Ce legătură există între ciuperci intestinale și boala celiacă la copii

39 de trilioane de celule microbiene, inclusiv bacterii, virusuri și fungi (ciuperci) trăiesc atât pe suprafața cât și în interiorul organismului nostru. Plecând de la acest fapt o echipă de cercetători, soț și soție, ambii microbiologi la Departamentul de Știință și Tehnologie Alimentară din Nebraska, au făcut parte dintr-o echipă internațională care a compilat prima analiză cuprinzătoare a ciupercilor din tractul gastrointestinal uman, căutând posibile ramificații asupra sănătății copilului. În fiecare an, pe 27 iunie este marcată Ziua Internațională a Microbiomului, iar anul acesta s-a încercat conștientizarea lumii cu privire la existența diverselor bacteriilor care sunt parte din noi și ne susțin sănătatea. Aflați ce legătură au găsit oamenii de știință între ciuperci intestinale și boala celiacă la copii

Ce legătură există între ciuperci intestinale și boala celiacă la copii

38 de trilioane este numărul mediu total de bacterii al unei persoane de 70 kg. Bacteriile lactice sunt microorganisme vii sau "bacterii utile", care atunci când sunt consumate în cantități adecvate, acestea pot contribui la echilibrarea și repopularea microflorei intestinale și pot avea o contribuție inclusiv în tulburările gastrointestinale. Aceste bacterii benefice, utile pot susține echilibrul intern al organismului. Până acum o mare parte din cercetări s-au concentrat pe bacterii intestinale și virusuri, lăsând un al treilea factor - ciupercile – mai puțin studiat, în condițiile în care o creștere a proiectelor de cercetare privind microbiomul uman ar putea susține înțelegerea științifică a sănătății, bolilor și mediului.

 Vestea bună este că un consorțiu internațional de oameni de știință a efectuat primul studiu la scară largă asupra ciupercilor gastrointestinale în timpul copilăriei timpurii. Echipa de cercetare i-a inclus pe Thomas și Jennifer Auchtung, soț și soție, ambii microbiologi în cadrul Departamentului de Știință și Tehnologie Alimentară de la Universitatea Nebraska-Lincoln.

„Interacțiunile microbilor intestinali în copilăria timpurie sunt esențiale pentru răspunsurile imune adecvate, cu toate acestea se cunosc puține despre dezvoltarea populației fungice în copilărie”, arată studiul.

Pentru a căuta răspunsuri, au participat șase centre de cercetare clinică, care au studiat probe de scaun de la 888 de copii cu vârsta cuprinsă între trei luni și 48 de luni din Washington, Colorado, Georgia și Florida, precum și din Germania, Suedia și Finlanda. Cercetarea sa concentrat în special pe posibilele conexiuni dintre ciupercile gastrointestinale și apariția diabetului de tip 1. Studiile anterioare au sugerat că persoanele cu boală au comunități fungice gastrointestinale atipice.

Acest nou studiu, care face parte dintr-un proiect denumit TEDDY, sau The Environmental Determinants of Diabetes in the Young, a colectat mostre de la copii înainte ca aceștia să dezvolte boala și, astfel, a permis cercetătorilor să abordeze ceea ce ar putea cauza boli.

Deoarece există multe întrebări despre ciuperci și alți factori care ar putea contribui la dezvoltarea bolilor autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1 și boala celiacă, proiectul TEDDY a adunat acest eșantion major de date de anvergură internațională pentru a ajuta la furnizarea de răspunsuri. Centrul de calcul Holland din Nebraska a fost o resursă cheie, oferind puterea analitică de procesare a informațiilor colectate.

Finalizarea cercetării fungice a proiectului a fost condusă de Thomas Auchtung, profesor de știință și tehnologie alimentară și om de știință de cercetare și manager de laborator pentru Synbiotic Health, o companie de microbiologie ai cărei fondatori includ mai mulți membri ai facultății Husker.

Analiza amplă realizată de cercetătorii TEDDY nu a găsit o asociere puternică între ciupercile intestinale și copiii care au dezvoltat diabet de tip 1. Dar, „a existat o specie de ciuperci care a fost mai frecventă la copiii care au dezvoltat mai târziu boala celiacă”, a spus Thomas Auchtung. Boala celiacă este o afecțiune autoimună a intestinului subțire.

Acea specie fungică este Candida. „Copiii diagnosticați ulterior cu boală celiacă”, a raportat studiul, „s-a descoperit că au o abundență crescută de Candida după șase luni”. S-a publicat puțin despre ciuperci la pacienții cu boala celiacă și „aceste descoperiri arată necesitatea unor studii ulterioare”, a spus Jennifer Auchtung, profesorde știință și tehnologie alimentară. O astfel de cercetare „ar putea să vadă dacă aceasta a fost o corelație sau dacă există relații mai substanțiale, cauzale între această specie de ciuperci și cei care dezvoltă boala celiacă mai târziu în viață”.

 Înțelegerea populațiilor fungice din tractul gastrointestinal uman este importantă în general. Există o dezbatere dacă ciupercile sunt membri rezidenți ai intestinului sau sunt membri tranzitori care provin în principal din alimentele pe care le consumăm”, a spus Thomas Auchtung, potrivit Medicalxpress.com.

Ciupercile joacă un rol important în producerea alimentelor fermentate, cum ar fi pâinea, vinul și berea. În timp ce ciupercile din aceste alimente sunt adesea îndepărtate sau inactivate înainte de consum, ciupercile vii pot fi consumate prin alimente fermentate care conțin microbi vii și activi, cum ar fi unele tipuri de bere, kombucha și brânză albastră. Există chiar și un probiotic fungic, Saccharomyces boulardii.

Potrivit oamenilor de știință sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine cum ar putea contribui

Tema Zilei Internaționale a Microbiomului din acest an a fost DIVERSITATEA, potențialul pe care îl au bacteriile benefice pentru sănătatea întregului organism. Pentru un echilibru ideal, cele mai mici schimbări pozitive aduse stilului de viață sunt câteodată și cele mai importante. O dietă echilibrată combinată cu exerciții fizice pot reduce stresul și pot accentua starea de bine.