Opt pacienți din zece care au COVID-19 prezintă simptome neurologice

Un nou studiu arată că opt pacienți din zece care au COVID-19 și sunt spitalizați prezintă simptome neurologice. Aceste simptome includ dureri musculare, dureri de cap, amețeli, encefalopatie și „ceață cerebrală”.

Opt pacienți din zece care au COVID-19 prezintă simptome neurologice

„Encefalopatia, care se caracterizează prin alterarea funcției mentale, de la confuzie ușoară la comă, este cea mai severă manifestare neurologică a COVID-19”, a declarat dr. Igor Koralnik, co-autorul studiului, medic la clinica Neuro COVID-19 de la Northwestern Memorial Hospital din Chicago.

În acest nou studiu, cercetătorii au analizat graficele a peste 500 de pacienți spitalizați pentru COVID-19 în cadrul sistemului de sănătate Northwestern Medicine din Chicago. Ei au identificat simptome neurologice la 42% dintre pacienți atunci când au apărut simptomele COVID-19, 63% dintre pacienți spitalizați și 82% dintre pacienți în orice moment al evoluției COVID-19.

Mulți pacienți au raportat dureri musculare (45%) și dureri de cap (38%). Encefalopatia și amețelile au fost observate la aproape o treime din pacienți. De asemenea, studiul a constatat că 16% au avut tulburări ale gustului și 11% au avut tulburări ale mirosului.

După externarea din spital, doar 32% dintre pacienții cu encefalopatie au reușit să-aibă grijă de propriile afaceri, comparativ cu 89% dintre cei care nu au dezvoltat encefalopatie, au arătat rezultatele. De asemenea, rata mortalității la pacienții cu encefalopatie a fost mult mai mare (aproximativ 22%) decât la cei fără encefalopatie (3%), potrivit studiului.

„Căutăm acum să caracterizăm efectele neurologice pe termen lung ale COVID-19 și rezultatele cognitive la pacienții cu encefalopatie asociată COVID-19. Studiem acest lucru la pacienții care sunt externați din spital, precum și la pacienții cu COVID-19 care nu au fost niciodată spitalizați, dar suferă, de asemenea, de probleme neurologice, inclusiv ceață cerebrală”, a spus Koralnik într-un comunicat de presă al spitalului.

Pacienții și clinicienii trebuie să fie conștienți de frecvența ridicată a manifestărilor neurologice ale COVID-19 și de severitatea modificării funcției mentale asociate cu aceasta boală, este concluzia cercetătorilor, potrivit MedicineNet.com.