Angajament pentru construirea noului Institut Regional de Medicină Cardiovasculară

În România, 60% din decese sunt cauzate de boli cardiovasculare, iar în zona Moldovei procentul este și mai crescut, în contextul în care actualul Institut de Boli Cardiovasculare nu mai face față solicitărilor din partea pacienților. Prin urmare, la Iași se dorește construirea unui nou Institut Regional de Medicină Cardiovasculară.

Angajament pentru construirea noului Institut Regional de Medicină Cardiovasculară

Fundația de Cercetare Clinică și Experimentală Cardiovasculară Iași în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași, Consiliul Județean Iași și Primăria Comunei Miroslava, organizează joi, 17 iunie 2021, ora 1100 evenimentul „Împreună pentru Inima Moldovei”, care va avea loc în comuna Miroslava, județul Iași, pe amplasamentul unde va fi construit viitorul Institut Regional de Medicină Cardiovasculară (IRMC). La eveniment sunt invitați reprezentanți ai Guvernului și ai ministerelor de resort (Ministerul Sănătății, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor), autorități locale și județene din regiunea Moldovei, instituții deconcentrate, reprezentanți ai cultelor religioase, precum și reprezentanți ai societății civile și ai mediului de afaceri. Se va semna un Angajament pentru susținerea construirii noului Institut Regional de Medicină Cardiovasculară (IRMC), ca o garanție a voinței comune necesare pentru construirea noului Institut.
De asemenea, în cadrul evenimentului se vor prezenta etapele pentru construirea IRMC. Până în prezent s-a semnat Protocolul de colaborare între Ministerul Sănătății, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu”, Consiliul Județean Iași și Primăria comunei Miroslava și se află în elaborare documentația tehnico-economică pentru finanțarea investiției prin fonduri nerambursabile.

„Inima multor semeni a început să bată pentru Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, determinând primele acțiuni care au făcut ca acest proiect să prindă viață. Dincolo de finanțare, lucrurile se fac cu oameni și, din acest motiv, invităm întreaga comunitate să ne susțină demersul și să devină „ctitori” a Institutului. iar Împreună putem să salvăm inima Moldovei!”, a precizat prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași.

Rata de mortalitate in România din cauze cardiovasculare este de trei ori mai mare decât în alte țări din Uniunea Europeană. În prezent, bolile cardiovasculare ucid de trei ori mai mult decât cancerul în România. În fiecare an, 30.000 de români mor în urma complicațiilor hipertensiunii arteriale, boala care cauzează peste 62% dintre decesele survenite prin boli cardiovasculare în România și Europa.

Citește și Program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular, derulat în următorii 3 ani