Legea Suplimentelor Alimentare

Românii sunt consumatori de suplimente alimentare, prin urmare publicarea Legii Suplimentelor Alimentare era mai mult decât așteptată, în acest context al pandemiei de COVID-19, pentru asigurarea siguranței și sănătății consumatorilor și pacienților români.

Legea Suplimentelor Alimentare

Legea Suplimentelor Alimentare a fost adoptată de Camera Deputaților și trimisă spre promulgare pe 26 octombrie 2020. În data de 31 martie 2021, Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii Suplimentelor Alimentare, aceasta fiind ulterior publicată în Monitorul Oficial în data de 1 aprilie 2021.

Odată cu intrarea în vigoare a Legii, Ministerul Sănătății are la dispoziție un termen legal de 90 de zile pentru a elabora normele tehnice pentru implementarea acesteia, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

În opinia Asociației Române a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) publicarea Legii privind suplimentele alimentare (Legea 56/31.03.2021) este un pas absolut necesar în a asigura un nivel ridicat de calitate și siguranță pentru consumatori și pacienți, aliniat la normele și reglementările europene în vigoare.

 „Impactul Legii Suplimentelor Alimentare se resimte imediat în menținerea sau în creșterea gradului de siguranță a sănătății consumatorului. De aceea, apreciem în mod deosebit implicarea autorităților cu privire la reglementarea acestui segment, precum și disponibilitatea legislativului de a dialoga în mod transparent cu reprezentanții industriei și cu toate părțile interesate pe parcursul acestui proces. Ne bucurăm că acest lucru a fost posibil datorită deschiderii și a viziunii împărtășite de partenerii noștri instituționali cu privire la crearea unei legislații în beneficiul utilizatorilor acestei categorii de produse”, a declarat Răzvan Bosinceanu, Președinte RASCI.

 Actul normativ stabileşte cadrul legal referitor la suplimentele alimentare, comercializate ca produse alimentare şi prezentate ca atare, reglementare care transpune mai multe directive europene.

„În continuare, RASCI susține necesitatea existenței unui cadru legislativ unitar, care să vizeze atât suplimentele alimentare pe bază de vitamine și minerale, reglementate de prezenta lege, cât și a celor pe bază de plante și produse ale stupului, care nu sunt deocamdată incluse sub incidența acesteia. Numai cu ajutorul unei legislații complete, transparente și predictibile putem asigura informarea corectă a consumatorilor și pacienților români pentru ca aceștia să își poată gestiona eficient sănătatea. Cu toate acestea, considerăm că publicarea acestei legi reprezintă un pas extrem de important înainte și suntem pregătiți să dialogăm cu autorităţile relevante în procesul de elaborare a normelor de aplicare, care vor veni în completarea prezentei legi, pentru optimizarea cadrului de reglementare existent”, a declarat Iulia Roșian, Vicepreședinte RASCI.

Suplimentele alimentare sunt preparate ce conțin vitamine, săruri minerale sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic (fibre, aminoacizi, acizi grași, extracte vegetale sau animale), indicate atunci când, din anumite motive, aceste substanțe lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică. Etichetarea, prezentarea și reclama suplimentelor alimentare nu trebuie să atribuie acestora proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane sau să facă referire la astfel de proprietăți.