Orlando Bloom: „Sănătatea mintală, o provocare majoră pentru că nu este ceva ce se vede”

La nivel mondial, unu din șapte adolescenți cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani este diagnosticat cu o tulburare mintală. Majoritatea celor 800.000 de persoane care se sinucid anual sunt tineri, suicidul fiind a patra cauză de deces în rândul tinerilor de 15–19 ani. Ambasadorul Bunăvoinței pentru UNICEF, Orlando Bloom a vorbit despre modul în care i-a afectat sănătatea mintală un accident din adolescență care îi putea fi fatal.

Orlando Bloom: „Sănătatea mintală, o provocare majoră pentru că nu este ceva ce se vede”

Potrivit unui Raport al Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la bolile mintale, publicat anul acesta în luna iunie, cel puțin o persoană din opt, la nivel global întreagă trăiește cu o tulburare mintală.

Un nou video lansat de Ziua Mondială a Sănătății Mintale, celebrată pe 10 octombrie, în cadrul campaniei UNICEF #OnMyMind, Ambasadorul Bunăvoinței pentru UNICEF Orlando Bloom a povestit cum și-a accidentat spatele la vârsta de 19 ani după ce a căzut de la etajul trei al unei clădiri.

„A fost începutul unui parcurs lung și dureros în care a trebuit să recunosc și să înțeleg anumite tipare din viața mea care au dus la numeroase accidente”, își amintește Bloom în video. „Lunile ce au urmat acelei căzături au fost sumbre. Eram o persoană extrem de activă și m-am simțit brusc foarte restricționat, plus că aveam dureri foarte mari”.

Campania #OnMyMind desfășurată de UNICEF dorește să transforme conversațiile despre sănătatea mintală într-o normalitate și să promoveze acțiunile care oferă sprijin tuturor copiilor și tinerilor.

„Sănătatea mintală reprezintă o provocare majoră pentru că nu este ceva ce se vede”, continuă Bloom. „Este extrem de important să apelezi la ceilalți, să vorbești cu oamenii, să găsești pe cineva cu care poți avea o comunicare care să ducă la o transformare și la o schimbare”.

„Pentru prea mulți copii și tineri din întreaga lume, stigmatizarea, lipsa de înțelegere și neacceptarea problemelor de sănătate mintală îi împiedică să ceară sprijinul de care au nevoie”, a afirmat directorul de comunicare și advocacy la nivel global al UNICEF Paloma Escudero. „Rupând tăcerea care planează asupra problemelor de sănătate mintală și încurajând copiii și tinerii să se deschidă în legătură cu experiențele lor, putem transforma într-o normalitate discuțiile despre sănătatea mintală și cererea de sprijin, putând totodată elimina impactul negativ al stigmatizării și discriminării”.

În acest an, de Ziua Mondială a Sănătății Mintale, UNICEF i-a încurajat pe tinerii, părinții, prietenii și comunitățile acestora să afle mai multe despre sănătatea mintală, să combată stigmatizarea și să inițieze conversații care să creeze legături și să permită mai multor copii și tineri să obțină sprijinul de care au nevoie.

''Să facem din sănătatea mintală şi din bunăstarea pentru toţi o prioritate globală''

 Marcată în fiecare an pe 10 octombrie, Ziua mondială a sănătăţii mintale a fost stabilită în 1992 de Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health - WFMH), în scopul creşterii gradului de conştientizare şi educaţie publică pentru o înţelegere mai bună a bolilor mintale şi a tulburărilor de comportament.

Tema din 2022 Ziua mondială a sănătăţii mintale este un îndemn ''Să facem din sănătatea mintală şi din bunăstarea pentru toţi o prioritate globală'', valabil pentru toată lumea, inclusiv pentru angajații din sănătate.

Un nou raport al Fundației Qatar, Summit-ul mondial pentru inovare pentru sănătate (WISH), în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), constată că cel puțin un sfert dintre lucrătorii din domeniul sănătății și îngrijirilor intervievați au raportat anxietate, depresie și simptome de epuizare.

Jim Campbell, directorul OMS pentru forța de muncă în sănătate sustine că nivelurile de anxietate, stres și depresie în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății și din domeniul îngrijirii au devenit o „pandemie în cadrul unei pandemii”. Și da, toate forurile internaționale recunosc că pandemia de COVID-19 pare să fi adus la pachet mai multă frustrare, anxietate, depresie și burn-out.

În România, numărul persoanelor cu tulburări mintale s-a dublat în ultimii zece ani

Europarlamentarul Victor Negrescu a atras atenția încă din luna iulie a acestui an asupra creșterii alarmante a problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor și a susținut nevoia unor măsuri comune la nivel european.

„Problematica sănătății mintale a fost considerată prea mult timp un subiect tabu, deși milioane de persoane se confruntă cu astfel de situații. Izolarea generată de pandemie, trecerea la o dimensiune digitală și multiplele crize pe care le traversăm au accentuat multe dintre aceste tendințe.

Absența unor măsuri reale de prevenție și lipsa unei alfabetizări digitale au condus la noi probleme, pentru care trebuie să găsim răspunsuri adecvate. Dependența de digital, bullying-ul online, știrile false, burnout-ul, telemunca nenormată și violența în mediul digital sunt doar câteva din aceste noi aspecte”, a precizat eurodeputatul Victor Negrescu.

Aspectele menționate de europarlamentarul român au fost reiterate și de către comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, care a întărit necesitatea unei abordări comune europene cu privire la această problematică.

„Mai mult de 18 milioane de europeni suferă de pe urma problemelor de sănătate mintală. Trebuie să avem grijă de ei. Dezbaterea ne arată că există o disponibilitate de a aborda acest fapt și la nivel european și cred că avem o obligație, mai ales la nivel companiilor și la nivelul angajatorilor, să protejăm sănătatea angajaților, atât cea fizică, cât și cea mintală”, a explicat comisarul european.

În contextul în care, din cauza pandemiei de COVID-19 și a crizelor actuale, numărul tinerilor care se confruntă cu dificultăți se află în continuă creștere, eurodeputatul Victor Negrescu a inițiat un proiect pilot pentru dezvoltarea unei rețele de consilieri școlari, cu scopul de a asigura asistență tinerilor și familiilor acestora.

“Cel mai grav lucru este că tot mai mulți tineri și copii se confruntă cu astfel de dificultăți, unii ajungând chiar să își ia viața. În rândul tinerilor din România, sinuciderea este a doua principală cauză de mortalitate, iar aproximativ 10% dintre aceștia se confruntă cu depresie ca urmare a pandemiei.

În acest sens, am propus un proiect pilot pentru dezvoltarea rețelei de consilieri școlari și psihologici în unitățile de învățământ și dezvoltarea unor programe menite să asigure o asistență integrată tinerilor și familiilor lor.

Avem nevoie de soluții și trebuie să găsim un echilibru la nivel european pentru a face față acestei situații”, a completat vicepreședintele Comisiei pentru Educație, Cultură, Tineret, Media și Sport, europarlamentarul Victor Negrescu.

Proiectul pilot pentru dezvoltarea rețelei de consilieri școlari și psihologici în unitățile de învățământ este una dintre numeroasele inițiative pilot susținute de eurodeputatul Victor Negrescu, care a reușit până în prezent să genereze proiecte în valoare totală de peste 60 de milioane de euro în domenii precum educația, IMM-urile sau sectorul inovației.