Ludovic Orban: ,,Direcțiile de sănătate publică, cele mai importante instituții pentru limitarea infecției cu noul coronavirus”

Legea carantinei și a izolării care intră în vigoare începând de astăzi în România reglementează mai multe aspecte ce țin de în gestionarea crizei sanitare, în contextul pandemiei de COVID-19. Direcțiile de sănătate publică vor juca un rol important și vor trebui să-și facă o evaluare a personalului necesar a fi suplimentat prin detașare pentru desfășurarea activității în condiții optime.

Ludovic Orban: ,,Direcțiile de sănătate publică, cele mai importante instituții pentru limitarea infecției cu noul coronavirus”

Premierul României Ludovic Orban a solicitat îmbunătățirea comunicării la nivelul direcțiilor de sănătate publică atât cu publicul, cât și cu unitățile sanitare cu paturi și centrele de testare. Acesta a cerut să fie utilizată toată resursa umană existentă în sistem, inclusiv să se găsească modalități de colaborare și implicare a altor categorii de medici. Premierul a solicitat ca fiecare DSP să realizeze o evaluare a personalului necesar a fi suplimentat prin detașarea unor medici și asistenți medicali. Premierul a cerut să fie utilizată toată resursa umană existentă în sistem, inclusiv să se găsească modalități de colaborare și implicare a altor categorii de medici.

„Fiți proactivi, prezenți, nu renunțați la luptă oricât de obosiți sunteți. Direcțiile de sănătate publică, neglijate atâta timp, sunt cele mai importante instituții pentru limitarea infecției cu noul coronavirus”, a spus Ludovic Orban în cadrul videoconferinței organizate de către Ministerul Sănătății cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică, în scopul pregătirii implementării Legii carantinei și izolării La videoconferință

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a precizat că zilele următoare vor fi emise ordinele de ministru și hotărârile de guvern care să pună în aplicare Legea carantinei și a izolării .

,,Suntem într-un moment pandemic cu o creștere progresivă a numărului de cazuri și vom avea două săptămâni în care vom căuta să reimpunem acele măsuri de carantină, izolare în spital sau la domiciliu. În funcție de cooperarea la aceste măsuri și respectarea normelor de desfășurarea a unor activități vom putea vedea în următoarea perioadă și evoluția epidemică”, a afirmat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, după videoconferință.

Noile acte normative care vor fi emise de MS ca legislație secundară la Legea carantinei și izolării vor permite controlul pandemiei, tratarea pacienților, optimizarea fluxurilor în spitale, asigurarea cu personal medical detașat, acolo unde este necesar, evitarea aglomerării secțiilor. Ministrul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică mai multă strictețe și acuratețe în desfășurarea anchetelor epidemiologice. Începând de astăzi, pentru fiecare caz confirmat, DSP are obligația să desemneze în maxim 2 ore un medic pentru demararea anchetei epidemiologice care trebuie finalizată în maxim 12 ore.

De asemenea, se va modifica și modul de raportare, conform cu cerințele noii legislații. Mai mult, centrele de testare vor avea obligația să prioritizeze testele și să lucreze probele din anchete epidemiologice, retestari ale persoanelor pozitive etc. Va fi raportat numărul de testele efectuate, distinct numărul retestărilor, dar și numărul persoanelor testate.

De asemenea, s-a cerut direcțiilor de sănătate publică emiterea cât mai urgent a deciziilor administrative pentru persoanele infectate care au refuzat internarea într-o unitatea sanitară sau care au solicitat externarea din spital, înainte de a fi declarate vindecate. Toate aceste persoane vor fi izolate la domiciliu sau în spații speciale tampon sau vor fi internate în unități sanitare. Ministerul Sănătății a finalizat deja formularele pentru deciziile administrative și acestea vor fi puse la dispoziție direcțiilor de sănătate publică.

Controale la DSP-uri

În perioada următoare, Corpul de control al Ministerului Sănătății va demara mai multe controale atât în cadrul direcțiilor de sănătate publică, cât și la nivelul spitalelor pentru a verifica modul în care se respectă drepturile pacienților la asigurarea tratamentului și serviciilor medicale, activitatea serviciului SPIAM de la nivelul spitalelor, modul în care au fost realizate achizițiile de echipamente și materiale sanitare în această perioadă.

Număr record de noi cazuri de infecție: 994 de români

În momentul de față pe teritoriul României, au fost confirmate 39.133 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 25.586 au fost externate. 24.454 de pacienți au fost declarați vindecați și 2.612 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. Totodată, până în prezent, 1.087 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere. Până astăzi, 2.074 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat, potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică. În ultimele 24 ore au fost înregistrate alte 994 noi cazuri de îmbolnăvire. La ATI, în acest moment, sunt internați 297 de pacienți. La 1.200 de noi infecții cu coronavirus pe zi autoritățile vor introduce restricții zonale.

„Dacă va crește numărul de persoane infectate peste 1.200 deja ne apropiem de un grad de risc și putem ajunge în situația în care să fim obligați să luăm măsuri restrictive acolo unde există risc epidemiologic. Măsuri care pot fi zonale, locale, de carantinare”, a declarat Ludovic Orban.