În zilele foarte reci, mai multe decese prin boli de inimă

Zilele extrem de calde aduc necazuri pentru hipertensivi și cardiaci în general, dar și zilele extrem de reci sunt legate de creșterea riscului de deces din cauza bolilor de inimă. Potrivit unui nou studiu al cercetătorilor americani, persoanele cu insuficiență cardiacă sunt cele mai expuse riscului atunci când temperaturile erau extrem de calde sau reci.

În zilele foarte reci, mai multe decese prin boli de inimă

Schimbările climatice, care sunt legate de modificările substanțiale ale temperaturilor extrem de calde și reci, sunt probabil un vinovat cheie de decesele survenite prin boli cardiace, este părerea prof dr. Barrak Alahmad de la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, autorul principal al studiului, publicat în decembrie în revista Circulation.

Cercetătorii au analizat peste 32 de milioane de decese cardiovasculare de-a lungul a patru decenii în întreaga lume. Ei au comparat decesele cardiovasculare din cele mai calde și cele mai reci zile versus zilele cu temperaturi optime.

„Investigarea temperaturilor extreme de acum înainte ne va permite să înțelegem în continuare ce rol ar putea avea schimbările climatice pentru persoanele cu boli cardiovasculare”, a spus prof dr. Barrak Alahmad, conform siteului www.webmd.com.

 Riscurile relative de deces au crescut treptat pentru temperaturi scăzute, dar ceva mai repede pentru temperaturile calde – în special pentru insuficiența cardiacă, unde riscul pe vreme extrem de caldă a urcat rapid până la 12% mai mare, potrivit studiului. Temperaturile extrem de scăzute păr și mai periculoase. Acestea au fost asociate cu un risc cu 33% mai mare de a muri din cauza bolii cardiace ischemice. De asemenea s-a constatat un risc cu 32% mai mare de deces din cauza accidentelor vasculare cerebrale ischemice cauzate de cheaguri de sânge în creier; și un risc cu 37% mai mare de a muri din cauza insuficienței cardiace.

Dr. Nieca Goldberd, expert al Asociației Americane de Inimă și profesor la New York University School of Medicine, se de părere că toată lumea trebuie să ia măsuri pentru a preveni efectele schimbărilor climatice.

Pentru a vă proteja inima în zilele extrem de calde și reci, „evitați activitățile în aer liber. Dacă trebuie să ieșiți la o întâlnire într-o zi foarte friguroasă, nu uitați să vă îmbrăcați bine, să purtați mănuși,  căciulă și o eșarfă care să vă acopere gura”, a precizat dr. Nieca Goldberd.

De altfel, în ultimele zile temperaturile extrem de scăzute din SUA au făcut zeci de victime. Un ciclon care s-a abătut asupra Statelor Unite ale Americii a adus temperaturi chiar și de minus 45 de grade Celsius, condiţii meteorologice nefavorabile cu vânt și furtuni puternice.

România, în top privind mortalitatea prin boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare sunt pe primul loc în lume, fiind principala cauză de deces la nivel mondial. Peste 17, 5 milioane de decese sunt înregistrate în fiecare an din cauza bolilor cardiovasculare. România este în trend, fiind cap de afiș în Europa la mortalitatea prin boli cardiovasculare.

Chiar dacă în România vremea este blândă în această perioadă, iar meteorologii anunță  de Revelion temperaturi pozitive, medicii avertizează persoanele cardiace să fie prudente și să aibă grijă să-și monitorizeze tensiunea arterială.

,,Pacienții hipertensivi trebuie să țină cont de orice modificare majoră de temperatură. Iarna poate fi la fel de periculoasă pentru hipertensivi ca și vara. Temperaturile foarte scăzute fac vasele de sânge să se îngusteze, să se contracte, și astfel tensiunea arterială crește. Este important, așadar, să fim precauți iar principala măsură de verificare este măsurarea periodică a tensiunii arteriale. Este mesajul pe care Societatea Română de Cardiologie îl promovează deja de patru ani prin campania pe care o derulează la nivel național: „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”, a declarat Șef de Lucrări Dr. Ana-Maria Vintilă, Președintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie.

O scădere chiar ușoară a hipertensiunii arteriale( HTA) prin tratament corect și stil de viață adecvat poate scădea riscul de deces prin infarct miocardic cu 7% și de deces prin accident vascular cerebral cu 10%.

,,Doi români din zece nici măcar nu știu că au hipertensiune arterială, nu se tratează și în consecință se expun riscului de complicații severe precum infarctul acut de miocard, accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă, insuficiența renală, ceea ce le poate afecta calitatea vieții sau poate să le determine un deces prematur”, a atras atenția dr. Ana-Maria Vintilă, motiv pentru care Societatea Română de Cardiologie îndeamnă populația să-și măsoare tensiunea arterială.

Credit foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/atrac-ie-turistica-congelat-inghe-at-inghe-1856318/