Dr. Adriana Pistol, director CNSCBT: doar 1, 3% din românii vaccinați împotriva COVID-19 s-au infectat

România are aproape 5,5 milioane de oameni vaccinați cu schema completă împotriva COVID-19, adică o treime din populație. Din totalul persoanelor vaccinate, doar 1, 3% s-au infectat cu SARS-COV-2, a subliniat dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP.

Dr. Adriana Pistol, director CNSCBT: doar 1, 3% din românii vaccinați împotriva COVID-19 s-au infectat

 92,6% din decesele înregistrate din cauza COVID-19 au fost la persoane nevaccinate, potrivit datelor din săptămâna 27 septembrie-3 octombrie 2021.

73,7% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate. De la începutul pandemiei până în prezent 85,8% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani; 94,4% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată. 

,,Din numărul total de cazuri confirmate cu SARS-COV-2, doar 0,54% erau vaccinate cu o singură doză împotriva COVID-19, iar din acestea peste 53% s-au infectat în primele 14 zile după ce au făcut prima doză și doar 0,72% dintre cazuri erau vaccinate cu două doze, iar 70% din ei s-au îmbolnăvit la peste 4 luni de la vaccinare”, a precizat dr. Pistol, în cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi.

Șeful DSU, dr. Raed Arafat a lansat un apel către românii care nu s-au vaccinat: ,,Să meargă să se vaccineze și în ceasul al doisprezecelea, asta le recomandăm tuturor”. Conform specialiștilor MedLife, testarea pentru COVID-19 la nivel național rămâne una scăzută, avem șanse mari să ne imunizăm, mai degrabă, pe cale naturală decât prin vaccinare.

,,Peste 66% din testele raportate oficial sunt teste rapide. Folosite pe scară largă, aceste teste duc la o falsă impresie de protecție și implicit la răspândirea epidemiei, mai ales în rândul persoanelor asimptomatice. Acest fenomen, coroborat cu o rată scăzută de testare la nivel național, ar conduce conform studiilor noastre la un număr real de cazuri între 5 și 7 ori mai mare. Dacă vom continua în acest ritm, avem șanse mari să ne imunizăm, mai degrabă, pe cale naturală decât prin vaccinare, România având deja astăzi, în mod real, aproape 100.000 cazuri pe zi”, a declarat Mihai Marcu, Președinte & CEO MedLife Group.

 Testele rapide nu sunt un instrument fiabil de diagnostic sau triaj pentru persoanele asimtomatice. Aceste teste pot fi luate în calcul, ca o precauție suplimentară, doar în cazul persoanelor simptomatice. RT-PCR rămân testele gold standard la nivel mondial pentru diagnosticarea COVID-19. Conform studiului MedLife, doar 53% din totalul persoanelor diagnosticate pozitiv cu infecția SARS-CoV-2 prin testele RT-PCR au fost detectate și prin teste rapide.

 Prioritatea valului 4 al pandemiei, determinat în special de tulpina Delta, este depistarea și izolarea celor ce sunt contaminați cu noul coronavirus și, deci, pot transmite acest virus altor persoane. Prin capacitatea foarte mare de contagiozitate a noii tulpini și imprevizibilitatea evoluției bolii cu decompensări majore și insuficiențe multiorganice, de multe ori letale, mai ales în rândul nevaccinaților, depistarea si izolarea precoce a purtătorilor de SARS-CoV-2 este esențială pentru a limita răspândirea bolii și a ajuta sistemele de sănătate să facă față crizei mondiale.

Adriana Pistol a afirmat că 58% din tulpinile secvențiate  sunt cu varianta Delta și că de 3-4 săptămâni numai tulpina Delta este găsită în tulpinile secvențiate.