Crucea Roșie Română, la ceas aniversar. Un scurt bilanț al activității

Angajamentul Societății Naționale de Cruce Roșie din România de a interveni oriunde este nevoie de ajutor s-a manifestat foarte vizibil în această perioadă. Atât românii au putut beneficia de ajutor medical, datorită proiectului umanitar „Caravana de Bine“, dedicat persoanelor vulnerabile din mediul rural, cât și refugiații ucraineni. ,,Vom continua să credem în puterea binelui și să fim alături de oameni, să-i ajutăm cu toate resursele de care dispunem oriunde, oricând, pentru că angajamentul nostru nu se clatină niciodată“, a declarat Ioan Silviu Lefter, Directorul general al Crucii Roșii Române, în cadrul unei conferințe de presă cu ocazia împlinirii a 146 de ani a Societății Naționale de Cruce Roșie din România.

Crucea Roșie Română, la ceas aniversar. Un scurt bilanț al activității

Crucea Roșie Română are în derulare proiectul umanitar „Caravana de Bine“, dedicat persoanelor vulnerabile din mediul rural, ca parte a Campaniei Naționale de promovare a sănătății în comunitățile rurale, cu sprijinul financiar al organizației United States Agency for International Development (USAID), prin intermediul apelului global al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).

Proiectul vizează 16 județe din țară: Buzău, Dâmbovița, Arad, Botoșani, Brăila, Caraș Severin, Mehedinți, Olt, Ialomița, Covasna, Giurgiu, Vrancea, Teleorman, Bacău, Bihor, Suceava. Mii de persoane au primit astfel acces la screening medical pentru depistarea unei game largi de patologii de medicină  generală, medicină internă, pediatrie, oftalmologie, cardiologie, diabetologie.

Recent, Caravana de Bine a stabilit un nou record de consultații medicale gratuite realizate în mediul rural. Timp de două zile, echipa de voluntari a oferit 1 002 consultații pentru specializările: medicina generala si ecografii, cardiologie si EKG, oftalmologie, diabetologie si pediatrie în localitățile Zimnicea și Năsturelu, județul Teleorman.

Localitatea Zimnicea este cea de-a șaptea localitate în care a făcut oprire  Caravana de Bine a Crucii Roșii Române. Zimnicea este o localitate cu 14.213 de locuitori, iar comuna Năsturelu are aproximativ 2.387 de locuitori. 27,57% dintre locuitorii celor două locații au peste 60 de ani și 11,35% sunt copii sub 14 ani.

,,În urma analizei de nevoi a comunităților, realizată cu sprjinul voluntarilor filialei de Cruce Roșie Teleorman, am constatat că 72,33 % dintre respondenți nu au realizat nicio investigație medicală în ultimii 3 ani. Tot pe baza nevoilor comunității au fost stabilite și specializările medicale pe care le-am organizat în Caravană din Teleorman”, a declarat Nadia Lazăr, expert comunicare la Crucea Roșie Română.

 De altfel, Crucea Roșie Română este furnizor autorizat de Ministerul Sănătății si Casa de Asigurări de Sanatate, specializat în servicii de îngrijiri medicale la domiciliu în București, Bacău, Hunedoara, Teleorman, Brașov, Sălaj.

Aceste servicii sunt acordate persoanelor externate din spital care continuă tratamentul la domiciliu; convalescente după anumite boli (ex.: fracturi, accidente vasculare, intervenții chirurgicale importante). Organizația are și un serviciu privat de ambulanță în Alba, Bacău și Brașov și oferă servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate precum: consultații medicale de urgență la domiciliu; transport sanitar cu ambulanța la externare pentru pacienții netransportabili; transportul pacienților pentru asigurarea dializei.

De asemenea, acordă asistență medicală la: competiții sau manifestări sportive; întruniri diverse; concerte, filmări; târguri și expoziții; baze sportive și de agrement, servicii de ambulanță la solicitarea pacientului: cu caracter permanent sau la cerere; transport programat la și de la spital; transport medical asistat în țară și în străinătate; transport de urgență cu ambulanța la spital, cu asigurarea măsurilor de prim-ajutor și susținerea funcțiilor vitale, atunci când este necesar.

Ceas aniversar, pe 4 iulie

Fondată în anul 1876, Societatea Națională de Cruce Roșie Română a fost prezentă zi de zi, timp de 146 de ani, alături de oameni, în momente de criză, pe timp de epidemie, pandemie, foamete, război sau dezastre naturale, oferind ajutor cu imparțialitate și demonstrându-și constant angajamentul față de persoanele vulnerabile, în orice context.

 Ultimii ani, marcați de pandemia COVID-19 și, mai recent, de conflictul armat din Ucraina, au necesitat o mobilizare de forțe exemplară din partea Crucii Roșii Române și au arătat că puterea oamenilor de a se implica este de neînvins atunci când există un scop comun: dorința de a aduce alinare și speranță.

„În toți acești ani am învățat că oricând este timpul să fim buni, să ajutăm, să susținem și să fim aproape de oameni și comunități pentru a le face mai sigure, mai pregătite și mai incluzive. Bunătatea alină suferința,  luminează cele mai întunecate momente și redă demnitatea. Sunt recunoscător fiecărui gest de bunătate făcut deopotrivă de voluntari, donatori, parteneri și chiar de beneficiari care, deși aflați într-o situație dificilă, au găsit întotdeauna resursele necesare ca să dea binele primit mai departe. Implicarea și dedicarea noastră nu se opresc aici“, a spus Ioan Silviu Lefter, Directorul general al Crucii Roșii Române.

 De la debutul conflictului armat din Ucraina, mii de voluntari și sute de angajați ai Crucii Roșii Române și-au unit forțele și au oferit asistență permanentă de urgență, în special în cele
8 județe de graniță cu Ucraina și Republica Moldova, în folosul a zeci de mii de beneficiari. Aproape 1.2 milioane de persoane au trecut granița în România, din Ucraina, iar 88.400 de persoane au rămas la noi în țară, unele permanent, altele călătorind periodic. În continuare există puncte permanente de informare și asistență, aprovizionate cu apă, alimente și produse igienice de strictă necesitate.

Totodată, 70 de tiruri cu 1.750 de tone de alimente, produse și materiale sanitare au ajuns prin intermediul Crucii Roșii Române în Ucraina, la Cernăuți, Uzgorod și Odessa, unde au fost distribuite către populația în nevoie de pe teritoriul întregii țări.

În cadrul campaniei umanitare „Umanitatea nu are granițe“, demarate încă de la debutul conflictului armat din Ucraina, s-au primit donații în bani în valoare de 9.328.069 euro, dar și donații în natură de 4.301.247 euro, colectate de cele 47 de filiale de Cruce Roșie din România în perioada 27.02-15.06.2022 și distribuite către cetățenii ucraineni. În plus, cu sprjinul Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, organizația a implementat un program de asistență financiară directă care a ajutat 40.567 de persoane cu suma de aproximativ 6 milioane de euro.  

Practic, în cadrul programului s-au acordat alocații financiare de urgență pentru persoanele care au părăsit Ucraina din cauza conflictului armat.Acest sprjin financiar îi va ajuta să își acopere o parte din nevoi în această perioadă incertă, în timp ce planifică următorii pași în călătoria lor spre siguranță.

 În fiecare zi, de 146 de ani, Crucea Roșie Română este prezentă cu devotament și implicare în sute de locuri din țară și dezvoltă necontenit proiecte umanitare, dedicate celor mai vulnerabili dintre semenii noștri, contribuind în toate formele la alinarea suferinței lor, protejându-le sănătatea și viața.