O nouă tranșă de vaccin împotriva COVID-19 în România

A șasea tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine în țară pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara. 92.430 doze vor fi transportate către centrele de stocare, în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă. Procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară.

O nouă tranșă de vaccin împotriva COVID-19 în România

Cele 92.430 doze Pfizer BioNTech vor fi distribuite, după cum urmează: Centrul Regional de Distribuție București: 35.100 doze; Centrul Regional de Distribuție Brașov: 11.700 doze; Centrul Regional de Distribuție Cluj: 10.530 doze;  Centrul Regional de Distribuție Constanța: 9.360 doze; Centrul Regional de Distribuție Craiova: 7.020 doze; Centrul Regional de Distribuție Iași: 11.700 doze; Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 7.020 doze.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București. Conform calendarului de livrare, următoarea tranșă de vaccin ar urma sa fie adusă în România marți, 26 ianuarie, iar la acest moment se așteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare.

,,Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă. În ceea ce privește calendarul de livrare a dozelor, compania Pfizer a anunțat revenirea la programul inițial de livrări către Uniunea Europeană începând cu 25 ianuarie și va crește numărul de doze în jurul datei de 15 februarie”, a precizat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

 Din 15 ianuarie a debutat Etapa a II-a a campaniei de vaccinare, destinată persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice, indiferent de vârstă, precum și personalului-cheie care desfășoară activități în domenii esențiale.  Până astăzi, la ora 17.00, numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech în România a ajuns la 446.285, la un număr de 433.129 persoane din care: - 419.973 persoane vaccinate cu 1 doză; - 13.156 persoane vaccinate cu 2 doze. În ceea ce privește reacțiile adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, număr total al acestora din 27 decembrie 2020 până acum a ajuns la 1.174 reacții comune și minore, din care: - 371 reacții de tip local cu durere la locul injectării; - 803 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie). În prezent, în  România sunt confirmate trei cazuri de infecție cu tulpină SARS-CoV-2 în varianta B.1.1.7, descrisă în Marea Britanie