COVID-19: Mituri despre purtarea măștilor

Pandemia de COVID-19 a schimbat viața întregii planete. Purtarea măștilor de protecție împotriva noului coronavirus care face ravagii peste tot în lume a devenit o necesitate și chiar o obligație în anumite context. Deși peste 820.000 oameni au murit din cauza COVID-19 încă sunt oameni care nu cred că SARS-COV-2 e vinovatul și invocă tot felul de motive cînd vine vorba despre purtarea măștii.

COVID-19: Mituri despre purtarea măștilor

Dr. Mihai Craiu, renumit medic pediatru la IOMC a desființat câteva dintre miturile legate de purtarea măștilor și a publicat argumentele pe pagina sa de facebook.

Purtatul măștii produce hipoxie?!
Fals - există numeroase argumente contra (corpul medical poartă ore in șir mască, zilnic, fără a face hipoxie). Puteți vedea aici un filmuleț ce dovedește că NU apare hipoxie prin purtarea măștii 

Purtatul măștii duce la acumularea de CO2 in organism, prin reinhalare?!
Fals - oxigenul și dioxidul de carbon au dimensiuni moleculare atât de mici incât trec nestingherite prin orice mască medicală, cu atât mai mult prin una artizanală, facută acasă, pentru copilul dvs.

Copilul mic nu poate să poarte masca!! E imposibil...

Aceasta e o prejudecată de adult. Dacă va alege copilul materialul care ii place (culoare, desen, ornamente, textură), dacă este masca făcută SPECIAL pentru el/ea, ca să il apere de boli, o va purta. Putem să incepem să purtăm masca împreună, părinte și copil, câteva zeci de minute zilnic, cât mergem impreună la cumpărături sau până la bunici. Atât cât ar ține o oră la școală...

Chiar si un copil cu vârstă mai mare de 2 ani poate purta mască, fără efecte adverse. Zice Academia Americană de Pediatri

Măștile sunt scumpe și copiii din medii defavorizate nu vor avea acces la ele?!

Fals - masca de orice tip (NU NEAPĂRAT o mască medicală sau un dispozitiv medical de protecție) este suficientă pentru școală, deoarece rostul ei este acela de a-i apăra pe cei din jurul unui infectat asimptomatic de picăturile lui de salivă, picături ce conțin SARS-CoV-2. Spune CDC 

Să dăm credit copiilor mici. Sunt mai complianți decât mulți adulți. Ei poartă cuminți, în scop de protecție, lucruri mult mai înconfortabile.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Duke cele mai eficiente măști de protecție sunt măștile N95 fără valve, urmate de măștile chirurgicale sau din polipropilenă. Măștile handmade de bumbac opresc, de asemenea, o mulțime de picături eliminate în momentul vorbirii normale.

„Dacă toată lumea ar purta o mască, am putea opri până la 99% din aceste picături înainte de a ajunge la altcineva. În absența unui vaccin sau a unui medicament antiviral, este singura modalitate dovedită de a-i proteja pe ceilalți, precum și pe tine însuți”, a spus dr. Eric Westman, profesor de medicină la Duke.