ICN de Ziua Asistenților Medicali 2021: ,,Pandemia COVID-19 riscă să dăuneze profesiei de asistent medical”

Ziua Internațională a Asistenților Medicali este sărbătorită în întreaga lume pe 12 mai, iar anul acesta tema aleasă de Organizația Internațională a Asistenților Medicali (ICN) este „Asistenții medicali: o voce pentru a conduce - O viziune pentru asistența medicală viitoare”. De altfel ICN a publicat o situație la nivel internațional a educației asistenților medicali, dar și date privind COVID-19 în rândul cadrelor medicale din întreaga lume.

ICN de Ziua Asistenților Medicali 2021: ,,Pandemia COVID-19 riscă să dăuneze profesiei de asistent medical”

Mesajele ICN din această zi se concentrează asupra schimbărilor și inovațiilor în asistență medicală și asupra modului în care acestea vor modela în cele din urmă viitorul asistenței medicale.

,,Căutăm să arătăm modul în care asistența medicală va arăta în viitor, precum și modul în care profesia va transforma următoarea etapă a asistenței medicale”, a declarat Annette Kennedy, președintele ICN de Ziua internațională a asistenților medicali.

Potrivit datelor furnizate de organizație, începând cu 31 decembrie 2020, mai mult de 1,6 milioane lucrători din domeniul sănătății din 34 de țări au fost afectați de COVID-19. În ceea ce privește numărul deceselor cauzate de COVID-19 ICN susține că sunt subraportate.

,,Din mai 2020, Consiliul Internațional al Asistenților Medicali a cerut în mod constant sistematic și standardizat colectarea de date privind infecțiile cu SARS-COV-2 ale cadrelor medicale și decesele  provocate de COVID-19. Este o dovadă care ar contribui la siguranța pacienților și a persoanelor care lucrează în asistență medicală. Din păcate, sub-raportarea unor astfel de informații continuă ceea ce înseamnă că adevărata amploare a infecțiilor și a deceselor va fi mult mai mare”, a specificat ICN.

Ratele de infecție cu SARS-COV-2 în rândul angajaților din sănătate a variat între 6-10%. În multe țări, asistenții medicali sunt cel mai mare grup de lucrători din domeniul sănătății cu infecție Covid19. De exemplu, în Mexic, rata de infecție ajunge la 41% în rândul asistentelor medicale.

Stres și burnout din cauza COVID-19

În luna ianuarie a acestui an ICN a atras atenția lumii asupra dovezilor științifice care arată impactul pandemiei COVID-19 asupra sănătății mintale a asistenților medicali susținând că acest fenomen „traumatizează în masă” forța de muncă la nivel mondial și a cerut guvernelor să acționeze acum pentru a sprijini asistenții medicali.

,,Pandemia COVID-19 este reală și riscă să dăuneze profesiei de asistent medical”, au declarat reprezentanții ICN, referindu-se la generațiile viitoare. Aproape 80% din asistenții medicali (ANS) care au răspuns chestionarelor și care lucrează în prima linie în lupta împotriva COVID-19 au avut probleme de sănătate mintală.

Referitor la educația cadrelor medicale pe perioada pandemiei, au avut loc perturbări ale pocesului de învățământ, care  au dus la anularea complete de studii postuniversitare în unele țări.

57% dintre țări au raportat întârzieri privind absolvirea studenților, iar 7% au spus că întârzierile sunt de 12 luni sau mai mult. Întârzierile ar putea afecta forța de muncă pe plan internațional, care și așa înregistrează un deficit de asistenți medicali și ar putea avea implicații grave pentru sistemele de sănătate.