Vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca continuă în România, în timp ce multe țări europene au oprit-o

Mai multe țări din Europa au decis suspendarea completă a vaccinării împotriva COVID-19 cu serul AstraZeneca, iar altele au decis doar suspendarea parțială. Motivul: tulburările de coagulare apărute la persoane imunizate cu acest tip de vaccin, în plus au mai fost și loturile de vaccin identificate că ar avea probleme. România a decis însă continuarea vaccinării cu acest vaccin.

Vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca continuă în România, în timp ce multe țări europene au oprit-o

Aseară a avut loc o ședință extraordinară la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pentru analizarea evenimentelor înregistrate la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca, ca urmare a raportării cazurilor cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.

În urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanții din cadrul instituțiilor mai sus menționate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de față la nivel european. Până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către Comitetul de farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) și emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie a.c., EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 și deces depășesc riscul apariției de reacții adverse

Cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului. În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente.

,,Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Recomandăm raportarea oricărei reacții adverse suspectate atât de către profesioniști cât și de către pacienți. CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19”, susține Grupul de comunicare al CNCAV.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) astăzi se va convoca grupul de experţi în vaccinare pentru a studia siguranţa vaccinului produs de AstraZeneca. Țările care au suspendat vaccinarea cu produsul AstraZeneca au făcut-o din precauţie, după raportarea unor efecte secundare. Slovenia, Germania, Franța, Italia și Spania Olanda, Irlanda și Bulgaria au luat această decizie, la fel și țările nordice, ca o măsură preventivă în așteptarea unui aviz din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), care a stabilit o întâlnire de urgență joi.