Starea de alertă privind COVID-19 se prelungește în România

Până acum pe teritoriul României, au fost confirmate 1.079.427 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 1.043.604 pacienți au fost declarați vindecați de COVID – 19, iar 31.531 de români diagnosticați cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat în ultima ședință, Hotărârea numărul 38, prin care se prelungește starea de alertă pe teritoriul României.

Starea de alertă privind COVID-19 se prelungește în România

Prin această Hotărâre au fost propuse mai multe modificări privind unele măsuri adoptate pentru gestionarea situației create de pandemia de SARS-COV-2.

Una dintre ele este referitoare la creșterea numărului de participanți la nunți și botezuri până la 200 în spațiile închise, dacă toți participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală și se asigură o suprafață de minim 2 mp pentru fiecare persoană. Desfășurarea nunților și botezurilor în spații deschise se poate face fără limită de participanți, dacă se asigură o suprafață de minim 2 mp pentru fiecare persoană și toți participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală.

De acum încolo se permite participarea spectatorilor la evenimentul sportiv găzduit de România în cadrul optimilor Turneului Final al campionatului European de Fotbal EURO 2020 până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu mențiunea că între 25-50% din capacitatea spațiului pot intra doar persoane vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane vaccinate fără schemă completă, dar prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

 În continuare se va aplica măsura carantinei cu privire la cetățenii străini și apatrizi care sosesc în România, pentru participarea la meciurile de fotbal din cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal EURO 2020 în funcție de încadrarea țărilor/teritoriilor din care sosesc în zone de risc epidemiologic. În prezent, pe teritoriul României, 3.154 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 1.698 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 22.887 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 71 de persoane.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 1.343. Dintre acestea, 265 sunt internate la ATI.  În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 133 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. În ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19, până acum 4.514.587 de români au fost vaccinați fie cu schema completă, fie cu o singură doză. În România, sunt 4 seruri disponibile pentru cei care doresc să se vaccineze împotriva COVID-19 de la Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson.