Pașaport imunitar pentru COVID-19. În ce proporție sunt imuni românii la boala provocată de noul coronavirus

Nu există dovezi că persoanele care s-au recuperat de la COVID-19 nu pot fi reinfectate cu coronavirus, avertiza Organizația Mondiale a Sănătății în contextul în care mai multe țări iau în considerare eliberarea unor ,,pașapoarte de imunitate” persoanelor care s-au recuperat după COVID-19. Ce imunitate dobândesc pacienții care au trecut prin boală și mai ales ce rost are un astfel de paşaport imunitar, sunt întrebări la care se caută răspunsuri în această perioadă. Mihai Marcu, președintele MedLife, compania care a făcut un studiu privind imunizarea naturală a populației în România în perioada 24 martie – 30 aprilie 2020, în rândul personalului medical și auxiliar propriu, arată câți români sunt imuni la COVID-19 și de ce nu recomandă utilizarea testelor serologice pentru detectarea anticorpilor, pentru emiterea unui pașaport imunologic.

Pașaport imunitar pentru COVID-19. În ce proporție sunt imuni românii la boala provocată de noul coronavirus

Chiar dacă persoanele care au trecut prin infecția cu SARS-COV 2 au anticorpi împotriva coronavirusului, este posibil să nu aibă o protecție adecvată împotriva unei a doua infecții. În plus, OMS susține că datele ştiinţifice disponibile nu permit justificarea acordării ,,unui paşaport imunitar" sau a unui ,,certificat de absenţă a riscului", arată Medicine Net.com.

Imunitatea populației din România dobândită natural pentru COVID 19 este sub 2%

MedLife a anunțat recent printr-un comunicat de presă finalizarea studiului privind imunizarea naturală a populației pentru COVID 19. Compania a extins eșantionul până la 1005 persoane, cadre medicale și personal auxiliar din 15 orașe în care MedLife operează clinici și spitale. Studiul a avut ca obiectiv elucidarea câtorva aspecte importante printre care și nivelul și ritmul de imunizare naturală a populației ținând cont de faptul că alte cercetări din alte state au confirmat existența unui număr semnificativ de pacienți asimptomatici infectați cu SARS-CoV 2 care nu se regăsesc în statisticile medicale oficiale COVID 19.

Capitala are cea mai mare pondere în rezultatele studiului, de cca 48%. Orașele Arad, Brașov, Cluj și Sibiu contribuie fiecare cu o pondere de 6 – 16%, în timp ce restul personalului MedLife, testat și intervievat provine din orașe precum Constanța, Craiova, Piatra Neamț, Ploiești, Galați, Brăila, Iași, Pitești, Targoviște și Timișoara.

Pentru acest studiu au fost folosite în trepte, gradual pentru validare 4 metode de testare: metoda moleculară RT- PCR, considerată gold standard pentru identificarea virusului SARS Cov2, testarea serologică prin metoda Chemiluminiscență (doi producători cu echipamente și kituri diferite: Maglumi, respectiv Yhlo), și testarea serologică prin metoda ELISA, precum și teste rapide pentru determinarea anticorpilor de tip IgM și IgG.

 ,,Rezultatele studiului ne arată că nivelul de imunizare naturală a populației este foarte mic, sub 2%. Prin urmare, până la apariția unui vaccin, este imperios necesar ca populația să păstreze măsurile de distanțare și să respecte întocmai nu numai legislația la zi, dar și toate recomandările autorităților și specialiștilor. Singura soluție pentru protejarea unei populații fără imunitate în fața acestei infecții este reprezentată de măsurile de izolare și distanțare socială. De asemenea, faptul că numărul de persoane infectate a rămas în continuare foarte mic în condițiile în care am extins eșantionul de la 371 la peste 1000 de cadre medicale și auxiliare reprezintă o dovadă în plus că măsurile de prevenție epidemiologică pe care le-am luat în unitățile noastre au funcționat și pot fi replicate”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group. 

În ceea ce privește pașaportul imunologic Mihai Marcu a spus că nu recomandă utilizarea testelor serologice, indiferent de metoda folosită, pentru detectarea anticorpilor, pentru emiterea unui certificat sau pașaport imunologic deoarece nu oferă garanția imunității pentru COVID 19.