Piatra Neamț poate colecta plasmă convalescentă pentru tratarea pacienților de COVID-19

Terapia cu plasmă convalescentă pentru a trata pacienții de COVID-19 se poate aplica și în Piatra Neamț. Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț a primit săptămâna aceasta un echipament de plasmafereză donat de compania Besmax Pharma Distribution. În momentul de față, în România sunt 18 aparate de plasmafereză donate sau date spre folosință gratuită în centrele de transfuzie din țară.

Piatra Neamț poate colecta plasmă convalescentă pentru tratarea pacienților de COVID-19

Numai 7 centre de transfuzie au recoltat deocamdată primele cantități de plasma, respectiv cele din Argeș, Bistrița-Năsăud, Brașov, București, Buzău, Galați și Sibiu. În ultima săptămână, au fost recoltate peste 90 de doze de plasmă convalescent, care pot salva 90 de pacienți critici cu COVID-19.

,,La Piatra Neamț sunt deja 8 donatori de plasmă convalescentă eligibili, care așteaptă de peste 10 zile să fie programați la donare. Sunt 8 donatori, care ar fi putut dona în total 24 doze de plasmă convalescentă, ce ar fi putut deja salva cel puțin 10-12 pacienți critici din spitalul județean de la Piatra Neamț”, a precizat Florin Hozoc, CEO-ul companiei Besmax Pharma Distribution, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Până acum, la nivel național s-a colectat plasmă prin plasmafereză de la peste 30 de donatori din toată țara, dar numărul este mic, ținând cont că România are peste 9.000 de pacienți vindecați de COVID-19. Printre donatori de plasmă convalescentă s-au aflat și asistenți medicali care s-au îmbolnăvit din cauza coronavirusului. Despre asistenta medicală din București de la Spitalul de Boli Infecțioase ,,Victor Babeș", care s -a îmbolnăvit și s-a vindecat, puteți citi aici, iar despre asistentul medical de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu revenim cu vom detalii într-un material viitor.

Potrivit lui Florin Hozoc, compania sa ar mai putea oferi încă 32 de aparate de plasmafereză, astfel încât fiecare județ din România să poată colecta plasmă convalescentă! Mai mult, antreprenorul român vrea să sprijine cu echipamente Institutul Cantacuzino pentru a deveni banca de plasmă convalescentă a României.

,,Trebuie să avem rezerve de plasmă convalescentă pentru a combate eficient și pe termen lung COVID-19”, a precizat Hozoc.

Peste 60 de țări din lume utilizează terapia cu plasmă pentru pacienții COVID-19, iar dintre acestea 23 sunt state membre UE. În prezent, aceste țări își pregătesc stocuri de plasmă convalescentă, recoltată de la persoanele vindecate de COVID-19, fie pentru a putea salva viețile pacienților critici în valul al doilea de pandemie de coronavirus, fie pentru a putea fabrica imunoglobuline anti-SARS-COV2, atunci când producătorii vor fi finalizat procedurile de autorizare a acestui medicament la realizarea căruia lucrează deja.