Cadrele medicale să fie mai empatice cu femeile diagnosticate cu cancer de sân

În fiecare an pe 1 octombrie se celebrează Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului de Sân. În România peste 9000 de femei află că suferă de cancer mamar în fiecare an, iar diagnosticul și tratamentul vin cu un puternic impact emoțional pentru paciente. Ele se confruntă cu teamă, furie și lipsă de speranță. De aceea, au nevoie de empatie, sprijin și înțelegere din partea tuturor celor implicați: de la medicii care le comunică diagnosticul, la familie și prieteni. Cancerul de sân se poate trata cu succes în multe cazuri dacă se descoperă boala la timp.

 Cadrele medicale să fie mai empatice cu femeile diagnosticate cu cancer de sân

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei din întreaga lume, fiind principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală.

Mamografii gratuite pentru 20.000 de femei

Ministerul Sănătății are în derulare un program pilot screening pentru cancerul sân finanțat din fonduri europene, în valoare de 21 milioane de euro. În prezent, în cadrul acestui program, institutele de oncologie din Iași și Cluj Napoca au semnat contractele cu autoritatea de finațare și au organizat implementarea celei de a doua faze de depistare precoce, diagnostic și tratament al cancerului de sân, care va demara în funcție de evoluția situației epidemiologice create de pandemia de COVID-19. Peste 20.000 de femei (majoritatea din categoriile defavorizate) din fiecare dintre regiunile pilot Nord Vest, Vest, Nord Est și Est ar urma să beneficieze gratuit de mamografii, dar și de tratarea precoce a leziunilor precanceroase mamare, potrivit Ministerului Sănătății.

Tot în cadrul proiectului sunt finanţate acţiuni de achiziţie echipamente (ex. aparatură de laborator necesară derulării acțiunilor de screening/ aparatură de evaluare a leziunilor incipiente mamare: mamografe, ecografe, puncție/ biopsie asistată, aparatură specifică confirmare leziuni laborator anatomie-patologică, suport informatic de telemedicină pentru dublă citire cu arbitraj, suport informatic pentru bazele de date, unități mobile, sistem informatic de stocare a imaginii etc.), dar și acțiuni de sprijinire a femeilor, în special a celor diagnosticate în programul de screening pentru cancerul de sân.

Terapii de grup gratuite pentru bolnavele de cancer mamar

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Asociația Imunis derulează în luna octombrie a doua ediție a campaniei”Are nevoie de tine. Vorbește cu ea!” și timp de 8 luni pacientele cu cancer de sân vor putea beneficia de terapii de grup gratuite, la care vor putea participa și apropiații acestora.

„Cancerul este o boală foarte complexă, iar aspectul psihologic poate face diferența pentru supraviețuire și pentru calitatea vieții unei paciente. Toate emoțiile pe care le are femeia post mastectomie, post histerectomie, toate efectele adverse cu care se confruntă - de multe ori întreagă viață, o rănesc la nivel afectiv. Ea are nevoie de susținere, de o comunitate care să o motiveze și de terapeuți care să știe să înțeleagă subtilitățile acestei boli și să o ghideze către dorința de a trăi. Mă bucur că sunt parte din astfel de campanii și mă bucur să pot lucra cu paciente care, iată, vor să supraviețuiască și chiar să înflorească post diagnostic”, Cosmina Grigore, Patient Coach, președinta Asociației Imunis, supraviețuitoare a cancerului de sân.

„Știm cât de greu este un astfel de diagnostic. Transmitem un mesaj către toate cadrele medicale de a fi mai empatice și mai bune comunicatoare cu aceste femei care au nevoie să știe că nu sunt singure,” a precizat Gabriela Saulea, Coordonator programe medicale în cadrul FABC.

Terapiile de grup vor fi ținute de Cosmina Grigore, și de Cornelia Cîrlescu, psiholog la Institutul Oncologic București.