Testare gratuită în România pentru depistarea hepatitei B și C

120.000 de români vor beneficia de screeningul populational ce va fi derulat în două regiuni ale României, mai precis Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia. Proiectul LIVE(RO)2- SUD a debutat astăzi la Câmpulung, în județul Argeș, județele Argeș și Dolj fiind primele în care se va demara campania de testare gratuită începând cu această lună.

Testare gratuită în România pentru depistarea hepatitei B și C

LIVE(RO)-2-SUD este un program regional de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C prin intermediul căruia se va realiza screeningul populațional al 72.000 persoane aparținând grupurilor vulnerabile și a 36.000 persoane din zona rurală.  Proiectul reprezintă cea mai amplă campanie de testare a hepatitelor virale care s-a desfășurat vreodată în România, fiind cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Programul de screening populațional derulat în cadrul  proiectului LIVE(RO)-2-SUD este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA (ARAS).

Prin acest program se urmărește îmbunătățirea stării de sănătate a populației și creșterea accesului la servicii medicale de calitate, în special pentru persoanele care locuiesc în mediul rural și persoanele din grupuri vulnerabile (persoane fără venituri sau cu venituri foarte mici, persoane cu dizabilități, persoane de etnie romă, persoane neasigurate etc.).

Orice persoană care va dori să se testeze și face parte din categoriile de mai sus se poate adresa unui medic din lista publicată pe pagina de facebook a proiectului sau pe site-ul partenerului ARAS.

,,Testarea pentru depistarea infecției cu virusuri hepatitice B și C se va realiza în cabinetul medicului de familie, prin teste rapide din sânge capilar, ce detectează antigenul HBs (AgHBs) și anticorpii anti-hepatită C (anti-HCV). În cazul unui rezultat pozitiv, pacientul va fi programat pentru consult de specialitate și extinderea investigațiilor, în vederea tratamentului în unul dintre Centrele de Prevenție înființate prin proiect. Datele pacienților testați vor fi înregistrate în sistemul electronic de evidență a screeningului (S.E.E.S.); analiza acestor date va reprezenta o valoroasă sursă pentru politicile publice de sănătate prin recomandări specifice derivate din aceste date, prin propunerea unor intervenții sociale și a unor strategii de sănătate publică în această arie”, a declarat prof. univ. dr. Liliana Gheorghe, manager al Proiectului LIVE(RO) – 2-SUD,  medic primar gastroenterologie în cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Testarea va fi făcută de medicii de familie care s-au înscris pentru a participa în proiect. ,,În calitate de medici de familie, suntem bucuroși să facem parte din echipa LIVE(RO) 2- Sud. Este încă o ocazie pe care o avem să contribuim la prevenirea, depistarea și testarea hepatitelor virale și, cu ajutorul echipei de medici gastroenterologi, să diagnosticăm hepatitele virale. Pentru noi este cu atât mai important că reușim să fim parte în acest proiect desfășurat în premieră în județul nostru, având în vedere că se vorbește de el de mult timp. Suntem mândri că Județul Argeș intră acum în “cursa” spre eliminarea hepatitelor virale din România. Vizita cel puțin anuală la medicul de familie, informarea corectă și testarea pentru hepatitele virale B/D și C sunt vitale. Prevenția este „cheia” menținerii unei bune stări de sănătate”, a precizat dr. Ioana Predoiu, medic de familie, expert în cadrul proiectului LIVE(RO) 2 SUD.

În județul Argeș, ARAS a afiliat 44 de medici de familie, prin intermediul cărora se va asigura, în cazul unui test pozitiv, conectarea la diagnostic și stadializare.

„Echipele noastre au un rol esențial în informarea corectă a tuturor persoanelor interesate de screening, în așa fel încât să testăm un număr cât mai mare de beneficiari și să reducem numărul celor care nu își cunosc statutul serologic și pot fi infectați fără să știe. Proiectul de față este o ocazie unică pentru a ajunge la cei mai vulnerabili și a le oferi șansa la sănătate”, a spus Liana Velica, coordonator al proiectului din partea partenerului ARAS.

Virusul Hepatitic B (VHB) este unul dintre cele mai răspândite virusuri hepatitice la nivel mondial, în România estimându-se că până la una din 20 de persoane este infectată. În ceea ce privește hepatita C, se estimează că 3% din populație este infectată cu virusul hepatitic C. În drumul spre eliminarea hepatitelor virale, asumat și de România prin Planul Strategic de Eliminare a Hepatitelor Virale, implicarea autorităților locale în toti pașii făcuți este esențială.

„Situația pandemică ne-a învățat cât de importantă este prevenția în fața bolilor și cât de periculoase sunt bolile nedescoperite la timp. Cel mai eficient mod prin care putem menține sănătatea populației din Câmpulung Muscel este prin prevenție. Mulțumesc Institutului Clinic Fundeni și echipei organizatoare pentru că pornesc acest proiect la Câmpulung. Îi asigur de tot sprijinul meu, al echipei mele și de tot suportul necesar pentru implementarea acestui proiect”, a declarat Elena Lasconi primarul Municipiului Câmpulung.