A crescut numărul cazurilor noi de infecție cu HIV. Românii se pot testa gratuit

În Săptămâna Internațională a Testării HIV care a început pe 21 noiembrie și se încheie pe 28 noiembrie 2022, ARAS, împreună cu alte 60 de organizații din domeniul SIDA și al hepatitelor virale, din 43 de țări, organizează evenimente dedicate publicului larg. Asociația Română Anti-SIDA organizează în România a treia ediție a acestui eveniment internațional, folosind un bun prilej pentru a atrage atenția asupra importanței testării pentru HIV și hepatită C.

A crescut numărul cazurilor noi de infecție cu HIV. Românii se pot testa gratuit

ARAS atrage atenția asupra faptului că această a treia ediție a Săptămânii Internaționale a Testării se desfășoară într-un context alarmant, de scădere a numărului de teste, dar de creștere a numărului de cazuri noi de infecție cu HIV în multe regiuni ale lumii, provocate de diminuarea finanțărilor publice și de lipsa de recunoaștere a actorilor comunitari. Asociația Română Anti-SIDA oferă românilor posibilitatea de-a se testa gratuit până pe 24 noiembrie 2022.  Cei care vor se pot testa gratuit și anonim, pentru HIV și Hepatită C, în centrele ARAS:

Checkpoint ARAS București 0751 01 05 39, Checkpoint ARAS Cluj 0751 11 10 17, Checkpoint ARAS Iași 0751 12 07 08, Centrul de Sănătate ARAS - 0740.303.744 (https://arasnet.ro/sit-testare-centre/) sau pot comanda gratuit unul din cele 800 de kituri de testare gratuită (HIV și Hepatită C) pe care ARAS le oferă în cadrul campaniei.

 Războiul din Ucraina și alte crize umanitare de actualitate au scăzut și mai mult interesul factorilor de decizie pentru sănătate și servicii conexe.

,,În condițiile în care, în România, serviciile medicale și sociale suferă de lipsa cronică de finanțare, cerem factorilor de decizie naționali și internaționali:

  • să pună prevenirea și testarea în centrul priorităților sanitare, pentru a scădea rapid numărul noilor infectări
  • să recunoască rolul educatorilor între egali în oferta de servicii de îngrijire, prevenire și testare, pentru a crește calitatea vieții persoanelor afectate
  • să integreze persoanele vulnerabile (în special tinerii, femeile, bărbații care fac sex cu bărbați, lucrătoarele sexual, persoanele transgender) în crearea și implementarea activităților naționale din domeniu, oferindu-le resursele necesare
  • să intensifice testarea pentru HIV și hepatite virale, pentru a acoperi întârzirea din ultimii 2 ani
  • să promoveze și să generalizeze accesul la autotestare, prin stabilirea unor prețuri accesibile pentru autoteste atât pentru publicul larg, cât și pentru persoanele vulnerabile
  • să promoveze și să susțină prevenirea combinată
  • să asigure și să propună profilaxia pre-expunere (PrEP) persoanelor care nu sunt infectate cu HIV și să îi îndrume pe cei care trăiesc cu HIV către servicii de îngrijire complexe și constante
  • să stimuleze inovația în prevenire, testare și tratament și să stimuleze capitalizarea bunelor practici din cele 3 domenii”, semnalează ARAS, care își va intensifica eforturile de informare, sensibilizare, testare și consiliere (pentru HIV și hepatită C),  dar și de advocacy pentru acces la servicii medicale și sociale. 

 ARAS contribuie la rezolvarea problemelor cauzate de criza sanitară Covid-19 în ceea ce privește testarea și accesul la servicii și subliniază, încă o dată, importanța recunoașterii rolului indispensabil jucat de organizațiile comunitare în asigurarea sănătății cetățenilor. 

,,Amintim încă o dată că testarea este o etapă esențială în lupta împotriva infecției cu HIV și că testarea comunitară este cea mai eficientă soluție pentru stoparea epidemiei”, atrag atenția reprezeentanții ARAS.

 În 2021, în cadrul Săptămânii Internaționale a Testării, 39.202 persoane din întreaga lume au beneficiat de 42.083 teste (HIV, hepatită B, hepatită C, sifilis, diverse tipuri de cancer produse de virusul papiloma uman), în 37 de țări.  ARAS a asigurat anul trecut accesul la testare HIV pentru 650 persoane din România, prin trimiterea gratuită de teste rapide la domiciliu.

În România a fost lansată recent prima aplicație web de testare HIV din România la Cluj. Până acum nu exista o aplicație pentru telefon care să includă date utile din teritoriu, inclusiv din zone marginalizate, legate de spitalele/centrele de testare HIV, testarea HIV fiind singura metoda de depistare a infecției. Începând de acum, românii au la dispoziție o astfel de aplicație pentru a facilita testarea HIV, în condițiile în care doar 6% dintre tineri au făcut vreodată un test HIV. 90% nu au primit niciodată din partea unui medic recomandarea de a efectua un astfel de test.