COVID-19: Mulți angajați ai spitalelor infectați cu coronavirus nu prezintă simptome

Un studiu realizat în 13 centre medicale americane constată că 6% din personalul testat avusese anterior infecția cu noul coronavirus, aproape jumătate (44%) neavând nicio idee că ar fi contractat vreodată SARS-CoV-2.

COVID-19: Mulți angajați ai spitalelor infectați cu coronavirus nu prezintă simptome

Testarea anticorpilor din sânge a peste 3.200 de medici, asistenți medicali și alți angajați ai spitalelor a fost efectuată între începutul lunii aprilie și mijlocul lunii iunie 2020. Cercetătorii au descoperit că aproximativ 1 din 16 dintre teste au fost pozitive, iar 29% dintre aceste rezultate pozitive au apărut la persoanele care au spus că nu au avut simptome care să sugereze COVID-19.

Ratele de infecție în rândul personalului au variat, de asemenea, mult între spitale, de la doar 0,8% la un centru la mai mult de 31% la altul.Utilizarea măștilor, halatelor, mănușilor și altor echipamente de protecție de către personal a menținut ratele de infecție scăzute, iar atunci când spitalele s-au confruntat cu lipsa echipamentelor de protecție personală (EPI), cazurile de COVID-19 au crescut.

„Un procent mai mare de participanți care au raportat o lipsă de EPI a avut anticorpi detectabili SARS-CoV-2 [9%] decât cei care nu au raportat o lipsă de EPI [6%]”, a spus dr. Wesley Self de la Universitatea Vanderbilt Centrul Medical din Nashville, Tennessee.

Aproximativ 12% dintre angajații intervievați în studiu au declarat că s-au confruntat cu lipsa de EIP în centrul lor medical. Un medic de urgență care lucrează în linia întâi în această pandemie a precizat că prevenirea este cheia.

„A avea EIP este vital pentru a atenua riscul crescut cu care se confruntă toți lucrătorii din domeniul sănătății în prima linie. Aceasta reprezintă una dintre provocările majore cu care s-au confruntat spitale și centre medicale”, a explicat dr. Robert Glatter, care lucrează la spitalul Lenox Hill din New York City. În opinia lui Glatter „este important este ca lucrătorii din domeniul sănătății să nu devină un rezervor pentru răspândirea asimptomatică a infecției în cadrul spitalului sau în comunitate, drept urmare, trebuie să investim în testarea frecventă a acestor lucrători vitali.”

Testarea frecventă a angajaților din domeniul sănătății, aflați în prima linie în lupta împotriva COVID-19 este crucială pentru combaterea focarelor din timp, deoarece ,,o proporție ridicată de personal cu anticorpi nu suspectează că au fost infectați anterior", a atras atenția cercetătorul Wesley Self.

În România, numărul salariaților din sănătate confirmați pozitiv SARS-CoV-2 a depășit 5000. Datele Federației „Solidaritatea Sanitară” arată că 6% din total cetățenilor din România infectați sunt reprezentanți de salariații din sănătate.