Mesajul unei asistente medicale cu dermatită atopică

O cercetare online inițiată în luna septembrie de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) la care au răspuns 120 de pacienți cu dermatită atopică a reliefat o serie din problemele cu care se confruntă acești pacienți de la tratamentul nepotrivit sau lipsa tratamentului și drumul pe care îl parcurg până la diagnosticare, uneori lung și anevoios. O pacientă cu dermatită atopică, de profesie asistent medical a povestit în cadrul conferinței de presă de Ziua Internațională a Dermatitei Atopice prin ce trec românii cu această boală și a transmis un mesaj pacienților.

Mesajul unei asistente medicale cu dermatită atopică

COPAC a lansat, ieri, de Ziua Internațională a Dermatitei Atopice o campanie online de informare pentru pacienții cu dermatită atopică ”Tu ce știi despre dermatita atopică?”, ocazie cu care a dat publicității rezultatele cercetării. 72,3% din pacienții care au răspuns chestionarului provin din mediul urban și 27,7% din mediul rural. Jumătate dintre respondenți au vârste de peste 50 de ani. 50% dintre pacienții cu dermatită atopică spun că au fost diagnosticați dificil și foarte dificil. În cazul a 28,8% dintre aceștia timpul până la stabilirea diagnosticului de către medicul dermatolog a variat între 6 luni și 2 ani. 50% au declarat că au ajuns la medicul dermatolog între o lună și 3 luni și 9,1% peste 2 ani.

 ,,Deși dermatita atopică este o afecțiune destul de întâlnită atât la copii, cât și la adulți, totuși am constatat că se știe puțin despre ea. De aceea, am demarat această campanie ”Tu ce știi despre dermatita atopică?”. Ne dorim să facem publice cât mai multe informații utile atât pentru pacienți, cât și pentru publicul larg, dar și să aducem în atenție problemele cu care se confruntă acești pacienți”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

Bianca Batusariu este pacientă cu dermatită atopică, de profesie asistent medical. A acceptat să vorbească despre această boală cronică inflamatorie și i-a sfătuit pe români să meargă la medicul dermatology.

 ,,Am fost diagnosticată la vârsta de 4 ani și au fost perioade îndelungate de prurit, senzație de arsură a pielii, nopți nedormite. Din fericire, cu ajutorul terapiilor noi care au apărut, aceste simptome s-au ameliorat semnificativ. Ce aș vrea să transmit pacienților este să meargă la medicul dermatolog (nu alergolog) când au aceste simptome, deoarece tratamentul le poate permite o viață cât mai apropiată de normal”, a declarat Bianca Batușariu, pacientă cu dermatită atopică și cadru medical.

În privința simptomelor dermatitei atopice, cele mai importante sunt: piele uscată, anumite porțiuni ale pielii devin roșii și inflamate, apare mâncărimea în zonele afectate, iar uneori, pe zonele afectate apar vezicule cu lichid.

Cele mai afectate sunt coatele, încheieturile, spatele genunchului și gâtul, însă pot fi afectate și alte zone ale pielii. La copii, astfel de manifestări pot apărea la nivelul feței. În cazurile severe ale bolii, este afectată mare parte din suprafața corpului.

Potrivit cercetării COPAC, 49,2% dintre pacienți se confruntă cu lipsa somnului, iar 42,4% spun că după diagnosticare s-au confruntat cu accese frecvente de prurit.

Miturile care circulă în popor contribuie în mare parte la stigma pacienților, lucru confirmat și de răspunsurile din chestionare, având în vedere că  14,8% dintre românii cu dermatită atopică se confruntă cu rușinea de a ieși în lume. Asistenta medicală Bianca Batușariu este o pacientă cu dermatită atopică care și-a învins rușinea și a luptat cu boala, așa cum a mărturisit chiar ea ,,această boală este o luptă cu psihicul”.

A reușit să-și întemeieze o familie, e mămica a doi copii și chiar să lucreze într-un centru de recreere, cu publicul. Conform unui studiu publicat, din cauza bolii de care suferă, aproximativ 30% dintre adulți, 40% dintre adolescenți și un sfert dintre copiii cu dermatită atopică au fost victime ale bullying-ului și jumătate dintre respondenții din toate grupele de vârstă s-au simțit nefericiți sau deprimați. În prezent, peste 230 milioane de oameni din lumea întreagă suferă de dermatita atopică. Dintre aceștia 10-15 la sută sunt copii, iar 3-5% adulți.