Pentru cine este prioritară doza a treia de vaccin împotriva COVID-19

În România, administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19, numită și doza de rapel se face începând cu 28 septembrie pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe bază de ARN mesager. Un nou studiu făcut în România dezvăluie care este categoria de populație pentru care această doză devine prioritară.

Pentru cine este prioritară doza a treia de vaccin împotriva COVID-19

Studiul MedLife arată că aproape 80% dintre cei vaccinați prezintă un nivel protectiv de anticorpi în fața formelor grave de COVID-19, chiar și la 6 luni după rapel.  

Studiul  relevă că deși titrul de anticorpi scade în intervalul de 6 luni de la administrare rapelului (media de scădere a anticorpilor anti-S fiind de 78% pe eșantionul studiat - de la 1050 AU/ml până la 233 AU/ml) 3 din 4 persoane vaccinate au valori ale titrului de anticorpi anti-S mai mari de 80 AU/ml chiar și la 6 luni post-vaccin, ceea ce sugerează o anumită protecție împotriva formelor grave de COVID-19 în cazul expunerii la virusul SARS-CoV-2.

Procentul persoanelor care s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 în primele 6 luni de la vaccinare este de sub 2% din eșantionul total, cele mai multe fiind persoane cu vârsta peste 40 de ani, care la 8-15 zile de la rapel nu depășeau valori ale titrului de anticorpi mai mari de 300 AU/ml.

,,Datele analizate arată că 78% dintre persoanele vaccinate prezintă, chiar și la 6 luni de la rapel, un titru de anticorpi anti-S care ar putea să ofere protecție în fața unor forme severe de boală. Ceea ce este o veste foarte bună, mai ales în contextul în care tulpina Delta, despre care știm că este cel puțin de două ori mai contagioasă și că dublează riscul de spitalizare în cazul infectării, a devenit responsabilă de creșterea galopantă a numărului de cazuri pozitive de la noi din țară din ultimele zile. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că singura metodă de a se proteja de formele grave de boală, care ar putea fi generate de această nouă tulpină sau de alte mutații ale virusului, rămâne în continuare vaccinarea, coroborată cu respectarea măsurilor de protecție”,  a declarat Dumitru Jardan, biolog, doctor în științe medicale, MedLife.

Sexul, vârsta, istoricul COVID, dar și prezența comobidităților, influențează dinamica titrului de anticorpi anti-S dobândiți post-vaccin. Datele analizate de specialiștii MedLife indică faptul că femeile înregistrează un nivel mai mare de anticorpi anti-S la 6 luni post-rapel într-o pondere mai ridicată față de bărbați (85% femei vs. 69% bărbați). Ponderea ridicată în cazul femeilor se păstrează chiar și odată cu înaintarea în vârstă, în timp ce pentru barbați vârsta reprezintă un factor de risc. Astfel, puțin peste 50% dintre bărbații peste 50 ani mai prezintă un titru protectiv de anticorpi anti-S și la 6 luni de la rapel, în timp ce  în rândul femeilor din aceeași grupă de vârstă procentul celor cu un titru protectiv de anticorpi anti-S este de peste 80%. În aceste condiții, doza a treia de vaccin devine prioritară pentru bărbații de peste 50 de ani cu diabet, obezitate, boli oncologice sau cardiovasculare și fără istoric COVID-19.

Conform analizelor efectuate de MedLife, în baza testării deficitare la nivel național, România se confruntă deja cu peste 35.000 de infectări pe zi, de 5-7 ori mai mult față de cifrele oficiale. Dat fiind faptul că aproape 80% din infectări și peste 90% din decesele înregistrate sunt pacienți nevaccinați, ar fi recomandat ca, în paralel cu demersurile pentru doza a III-a, să fie luate noi măsuri pentru a crește rata de vaccinare mai ales în rândul categoriilor vulnerabile.

În ceea ce privește comorbiditățile, medicii MedLife atrag atenția că prezența acestora interferează cu nivelul de anticorpi anti- S, valorile titrului de anticorpi după administrarea vaccinului în cazul pacienților cu boli cronice fiind de 2-3 mai mici comparativ cu media calculată la nivelul întregii populații. Doar jumătate dintre cei care suferă de cel puțin 2 afecțiuni cronice au în continuare un nivel de anticorpi anti-S care sugerează protecție în fața formelor grave de COVID-19, în timp ce 8 din 10 persoane fără afecțiuni cronice prezintă și la 6 luni de la rapel un titru de anticorpi comparabil. Cei mai vulnerabili sunt pacienții cu vârste peste 50 de ani, care suferă de diabet, obezitate, boli oncologice, afecțiuni cardiovasculare sau pulmonare.

 Persoanele peste 50 de ani, îndeosebi bărbați, care suferă de diabet, obezitate, afecțiuni oncologice, cardiovasculare sau pulmonare ar trebui prioritizate pentru administrarea celei de a treia doze de vaccin. Cercetarea derulată de MedLife confirmă faptul că răspunsul imun post-vaccinare, chiar și la un interval de 6 luni de la rapel, variază în funcție de mai multe criterii – vârstă, gen, boli cronice asociate, motiv pentru care se justifică abordarea diferențiată a schemei de vaccinare și administrarea cu prioritate a celei de-a treia doze de vaccin categoriilor cu factori de risc identificați.

,,Având în vedere că răspunsul imun al organismului post-vaccinare împotriva COVID-19 diferă în funcție de mai multe caracteristici, doza a III-a de vaccin ar trebui administrată cu prioritate persoanelor din categoriile considerate vulnerabile, care fie au dezvoltat imediat după vaccinare un titru redus de anticorpi anti-S, fie au înregistrat scăderi semnificative ale titrului de anticorpi în primele 6 luni post-rapel. Și aici vorbim cu precădere de persoane peste 50 de ani, în special bărbați, care suferă de boli cronice – diabet, obezitate, boli oncologice, cardiovasculare sau pulmonare și care nu au trecut anterior prin infecție cu SARS-CoV-2”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.  

 În opinia acestuia dacă vom continua în acest ritm cu creșterea numărului de cazuri de infecție cu noul coronavirus, riscăm să ajungem, relativ curând, la sute de mii de cazuri pe zi. În prezent, peste 6.300 de cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore. Trei orașe înregistrează o incidență peste 7 la mie. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.313. Dintre acestea, 1.220 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 267 sunt minori, 246 fiind internați în secții și 21 la ATI.