Alergătorii la maraton au risc mai mic de boli cardiovasculare și de artrită

În jur de 15.000 de alergători s-au înscris la cea de-a 15 ediție a Raiffeisen Bank Bucharest MARATHON. Primele curse au fost parcurse astăzi, urmează și mâine altele. Vestea bună pentru alergători este că își reduc șansele de a muri din cauza bolilor de inimă la jumătate. Sunt mai multe beneficii asupra sănătății pe care le au cei care practică alergarea regulat.

Alergătorii la maraton au risc mai mic de boli cardiovasculare și de artrită

La Maratonul București Raiffeisen Bank în perioada 2008-2021 au luat startul 124.600 de alergători, dintre care 36.000 alergători copii din 85 de țări participante. Cel mai tânăr participant avea 43 de zile, iar cel mai vârstnic participant 83 de ani.

Astăzi au avut loc Cursa Populară la care au participat și persoane cu dizabilități, în premieră la această ediție un băiețel de 9 ani din România care suferă de MCT8-AHDS, o tulburare genetică rară foarte greu de diagnosticat, care a participat la maraton în scaun cu rotile și care a trecut în picioare linia de sosire,  Cursa Copiilor, un set de curse necompetitive de alergare dedicate copiilorpentru încurajarea mișcării în aer liber si pentru a le insufla copiilor pasiunea pentru sport și activitate fizică.

Alergătorii cu vârste cuprinse între 0-18 ani și cei cu dizabilități ori provenind din categorii sociale defavorizate au putut să se înscrie gratuit la această ediție. De altfel, ieri înaintea evenimentului la cursele copiilor nu mai erau locuri libere.Mâine, vor avea loc cursele competitive. Primul start va avea loc la ora 07:45.

Alergarea sau joggingul este unul dintre cele mai bune exerciții cardio, pe care le recomandă specialiștii. Alergarea timp de cel puțin 10 minute pe zi poate reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare și scade ritmul cardiac în repaus.

Un studiu pe 675 de alergători de maraton a constatat că aceștia aveau riscul de-a face artrită mai mic decât alți oameni. Sănătatea genunchilor și a spatelui alergătorilor este mult mai bună decât a celor care nu aleargă. Și somnul este de calitate, dacă alergarea se face în timpul zilei, nu seara.

Specialiștii în educație fizică recomandă evitarea alergării prea târziu în timpul zilei, fiindcă acest lucru poate interfera somnul, știut fiind că exercițiile aerobe declanșează eliberarea de endorfine, substanțe chimice care ajută la ameliorarea durerii sau a stresului, dar care activează creierul.

Alergătorii au memoria îmbunătățită. Exercițiile aerobice cresc pulsul și îi fac pe alergători să transpire, ceea ce poate crește dimensiunea hipocampului, partea creierului responsabilă pentru memorie și învățare.

Medicii americani susțin că alergarea timp de 30 de minute poate declanșa sistemul imunitar și că persoanele care fac exerciții aerobice, cum ar fi alergarea cel puțin 5 zile pe săptămână, au cu 43% mai puține șanse de infecții ale tractului respirator superior.

Nu în ultimul rând, alergarea la marathon oferă bună dispoziție și energie pozitivă. Mulți oameni aleargă pentru că vor să se simtă mai bine, iar asta se observă și la participanții de la cea de-a 15 ediție a Raiffeisen Bank Bucharest MARATHON. Alergarea îmbunătățește starea de spirit, concentrarea și calitatea generală a vieții.