Apelul Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice către diabetici: Să se vaccineze împotriva COVID-19

Un român din nouă aflat la vârsta adultă suferă de diabet, o boală care reprezintă o problemă de sănătate publică în lumea întreagă, a atras atenția Prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Ziua Mondială a Diabetului, care este celebrată în fiecare an pe 14 noiembrie.

Apelul Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice către diabetici: Să se vaccineze împotriva COVID-19

În prezent, diabetul zaharat afectează peste 537 de milioane de oameni din lumea întreagă, ceea ce se traduce prin faptul că un adult din 10 suferă de diabet la nivel mondial. Se înregistrează deja o creștere de 16% a numărului diabeticilor față de estimările anterioare în 2019, iar până în 2030 numărul persoanelor cu diabet va ajunge la 643 milioane, potrivit estimărilor Federației Internaționale de Diabet (IDF). 

Pandemia de COVID-19  stârnește îngrijorări atât în rândul pacienților cu diabet, cât și a medicilor care semnalează că diabeticii sunt vulnerabili în fața infecției cu SARS-COV-2. Organizația Mondială a Sănătății susține că 30% dintre persoanele decedate în urma COVID-19 aveau și diabet zaharat.

,,Persoanele cu diabet care se infectează cu SARS-COV-2 au un risc crescut de-a face forme severe și ca diabetul sa fie dezechilibrat. Până la 43% din persoanele cu diabet internate în urma infectării cu virusul SARS-COV-2 au ajuns în secțiile de terapie intensivă”, a declarat prof. dr. Romulus Timar la conferința organizată de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, referindu-se la situația din România.

Medicii diabetologi din România au fost în prima linie în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, mai ales cei care lucrează în spitalele clinice de urgență, unde patologia care s-a internat a fost diversă. Anul acesta tema Zilei Mondiale a Diabetului este accesul la îngrijirea diabetului zaharat, dacă nu acum când, subliind importanța managementului acestei boli care nu poate aștepta.

Diabetul este responsabil pentru 6,7 milioane de decese în 2021, astfel că la fiecare 5 secunde o persoană din lumea întreagă moare din cauza diabetului, motiv pentru care Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice semnalează că persoana cu diabet zaharat este mai vulnerabilă ca oricând.

În contextul Zilei Mondiale a Diabetului 2021, apelul Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice către diabetici este să se informeze în legătură cu vaccinarea, să respecte măsurile de protecție și să se vaccineze.

Prevalența globală a diabetului a ajuns la 10,5%. Aproape jumătate (44,7%) dintre adulți sunt nediagnosticați. Aproximativ 61 de milioane de europeni trăiesc la ora actuală cu diabet, iar în România în jur de 2 milioane.