În timpul situațiilor de urgență, alăptarea, o sursă de hrană sigură, nutritivă și accesibilă pentru bebeluși

Săptămâna Mondială a Alăptării a început pe 1 august și durează până pe 7 august 2022. tema din acesta an fiind Promovați alăptarea: educați și sprijiniți. UNICEF și OMS fac apel la guverne să aloce resurse sporite pentru a proteja, promova și susține politicile și programele de alăptare, în special pentru familiile cele mai vulnerabile care trăiesc în situații de urgență.

În timpul situațiilor de urgență, alăptarea, o sursă de hrană sigură, nutritivă și accesibilă pentru bebeluși

Declarația comună a Directorului Executiv al UNICEF, Catherine Russell, și a Directorului General al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării pune accent pe alăptarea la sân, mai ales în situații de conflict cum este cea din Ucraina.

 „În timp ce crizele globale continuă să amenințe sănătatea și alimentația a milioane de bebeluși și copii, importanța vitală a alăptării ca fiind cel mai bun început posibil în viață este mai mare ca niciodată. În timpul situațiilor de urgență, inclusiv în cele din Afganistan, Yemen, Ucraina, Cornul Africii și Sahel, alăptarea garantează o sursă de hrană sigură, nutritivă și accesibilă pentru bebeluși și copii mici. Oferă o linie puternică de apărare împotriva bolilor și a tuturor formelor de malnutriție a copiilor, inclusiv a emacierii.

Alăptarea acționează și ca un prim vaccin pentru bebeluș, protejând de bolile obișnuite ale copilăriei.

Cu toate acestea, suferința emoțională, epuizarea fizică, lipsa spațiului și a intimității și salubritatea deficitară cu care se confruntă mamele în situații de urgență înseamnă că mulți bebeluși nu au parte de beneficiile alăptării care să-i ajute să supraviețuiască”, se arată în declarația oficialilor.

Mai puțin de jumătate din nou-născuții sunt alăptați în prima oră de viață, ceea ce îi expune riscului de boală și de deces. Și doar 44% dintre sugari sunt alăptați exclusiv la sân în primele șase luni de viață, sub ținta Adunării Mondiale a Sănătății de 50% până în 2025.

,,E mai important ca niciodată să protejăm, să promovăm și să susținem alăptarea, nu doar pentru protejarea planetei noastre ca prim sistem alimentar natural, durabil, ci și pentru supraviețuirea, creșterea și dezvoltarea a milioane de sugari.

De aceea UNICEF și OMS solicită guvernelor, donatorilor, societății civile și sectorului privat să-și intensifice eforturile pentru:

  • Acordarea de prioritate investițiilor în politici și programe de sprijinire a alăptării, în special în contexte fragile și cu insecuritate alimentară.
  • Echiparea lucrătorilor din domeniul sănătății și nutriției din instituții și comunități cu abilitățile de care au nevoie pentru a oferi consiliere de calitate și sprijin practic mamelor pentru a alăpta cu succes.
  • Protejarea îngrijitorilor și lucrătorilor din domeniul sănătății de influența tehnicilor de marketing ne-etice a industriei formulelor prin adoptarea și implementarea completă a Codului internațional de comercializare al substituenților de lapte matern, inclusiv în contexte umanitare.
  • Implementarea de politici favorabile familiei care oferă mamelor timpul, spațiul și sprijinul de care au nevoie pentru a alăpta”, spun Catherine Russell și dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Asociația SAMAS celebrează și ea Săptămâna Mondială a Alăptării prin artă. Pe 3 august, la ora 10, are loc inaugurarea oficială a unei picturi murale pe tema alăptării, care susține mesajul WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) de anul acesta: Step up for breastfeeding! Educate and Support!

,,Pictura, realizată de artiștii Fâs Fâs, împodobește un zid al Spitalului Clinic Filantropia, cea mai veche clinică de obstetrică și ginecologie din România, și ne aduce tuturor aminte că avem nevoie de educație, pentru a accepta alăptarea ca pe un act normal și firesc și că mamele au nevoie de tot sprijinul nostru, pentru a le oferi nou-născuților un start bun și o șansă în plus la o sănătate optimă”, au precizat organizatorii evenimentului. Asociația SAMAS susține că alăptarea este un prim și frumos cadou pe care o  mamă îl dăruiește bebelușului pe care l-a născut.

Beneficiile alăptării sunt numeroase, atât pentru mame, cât și pentru copii: de la dezvoltarea sănătoasă a creierului bebelușilor și copiilor de vârste mici, la protejarea acestora împotriva infecțiilor, la scăderea riscului obezității și al bolilor, până la reducerea costurilor pentru îngrijirile medicale și protejarea mamelor împotriva cancerului ovarian și la sân.