Dan Barna, viceprim-ministru: ,,Calitatea actului medical în sectorul public de sănătate are mult de recuperat”

Sectorul medical privat poate avea o pondere importantă în sistemul de sănătate, iar actualul Guvern își propune să susțină serviciile private de sănătate, în condițiile în care acest sistem privat reprezintă o piață de aproape 3 miliarde de euro.

Dan Barna, viceprim-ministru: ,,Calitatea actului medical în sectorul public de sănătate are mult de recuperat”

Fiecare loc de muncă generat de abonamentele medicale contribuie la crearea altor 2 locuri de muncă în economia României, iar piața abonamentelor medicale din România generează un impact de 776 milioane euro la nivelul veniturilor pe lanțul valoric.

 Pentru fiecare 1 euro investit în piața abonamentelor medicale, acest domeniu generează suplimentar 3 euro, ca valoare adăugată brută în economia României – contribuind astfel la economia locală și la crearea de noi locuri de muncă. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu EY România, lansat recent în cadrul evenimentului „Health Forum – Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie”.

 Prezent la eveniment, viceprim-ministrul Dan Barna a precizat referindu-se la sistemul medical privat că potențialul real al acestuia este mult mai mare.

,,Din motive birocratice sau politice, statul nu a susținut, dacă nu chiar a frânat de-a dreptul, acest domeniu. Acest guvern vrea să schimbe acest lucru. Calitatea actului medical în sectorul public de sănătate are mult de recuperat, iar sectorul public este un gigant, unde trebuie făcute eforturi uriașe pentru a crește calitatea serviciilor. Acest proces este un maraton, nu un sprint. Aici intervine sectorul privat, cu resursele sale, pentru a crea alternative și pentru a prelua povara sistemului public, dar și pentru a pune la dispoziție politici de bune practice. Sistemul privat se poate axa pe prevenție, pe medicină primară, fiind o bază de la care putem porni, pentru că este mai ușor să previi decât să tratezi. Sectorul medical privat poate avea o pondere importantă în sistemul de sănătate și discutăm astăzi despre clarificarea cadrului legislativ. Există un consens politic, de dezvoltare a sistemului privat de sănătate și se poate construi în această direcție. Guvernul României, eu personal, suntem foarte asumați să susținem serviciile private de sănătate și să găsim cele mai bune soluții”, a precizat Dan Barna.

Potrivit raportului EY, numai în anul 2019, investițiile realizate de sistemul medical privat au reprezentat aproximativ 2% din totalul investițiilor din economie din acel an. Fiecare euro colectat în cifra de afaceri a operatorilor privați de sănătate, provenit din abonamente, generează alți 5,5 euro de-a lungul lanțului valoric. În plus, în raport se precizează că pentru fiecare million de euro generat de abonamentele medicale sunt create 86 de locuri noi în economia României, inclusiv în sistemul medical.

„Abonamentele medicale au un rol crucial în dezvoltarea sistemului medical românesc. Regina Maria este primul furnizor care a lansat acest instrument de prevenție, acum 25 de ani, punctul de cotitură care a condus la dezvoltarea ulterioară a tot ceea ce înseamnă infrastructură medicală de calitate din România. Abonamentele reprezintă circa 25-30% din cifra noastră de afaceri și sunt o sursă constantă de finanțare pentru sistemul medical. Investiția făcută de companii în abonamente se transferă și către sistemul medical în ansamblu și rămâne în țară. Este un cerc virtuos, cu impact atât în starea de sănătate a populației din România, cât și în economie și în crearea de infrastructură sanitară modernă”, a declarat Fady Chreih, CEO Rețeaua de sănătate.

Operatorii privați de sănătate au contribuit astfel la reversarea tendinței de emigrare a medicilor și asistentelor. La nivelul anului 2019, în sectorul privat de servicii medicale activau aproximativ 78.000 de angajați, ceea ce reprezintă 34% din totalul angajaților din sistemul medical național și aproximativ 1,4% din numărul total de angajați din România.

 „Aceste abonamente conduc la degrevarea sistemului public de sănătate, în condițiile în care sistemul de sănătate din România este subfinanțat prin comparație cu Uniunea Europeană (România ocupă ultimul loc în clasamentul Uniunii Europene în ceea ce privește nivelul cheltuielilor destinate serviciilor medicale)”, a declarat Ileana Guțu, Partener Asociat EY România.

 Raportul lansat de EY România demonstrează importanța abonamentelor medicale în cadrul sistemului medical românesc, pentru că acestea sunt și un instrument esențial de prevenție și permit accesul necondiționat la servicii de prevenție. Potrivit raportului EY, în anul 2018, cheltuielile cu prevenția în România au fost de doar 1,4% din cheltuielile generale pentru sănătate, comparativ cu procentul de 2,8%, media cheltuielilor destinate serviciilor de prevenție, înregistrată la nivelul Uniunii Europene.