COVID-19: Invenții de măști de protecție pentru personalul medical

Din cauza resurselor limitate de măști de protecție pentru personalul medical, în plină pandemie de coronavirus au apărut inventatori care propun noi modele de măști, menite să le facă viața mai ușoară cadrelor medicale și să le protejeze de COVID-19.

COVID-19: Invenții de măști de protecție pentru personalul medical

Cercetătorii de la Universitatea Duke au proiectat o mască utilă lucrătorilor din domeniul sănătății care se luptă cu COVID-19. Ideea a venit din partea chirurgului ortoped dr. Melissa Erickson, care s-a inspirat din munca sa de zi cu zi, mai ales din timpul operației de artroplastie când poartă măști speciale pentru a-și proteja fața. Sub îndrumarea sa, o echipă multidisciplinară a creat piese tipărite 3D și a modificat masca chirurgicală - care folosește aerul din cameră - într-o mască de purificare a aerului (PAPR) care folosește aer filtrat.

Eric Richardson, profesor în inginerie biomedicală la Universitatea Duke a declarat că ,,acest dispozitiv reprezintă cel mai înalt nivel de protecție pe care îl putem oferi furnizorilor noștri medicali, în special celor care intubează pacienții. Întreaga națiune este supusă unei deficiențe de EIP (echipament individual de protecție), iar obiectivul nostru este să avem grijă de pacienții noștri, să avem grijă de comunitățile noastre și să avem grijă și de angajații noștri."

Potrivit siteului WebMd.com, până acum au fost făcute peste 100 de astfel de măști special pentru personalul medical al Duke Health, dar echipa va continua să producă pentru sistemul de sănătate american, în condițiile în care grupul de cercetători a făcut proiectarea disponibilă astfel încât și alții să  poată tipări  piesele 3D necesare creării acestui tip de mască de protecție.

Invenție japoneză

Un designer japonez a pus la dispoziție gratuit șablonul său, gândit pentru personalul medical care protejează de coronavirus. Invenția sa este foarte simplă, poate fi făcută de oricine în trei pași simpli, după ce descarcă șablonul. Materiale necesare sunt plastic, imprimantă, hârtie, foarfecă.

Ideea strălucitoare a lui Tokujin Yoshioka simplifică foarte mult designul, permițând să fie ținuți la locul lor ochelarii obișnuiți, cu tot cu mască și vizieră.,,Sunt recunoscător personalului medical curajos și dedicat pentru combaterea bolii contagioase”, a precizat designerul Yoshioka, potrivit Openculture.com.