Ce rol joacă microbiota în tulburările depresive majore, anxietate, schizofrenie, tulburările bipolare

Axa creier-intestin este implicată în digestie și în relația apetit-sațietate, dar îndeplinește și funcții cognitive și psihologice. O funcționare defectuoasă a axei creier-intestin poate cauza boli inflamatorii intestinale, poate altera răspunsul acut și cronic la stres și poate genera comportamente modificate. O spun medicii români, preocupați de rolul microbiotei asupra psihicului, o spun și cercetătorii străini care au studiat dezechilibrul florei intestinale asupra unor boli precum anxietatea, schizofrenia, tulburările bipolare sau tulburările depresive majore.

 Ce rol joacă microbiota în tulburările depresive majore, anxietate, schizofrenie, tulburările bipolare

John Cryan, profesor la University College Cork din Irlanda, a prezentat studii care arată rolul microbiotei în tulburările psihice, efectele fiind puse pe seama modificărilor produse la nivel molecular și celular de flora intestinală alterată sau absentă. Profesorul susține că flora intestinală are capacitatea de a comunica cu creierul și astfel modulează comportamentul acestuia.

,,În ciuda unei amprente bacteriene enterice unică a fiecărui individ pare să existe un anumit echilibru care conferă beneficii pentru sănătate”, a precizat John Cryan. În opinia acestuia, o scădere a bacteriilor gastro-intestinale bune duce la tulburări gastrointestinale, neuroendocrine sau imune și în cele din urmă la boală, iar modularea specifică a microbiotei enterice poate să fie o strategie utilă în tulburările legate de stres precum sindromul intestinului iritabil.

,,Ceea ce trebuie să înțelegem este faptul că microbiomul uman are o multitudine de efecte benefice, datorită faptului că este implicat în funcționarea normală a sistemului nervos central, a tubului digestiv și a sistemului imun. Ca atare, dacă vrem să avem grijă de noi, trebuie să avem grijă de digestia noastră, iar efectele se vor vedea și la nivel cognitiv”, a declarat dr. Cezarina Matei, medic specialist medicină de familie, secretar general al Societății Române de Homeopatie, care va fi prezentă în cadrul webinarului gratuit Teste de bine ce va avea loc pe 24 noiembrie de la ora 17.00: https://www.facebook.com/events/1111261502626990

 Neurotransmițătorii sunt fabricați în intestin, 90% din serotonina –„hormonul fericirii” este produsă aici. De aceea, de echilibrul florei intestinale depinde buna funcționare a întregului organism, iar flora intestinală joacă un rol esențial în optima funcționare a celulelor intestinale, în întărirea sistemului imunitar, în sintetizarea vitaminelor și în prevenirea proceselor inflamatorii.

,,Simptome banale precum balonarea, constipația, greața, durerile de burtă sau de cap, stările de anxietate, lipsa motivației, tulburările de somn, sunt ignorate de cei mai mulți dintre noi. Nu sunt simptome care să ne trimită de urgență la medicul specialist, dar ele pot și ar trebui investigate de medicul de familie. Și asta pentru că astfel de „mici” probleme a căror cauză nu este identificată, pot anunța sau pot evolua spre boli grave,” a completat dr. Cezarina Matei.

La nivel mondial, în jur de 300 de milioane de oameni suferă de depresie. În România, numărul persoanelor care suferă de depresie a crescut de la 1,5% în 2014, la 5% în 2017, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică.