Măsurile Ministrului Sănătății în plină pandemie de COVID-19: mărirea numărului de paturi din ATI și regândirea fluxurilor medicale

Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că una dintre priorităţile instituției pe care o conduce este în acest moment suplimentarea paturilor din ATI la spitale cu tradiţie în tratamentul bolilor cronice. În momentul de față există peste 1.600 de paturi la terapie intensivă, destinate pacienţilor COVID-19 din România.

Măsurile Ministrului Sănătății în plină pandemie de COVID-19: mărirea numărului de paturi din ATI și regândirea fluxurilor medicale

Astăzi România a înregistrat două recorduri în ceea ce privește COVID-19: cel mai mare număr de pacienţi infectaţi şi cel mai mare număr de pacienţi la ATI. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.714. Dintre acestea, 1.456 sunt internate la ATI. 

,,Cu greu se poate spune că una dintre aceste cifrele sunt în responsabilitatea Ministerului Sănătăţii. Vorbim despre cifre pe care sistemul medical nu le poate influenţa, vorbim despre cifre care ţin mai degrabă de solidaritate şi de responsabilitatea fiecăruia dintre noi”, a precizat Vlad Voiculescu într-o conferință de presă susținută astăzi.

Ministrul Sănătăţii a spus că foarte mulţi pacienţi care sunt acum la terapie intensivă vin foarte târziu la spital, prin urmare a făcut un apel către români la responsabilitate faţă de ceilalţi. ,,Este necesar şi ca fiecare să fie responsabil faţă de sine şi faţă de cei apropiaţi. Dacă aţi contactat virusul raportaţi, dacă aveţi concentraţia de oxigen sub 94 sau dacă vi se pare că duceţi boala pe picioare, mergeţi să vă vadă cineva măcar prin telemedicină", a declarat Vlad Voiculescu.

La Institutul Clinic Fundeni 70 de paturi cu oxigen şi 14 paturi de ATI sunt disponibile sau în pregătire, la Institutul Oncologic Bucureşti 5 paturi de terapie intensivă şi 5 paturi pentru terapie acută sunt disponibile. 35 de paturi cu oxigen sunt suplimentare la spitalul Colentina, 2 paturi de terapie intensivă la Spitalul Gerota şi 16 paturi cu oxigen la Spitalul Colţea. Iar de luni, vor fi 12 paturi în plus la Spitalul Clinic "Dr. Victor Babeş" din Bucureşti.

,,Este o creştere a numărului de paturi avizate în unităţile mobile, din curţile spitalelor, precum Nasta, Babeş. Vorbim de o creştere de la 8 la 12 paturi la fiecare maşină şi despre creşterea la 45 a paturilor de terapie intensivă de la spitalul Pantelimon", a  spus ministrul Sănătăţii.
 Șeful Sănătății spune că prin mărirea numărului de paturi din ATI și regândirea fluxurilor medicale vrea să ridice presiunea de pe UPU și să evite atingerea limitelor de către personalul medical.

,,Sistemul medical are limite și nu vrem să atingem aceste limite. Știm că s-a întamplat în Statele Unite ale Americii. Nu vrem să ajungem în momentul acela. Ține de resursa umană și de oboseala de mai mult de 1 ani de zile”, a mărturisit ministrul Sănătății.

Până astăzi, 4 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 974.375 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 871.950 de pacienți cu COVID-19 au fost declarați vindecați.