gătească împreună cu Chef Ștefan Popescu cea mai mare supă de legume pregătită în România. Evenimentul a avut ca scop promovarea consumului de supe și ciorbe și implicarea copiilor în pregătirea mesei. Studiile arată că aceste preparate sunt printre cele mai sănătoase din bucătăria românească. Copiii care gătesc împreună cu părinții consumă mai multe fructe și legume și au o alimentație mai sănătoasă în comparație cu cei care nu participă la pregătirea mesei.

Un studiu realizat de Nestlé pe un eșantion de 472 de părinți din România arată că 30% dintre aceștia îi implică pe copii la prepararea meselor doar o dată pe săptămână sau mai rar, în timp de 70% gătesc cu cei mici de mai multe ori pe săptămână.

 „Pentru acest an am ales supa ca temă a campaniei noastre de promovare a gătitului împreună cu copiii, deoarece este unul dintre cele mai sănătoase feluri de mâncare tradiționale. Studiile arată că un consum frecvent de supe și ciorbe este asociat cu un risc mai scăzut de obezitate. În România, 1 din 4 copii și 50% dintre adulți se confruntă cu excesul ponderal. Supele și ciorbele cu multe legume și puține grăsimi contribuie la menținerea unei greutăți corporale normale pe termen lung. Consumul de supe cu legume a fost asociat și cu un aport mai mare de fibre alimentare, vitamine și minerale. Aceste preparate se digeră ușor și pot contribui la un tranzit intestinal normal prin aportul de fibre și apă. Legumele sunt acceptate mai ușor de copii atunci când sunt incluse în supe sau ciorbe”, a declarat Nicoleta Tupiță, dietetician autorizat și Manager Nutriție în cadrul Nestlé România, Bulgaria și Țările Adriatice.

Beneficiile supelor și ciorbelor

Supele și ciorbele cu multe legume, preparate cu o carne slabă și doar cantități mici de grăsimi (din ulei sau smântână) sunt feluri de mâncare bogate în nutrienți, dar cu un aport mic de calorii. O porție mare de supă de aproximativ 400 ml conține doar 150-200 kcal, per 100 ml aportul caloric fiind de maximum 50 kcal. Consumul de supă cu conținut scăzut de calorii înainte de masă poate ajuta la reducerea cantității de alimente și calorii pe care le consumăm la acea masă. Utilizarea acestei strategii permite oamenilor să mănânce un fel suplimentar, în timp ce consumă  mai puține calorii totale, spun cercetătorii. Supele cresc sațietatea prin volumul crescut, fapt care le face alimente de bază în dieta volumetrică.

Supa este un aliment reconfortant, ușor de pregătit, poate încălzi răcoarea zilelor de toamnă și de iarnă. De asemenea, supa de pui este ușoară pentru stomac, atunci când apetitul nostru este scăzut. Aceasta oferă fluide și electroliți care previn deshidratarea, care poate apărea atunci când avem febră. În cele din urmă, supa de pui furnizează și o serie de substanțe nutritive implicate în sistemul imunitar: proteine șizinc din carnea de pui, vitamina A din morcovi, vitamina C din țelină și ceapă, antioxidanți din ceapă și ierburi.

Este un preparat sustenabil pentru că se pot folosi legumele rămase prin frigider și pentru că poate fi ușor de congelat și folosit atunci când nu este timp suficient pentru gătit, fiind avantajos și pentru cei care au puțin timp la dispoziție pentru a-și pregăti o masă caldă și sănătoasă.

 Pe siteul International Chefs' day | Nestlé (nestle.ro) pot fi accesate și descărcate informații despre beneficiile supelor și ciorbelor, precum și o serie de rețete pregătite de Chef Ștefan Popescu.