Trei din cinci asistenți medicali, hărțuiți sexual la locul de muncă

Din mai mult de 2.000 de asistenți medicali și studenți la Asistență medicală care au participat la un sondaj, 60% au mărturisit că au fost hărțuiți sexual la locul de muncă, iar 39% au asistat la hărțuirea unui coleg.

Trei din cinci asistenți medicali, hărțuiți sexual la locul de muncă

Un sondaj realizat de Nursing Times și sindicatul Unison din Marea Britanie arată că majoritatea asistenților medicali au fost hărțuiți sexual la job, dar numai 27% dintre respondenții studiului au raportat ​​angajatorului lor acest fapt. Trei din cinci asistenți medicali au fost hărțuiți sexual la locul de muncă, mulți dintre ei însă consideră că a suporta un astfel de comportament face parte din slujba propriu-zisă.

O asistentă medicală din sectorul public al Serviciilor Naționale de Sănătate britanice a spus că hărțuirea la locul de muncă este ceva ce „a învățat să accepte”, în timp ce o altă asistentă medicală din spital a mărturisit că: „pe lângă agresiune, hărțuirea sexuală pare să fie încorporată în asistență medicală. Simt că este atât de normal încât uit că este chiar hărțuire sexuală".

O fostă asistentă medicală a recunoscut că a suferit hărțuiri sexuale de „nenumărate ori”, iar un student la Asistență Medicală crede că hărțuirea sexuală este văzută ca parte a jobului și nimănui nu-i pasă cu adevărat de acest fapt. Unele asistente medicale au precizat că hărțuirea sexuală a fost folosită împotriva lor atunci când au încercat să dezvăluie incidentele angajatorului lor.

„Cred că hărțuirea sexuală trebuie privită ca o infracțiune mai gravă decât este în prezent. Răspunsul pe care l-am primit de la managerul și colegii mei a fost: „Ei bine, asta este doar o parte a jobului”. Nu este. Dimpotrivă, este jignitor și abuziv și te face să te simți speriat să mergi la serviciu", a declarat o asistentă medicală comunitară.

Potrivit Nursing Times, cea mai frecventă formă de hărțuire sexuală experimentată a fost cea verbală, 56% dintre toți respondenții s-au confruntat cu acest lucru. O asistentă din sectorul de sănătate britanic independent a spus că și-a cumpărat chiar o verighetă în încercarea de a opri bărbații să-i facă comentarii sugestive. Mai mult de o treime (37%) dintre respondenți au suferit hărțuire fizică. 29% dintre respondenți au declarat că au experimentat hărțuirea vizuală, iar puțin peste 130 de respondenți (6%) au fost supuși hărțuirii cibernetice prin telefon sau computer.

„Este nevoie de mai multă protecție pentru studenții și asistenți medicali, deoarece aceștia sunt extrem de vulnerabili, nu sunt întotdeauna ascultați și nu inspiră încrederea sau nu au vocea puternică pentru a ridica îngrijorări. Angajatorii trebuie să facă tot posibilul pentru a proteja asistenții medicali împotriva dăunătorilor sexuali”, e de părere o asistentă medicală respondentă a sondajului.

Cine sunt făptașii?

Cel mai adesea pacienții - 58% dintre asistenții medicali au spus că au fost vizați de un pacient, 26% de colegi și 19% de familia sau prietenii pacienților. Au existat îngrijorări în rândul respondenților cu privire la lipsa de descurajare sau pedeapsă pentru hărțuirea sexuală venită din partea pacienților.

O asistentă comunitară a spus că, deși hărțuirea sexuală nu a fost tolerată de colegi, se pare că a existat o „acceptare generală” atunci când făptuitorul era pacient. Alții au spus că este nevoie de o educație mai bună a pacienților pentru a clarifica ce tip de comportament este și nu este acceptabil.

Asistenții medicali comunitari fac un apel cu această ocazie la „o mai bună înțelegere și recunoaștere a riscurilor asociate cu munca individuală în casele străinilor”. Politica de a merge la o casă în perechi atunci când existătprobleme cunoscute cu anumite persoane nu s-a aplicat întotdeauna în realitate din cauza penuriei de personal. De asemenea, în rândul asistenților medicali care lucrează unul cu altul cu pacienții, ar fi fost „cuvântul meu împotriva lor” dacă ar încerca să raporteze o incidență a hărțuirii sexuale și, prin urmare, a fost mai ușor să suporte decât să se plângă.

Hărțuirea sexuală a fost mai frecventă în rândul femeilor (62%) decât al bărbaților (51%). Rezultatele au arătat că hărțuirea sexuală a fost privită ca o „glumă” atunci când a implicat victime masculine, doar 17% dintre bărbați raportând fapta, comparativ cu 29% dintre femei.

Un bărbat asistent medical a mărturisit că a fost abuzat sexual de colegele sale de sex feminin aproape zilnic, atât prin atingeri, gesturi, cât și prin conversații neadecvate.

În general, doar 28% dintre respondenți au considerat că se face suficient la locul de muncă pentru a-i proteja de hărțuirea sexuală. „Personalul care lucrează în sistemul național de sănătate britanic  trebuie să-și poată face treaba fără să se teamă de o atenție nedorită, de observații obraznice sau să se simtă inconfortabil. Angajatorii trebuie să facă tot posibilul pentru a proteja asistenții medicali împotriva dăunătorilor sexuali, indiferent dacă vinovatul este un pacient sau un coleg. Acest sondaj arată că mai sunt multe de făcut”, a precizat Josie Irwin, reprezentant al sindicatului englez Unison.