Extinderea programului de vaccinare împotriva HPV

Infecția cu HPV – Human Papilloma Virus - este cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală cu transmitere sexuală. Se estimează că aproximativ 80% dintre bărbaţi și femei se vor infecta cu HPV într-o anumită etapă a vieţii lor. Aproape toate cazurile de cancer de col uterin la nivel global sunt atribuibile infecției cu virusul HPV. În România, virusul HPV este responsabil anual de 3380 de noi cazuri de cancer de col uterin si 500 de cazuri de alte tipuri de cancer, cauzând peste 1800 de decese. În acest context, medici și părinți cer extinderea programului de vaccinare împotriva HPV astfel încât toți adolescenții să aibă acces facil și neîntrerupt la acest vaccin.

Extinderea programului de vaccinare împotriva HPV

Infecția cu virusul HPV este asociată cu apariția negilor genitali și mai multor tipuri de cancer: de col uterin, anal, vaginal, vulvar, penian și cancere ale regiunii orofaringeale. Din cele peste 100 de tulpini de HPV cunoscute, 14 cauzează cancer fiind considerate ,,de risc înalt”.

România are nevoie să-și intensifice semnificativ eforturile în direcția prevenirii infecțiilor cu virusul HPV, în contextul în care are cea mai mare incidență din Uniunea Europeană la cancerul de col uterin și cea mai mare mortalitate determinată de această afecțiune cauzată, în proportie 99%, de infectia cu virusul HPV.

 Vaccinarea anti-HPV este recomandată atât la fete, cât și la băieți, în perioada de preadolescență, înainte de începerea vieții sexuale și de expunerea la virusul HPV. Cu toate acestea, campania de vaccinare anti-HPV a fost un eșec anii trecuți în România.  

,,Cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate la femeile cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani. Mortalitatea prin cancerul de col uterin în țara noastră este de 20 de ori mai mare decât cea a Islandei și de 4 ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene. Dincolo de aceste cifre, însă, vorbim despre o boală mutilantă și multă suferință. O boală care poate fi totuși prevenită, prin vaccinare și screening periodic. Susținem din acest motiv extinderea programului de vaccinare împotriva HPV astfel încât toți adolescenții să aibă acces facil și neîntrerupt la acest vaccin”, a declarat Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie.

 Ana Măiță, președintele Asociației Mame pentru Mame, a solicitat autorităților în cadrul dezbaterii online ,,Provocări pentru sistemul sanitar românesc”, accelerarea punerii în practică a promisiunilor de extindere și optimizare a programului de vaccinare anti-HPV și alocarea fondurilor bugetare necesare odată cu rectificarea bugetară așteptată în luna august. Totodată, ea a atras atenția că este nevoie de consens din partea clasei politice, astfel încât alocarea resurselor bugetare corespunzătoare extinderii programului să fie susținută în momentul aprobării bugetului rectificat.

,,Așteptăm ca promisiunea autorităților de extindere și optimizare a programului de vaccinare împotriva infecțiilor cu HPV să fie onorată”, a precizat Ana Măiță.

Asociația face un apel pentru alocarea fondurilor necesare extinderii programului cu ocazia apropiatei rectificări bugetare.

,,Avem nevoie de o reformă a programului de vaccinare anti-HPV acum. Nu mai putem pierde șansa de a ne proteja copiii împotriva unui cancer mutilant și chiar mortal, dar pe care îl putem preveni prin vaccinare la timpul potrivit! Iar timpul potrivit este acum, nu mai târziu. Nu mai putem aștepta după jocuri politice, nu vrem să mai fim nevoiți să așteptăm după proceduri birocratice greoaie. Nu cerem decât ceea ce Comisia Europeană a indicat prin Planul European pentru Combaterea Cancerului că este un drept al copiilor noștri: să fie protejați împotriva acestei infecții cauzatoare de cancer. Asociația noastră a venit în întâmpinarea Ministerului cu propuneri concrete, realiste și rapid realizabile încă din primăvară, iar Ministerul a răspuns pozitiv, cu promisiunea că vom putea să ne vaccinăm adolescenții împotriva HPV în număr mai mare, mai rapid și mai ușor. Asociația Mame pentru Mame și zecile de mii de părinți pe care îi reprezintă așteaptă ca această promisiune să fie onorată în aceasta vară, de la modificarea normelor tehnice de funcționare a programului și până la alocarea banilor necesari pentru dozele care ne vor proteja copiii”, a spus președintele Asociației Mame pentru Mame.

 Propunerea de optimizare a programului făcută de asociația Mame pentru Mame se referă la crearea unei platforme digitale, în care solicitările/programările pentru vaccinare să poată fi făcute atât de părinți, cât și de medicii de familie. Acest lucru ar ușura efortul de solicitare și rezervare a vaccinului pentru copii, care, în prezent este destul de anevoios, împovărând medicul de familie. În plus, platforma online automatizată ar oferi mai multă predictibilitate autorităților în privința cererii de vaccinare.

Asociația Mame pentru Mame a propus, de asemenea, extinderea programului prin includerea fetelor cu vârsta peste 15 ani, precum și a băieților. În prezent, vaccinarea împotriva infecțiilor cauzate de Papilomavirusul uman (HPV) este oferită gratuit, la cerere, fetelor cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani, în cadrul Programului Național de Vaccinare.

 Citiți și Testul ADN HPV are potențialul de a detecta cancerul de col uterin mult mai devreme ca până acum