Este nevoie de mai mulți asistenții medicali instruiți pentru a lupta împotriva diabetului. ,,Asistentele fac diferența”

În fiecare an pe 14 noiembrie este celebrată Ziua Mondială a Diabetului. Se estimează că peste 460 de milioane de oameni trăiesc în prezent cu diabet la nivel mondial, iar numărul va crește la 578 de milioane până în 2030. Anul acesta, sub semnul pandemiei de COVID-19, diabetul atrage atenția și mai mult, fiindcă jumătate dintre persoanele diagnosticate cu COVID-19 suferă și de diabet. Asistenții medicali joacă un rol esențial în acordarea îngrijirilor medicale persoanelor cu diabet, motiv pentru care Federația Internațională a Diabetului (IDF) cere ca mai mulți asistenți medicali să fie instruiți pentru a ajuta persoanele care trăiesc cu diabet să înțeleagă și să gestioneze starea lor.

Este nevoie de mai mulți asistenții medicali instruiți pentru a lupta împotriva diabetului. ,,Asistentele fac diferența”

Numai anul trecut, diabetul a produs 4,2 milioane de decese. S-au cheltuit peste 760 miliarde de dolari în sănătate, ceea ce reprezintă 10% din totalul cheltuielilor globale făcute pentru asistență medicală. Prevalența diabetului continuă să crească în întreaga lume, iar asistenții medicali sunt obligați să ajute persoanele afectate să evite complicațiile diabetului - cum ar fi atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale, pierderea vederii, bolile renale și amputarea membrelor inferioare - și să promoveze comportamente mai sănătoase și un stil de viață sănătos. Dar în același timp, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că există un deficit global de 5,9 milioane de asistenți medicali și a indicat că numărul absolvenților de asistență medicală vor trebui să crească cu 8% pe an pentru a depăși deficitul până în 2030.

În acest context, Federația Internațională a Diabetului solicită guvernelor naționale să răspundă la aceste nevoi și să recruteze suficienți asistenți medicali pentru a ajuta la îngrijirea numărului tot mai mare de persoane care suferă de diabet și să acorde prioritate rolului asistenților medicali pe care îl joacă investind în dezvoltarea lor profesională.

„Asistenții medicali se află în centrul asistenței medicale din întreaga lume și joacă un rol crucial în lupta globală împotriva diabetului. Din păcate, pur și simplu nu sunt suficienți. Investiția în asistenți medicali acum economisește costurile viitoare”, a declarat profesorul Andrew Boulton, președintele IDF, afirmând însă că ,,valul diabetului crește rapid și este nevoie de acțiune. Guvernele trebuie să recruteze și să echipeze o forță de muncă instruită corespunzător pentru a sprijini numărul tot mai mare de persoane care suferă de diabet. Asistentele sunt esențiale pentru administrarea unui tratament eficient al diabetului, în gestionarea continuă a diabetului și prevenirea complicațiilor diabetului. Asistentele fac diferența”.

Organizația Mondială a Sănătății plasează persoanele cu diabet în prima categorie de risc în contextul pandemiei cu COVID-19. În caz de infectare, diabetul crește riscul unei evoluții severe a COVID-19 și a complicațiilor diabetice. 30% dintre persoanele decedate în urma COVID-19 sufereau și de această condiție medicală.

Mesajul unei asistente medicale cu diabet

Judith Mendez este asistentă medicală din Belize dar în același timp și pacientă cu diabet. Aproape 20% din populația țării sale suferă de diabet. „Rolul asistentei este extrem de important în Belize și în țări similare ca mărime și dezvoltare economică. Resursele disponibile pentru îngrijirea diabetului sunt insuficiente pentru a satisface nevoia urgentă de conștientizare, prevenire, educație și asistență asupra diabetului. De cele mai multe ori persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2 li se spune pur și simplu să ia pastile și să urmărească ce mănâncă. Asistentele sunt deseori chemate să ofere mai mult decât asistență medicală. Oamenii au încredere în asistenții medicali, de multe ori mai mult decât în alți profesioniști din domeniul sănătății. Oferim un refugiu sigur unde persoanele cu diabet pot găsi sprijinul de care au nevoie. Guvernele trebuie să investească acum în asistenți medicali pentru a contribui la îmbunătățirea educației pentru sănătate a populației și la reducerea presiunii”, a precizat Judith Mendez.

Curs online gratuit pentru educatorii în diabet

Pentru a marca Ziua Mondială a Diabetului 2020, IDF încurajează asistenții medicali și alți profesioniști din domeniul sănătății să acceseze gratuit cursul online IDF School of Diabetes despre rolul educatorului pentru diabet. România este devastată de diabet, o ,,epidemie” despre care nu se vorbește suficient de mult este de părere Forumul Român de Diabet.  Un român din 10  suferă de această boală, iar 3 din 10 persoane au prediabet. Din 785.000 de persoane care se estimează că au diabet, doar jumătate sunt diagnosticate.

7 din 10 persoane cu prevalență pentru diabet de tip 2 au fost diagnosticate adesea în stadii avansate ale bolii. 100.000 de persoane diagnosticate cu diabet au fost internate cel puțin o dată în ultimul an pentru complicații : afecțiuni cardiace sau cardio vasculare, renale, pierderea vederii sau amputarea membrelor inferioare.  

Potrivit conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereșiu, presedintele Asociației de Podiatrie din România, asistenții medicali din secțiile de diabet, de ortopedie și reumatologie precum si asistenții din cabinetele medicilor de familie și cei din medicina sportivă sunt printre cei care vin cel mai des în contact cu problemele piciorului. Într-un interviu acordat în numărul 9 al revistei Jurnalul Asistenților Medicali, președintele Asociației de Podiatrie vorbește despre această nouă meserie, podiatria, care ar trebui să fie o specializare de interes pentru asistenții medicali.

,,Asistentul medical care vine în contact cu o persoana cu diabet și afecțiuni ale piciorului trebuie să cunoască rutina de îngrijire a piciorului ca metodă de prevenție a complicațiilor, iar aceste informații trebuie comunicate persoanei cu diabet. Apoi, el trebuie să dețină cunoștințe specializate de îngrijire a piciorului persoanei cu neuropatie diabetică și arteriopatie diabetică pentru a nu se ajunge la complicații ale acestora, ulcerații sau amputații. Ca podiatru, asistentul medical va deține cunoștințele necesare pentru a evalua factorii de risc, a evalua încălțămintea și a oferi recomandări în acest sens, va realiza screening-ul de neuropatie diabetică și arteriopatie diabetică, va face debridări de ulcerații sub supravegherea medicului, va înlătura hiperkeratoza sau calozitățile, va aplica tratamentul de prevenire a piciorului diabetic dar și tratamente conservative, de aplicare de pansamente specifice și speciale, castinguri (cizme gipsate) și va face trimiteri la alte specialități medicale când situația o impune”, a declarat conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Asociației de Podiatrie.

Începând din această toamnă există și un masterat în podiatrie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” la care s-au putut înscrie absolvenții de studii de licență precum asistenții medicali, kinetoterapeuții, fizioterapeuții, dar și medicii și farmaciștii. Astfel, peste 2 ani, România va avea prima generație de podiatri, profesie introdusă în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR) la sfârşitul anului 2018.