Prima aplicație web de testare HIV din România lansată la Cluj

În România nu exista o aplicație pentru telefon care să includă date utile din teritoriu, inclusiv din zone marginalizate, legate de spitalele/centrele de testare HIV, testarea HIV fiind singura metoda de depistare a infecției. Începând de acum, românii au la dispoziție o astfel de aplicație pentru a facilita testarea HIV, în condițiile în care doar 6% dintre tineri au făcut vreodată un test HIV. 90% nu au primit niciodată din partea unui medic recomandarea de a efectua un astfel de test.

Prima aplicație web de testare HIV din România lansată la Cluj

Lansarea primei aplicații web de testare HIV a avut loc la Cluj, în prezența reprezentanților Asociației Semper Musica, FASMR, Code for Romania, DSP Cluj, Marinela Marc, Inspector Școlar General Cluj. În această aplicație sunt centralizate 468 de instituții din 11 județe din România care oferă testare HIV gratuită și contracost.

În cadrul aplicației se oferă detalii precum localizarea instituției, programul de lucru, costul unui test cât și detalii necesare pentru testarea infecției cu HIV, modalitățile de testare a persoanelor sub 16 ani și condițiile asigurării consilierii pre și post testare.

Cele 11 județe au fost alese în funcție de centrele universitare cu universități de medicină cuprinse ca asociații membre în FASMR, studenții la medicină din aceste centre urmând să promoveze aplicația de testare HIV în cadrul unităților de învățământ unde vor livra sesiuni de educație pentru prevenire HIV. Conceperea aplicației a plecat de la nevoia de profilaxie împotriva virusului HIV prin testare regulată în România și de la numărul semnificativ de noi cazuri de HIV din rândul tinerilor înregistrate în fiecare an.    

Lipsa educației pentru sănătate sexuală și reproductivă în școli, precum și nevoia de accesibilitate la informații corecte și complete despre infecțiile cu transmitere sexuală, inclusiv HIV, au fost alți factori relevanți care au stat la baza creării acestei aplicații web.   

Asociația Semper Musica, una dintre cele mai active organizații din România, din domeniul prevenirii HIV, cu activitate în peste 45 de comunități din țară, a realizat o consultare națională a tinerilor cu privire la accesul acestora la educație pentru sănătate sexuală și reproductivă și a constatat că tinerii se informează despre sănătatea sexuală și reproductivă în primul rând de pe Internet (84%) și în al doilea rând de la prieteni (43%). Cu toate acestea, cei mai mulți (89%) ar prefera să primească informații pe această temă la școală. Doar 12% declară că au primit astfel de informații la școală.

Pentru informații privind sănătatea sexuală și reproductivă, 86% dintre respondenți folosesc internetul, iar 36% au ca sursă de informații prietenii. Doar 32% dintre tineri declară că primesc informații cu privire la sănătatea sexuală și reproductivă de la părinți. Tinerii chestionați afirmă că ar prefera să primească informații pe teme de sănătate sexuală în familie (53%) și la medic (41%).

 Medicii de familie și medicii de la cabinetele de medicină școlară sunt rareori surse de informații cu privire la sănătatea sexuală și reproductivă pentru tinerii chestionați. Astfel, în ce privește informațiile despre HIV/SIDA, doar 10% dintre tinerii intervievați menționează că au discutat cu medici de familie și 5% au primit informații pe această temă de la medici de la cabinetele școlare.

 „Anul 2022 este declarat ca fiind anul tineretului. Unul dintre pilonii Planului de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii externe a UE este capacitarea tinerilor și punerea la dispoziția acestora a tuturor instrumentelor de care au nevoie pentru a prospera. Instrumentele de asigurare a bunăstării și a sănătății revin și în responsabilitatea noastră fiind necesar să le creăm și să le oferim tinerilor acces la acestea”, a declarat Bogdan Istrate, Manager Proiect, Asociația Semper Musica.

 Testarea HIV în România a scăzut

 În România sunt 13.634  de pacienți aflați în tratament  antiretroviral și profilaxie specifică, potrivit datelor UATM. Procentul noilor diagnosticați cu infecție HIV a scăzut în perioada pandemiei de COVID-19.

 ,,În 2020 s-au diagnosticat în jur de 400 de cazuri, în 2021 în jur de 500. În condițiile în care înainte de 2020 se diagnosticau între 800 și 1000 de cazuri noi pe an. Deci, suntem undeva sub 50% din media obișnuită pentru România”, a precizat Iulian Petre, directorul executiv UNOPA, pentru videomedicina.ro în cadrul unui serial video în care a vorbit despre HIV-SIDA: Accesul la servicii medicale al românilor și refugiaților ucraineni

În vară, directorul executiv UNOPA atenționa că testarea pentru HIV a scăzut foarte mult. ,Au scăzut foarte mult testarea, automat diagnosticarea, numărul de cazuri în ultimii doi ani a fost undeva la jumătate față de media de dinainte de 2020, ceea nu spune că nu sunt persoane infectate în populație, ci spune doar că oamenilor le-a fost frică să vină la spital să se testeze, să se caute și cazurile care vin acum sunt grave, vin cazuri care se testează fiind într-o situație limită, având deja boli asociate infecției cu HIV și ajung la spitalizare și medicii se gândesc să le facă și un test HIV”, a atras atenția Iulian Petre.

 Citiți și Școala de Toamnă ,,PLUS”,