Testul care arată ce măști de protecție sunt cele mai bune

Când vine vorba de măști de protecție pentru față, nu toate sunt la fel de eficiente, este constatarea un nou studiu derulat de cercetătorii de la Universitatea Duke. Aceștia au dezvoltat o modalitate de testare a diferitelor tipuri de măști pentru a vedea care sunt cele mai eficiente în prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Testul care arată ce măști de protecție sunt cele mai bune

Oamenii de știință de la Universitatea Duke s-au bazat pe un aparat improvizat format dintr-o cutie, un laser, un obiectiv și o cameră mobilă. ,,Am confirmat că atunci când oamenii vorbesc, picăturile mici sunt expulzate, astfel încât boala poate fi răspândită vorbind, fără tuse sau strănut. De asemenea, am putut observa că unele măști prin felul  în care acopereau fața au fost mult mai bune decât altele în privința blocării particulelor expulzate”, a spus Martin Fischer, chimist și fizician la Durham, N.C..

Potrivit cercetătorilor cele mai eficiente măști de protecție sunt măștile N95 fără valve, urmate de măștile chirurgicale sau din polipropilenă. Măștile handmade de bumbac opresc, de asemenea, o mulțime de picături eliminate în momentul vorbirii normale, au precizat cercetătorii, conform siteului WebMD.com. Aceștia au atras atenția că bandanele nu sunt eficiente.

,,Aceasta a fost doar o demonstrație - este necesară mai multă cercetare pentru a investiga variantele de măști și modul în care oamenii le poartă", a spus Fischer.

„Dacă toată lumea ar purta o mască, am putea opri până la 99% din aceste picături înainte de a ajunge la altcineva. În absența unui vaccin sau a unui medicament antiviral, este singura modalitate dovedită de a-i proteja pe ceilalți, precum și pe tine însuți”, a spus dr. Eric Westman, profesor de medicină la Duke.

În România, în momentul de față purtarea măştii de protecţie în spații publice închise este obligatorie, în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 668, purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea), falezele, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.

Spaţiile şi intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, luând în considerare probabilitatea prezenţei concomitente a unui număr mare de persoane în spaţiile şi în intervalele orare respective, unde se constată dificultăţi în asigurarea distanţei fizice de protecţie sanitară stabilite în condiţiile legii.