Program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular, derulat în următorii 3 ani

Institutul Național de Sănătate Publică, în parteneriat cu Asociația Română pentru Promovarea Sănătății, Societatea Română de Cardiologie, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, au demarat în plină pandemie de COVID-19 proiectul „Totul pentru inima ta - Program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular” - Contract nr. POCU/805/4/9/137424, proiectul cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. În condițiile în care rata de mortalitate in România din cauze cardiovasculare este de trei ori mai mare decât în alte țări din Uniunea Europeană, iar în contextul actual pacienții cu boli cardiovasculare sunt mult mai vulnerabili la COVID-19 și la forme severe de boală, un program de screening de acest tip este binevenit.

Program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular, derulat în următorii 3 ani

Proiectul își propune ca 165 001 persoane să beneficieze de servicii de screening. Jumătate dintre beneficiari aparțin grupurilor vulnerabile, având în vedere că scopul proiectului este promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate, screeningul pentru identificarea pacienților cu risc cardiovascular.

„Proiectul este de o amploare și de o importanță istorice. Cei șase parteneri implicați în program și-au propus să găsească cele mai bune instrumente și cea mai bună formulă de adresare sistemică a bolilor cardiovasculare. Este o inițiativă foarte ambițioasă – mai ales dacă ne uităm la statisticile care indică faptul că rata de mortalitate in România din cauze cardiovasculare este de trei ori mai mare decât în alte țări din Uniunea Europeană. Ne dorim pe de o parte reducerea diferențelor față de media europeană în ceea ce privește durata și calitatea vieții pacienților cu boli cardiovasculare, precum și ajutarea celor mai vulnerabili - persoane cu nivel socio-economic și nivel de educație mai scăzute, care găsesc cu mai mare dificultate calea spre serviciile medicale necesare. Le mulțumesc tuturor partenerilor din program pentru munca din ultimii doi ani necesară pentru pregătirea proiectului și mai ales pentru ce va urma în cei patru ani de implementare. Va fi dificil, dar cu toții suntem de acord că este momentul să acționăm acum dacă vrem să vedem rezultate palpabile în următorii 10 ani, așa cum s-a întâmplat și în alte țări din UE pe care le putem lua ca model”, a declarat Conf. Dr. Alexandra Maria Cucu, Director CNEPSS – INSP, la lansarea programului de screening.

 Formare pentru specialiști

900 de specialiști vor fi implicați în derularea screeningului și vor participa la programele de formare, în vederea asigurării unui înalt nivel de competențe. Bugetul se ridică la o valoare de 20 milioane euro.Programele de formare vor fi organizate sub formă de cursuri și/sau workshopuri online și informări punctuale transmise prin mijloace digitale și vor fi destinate medicilor de familie implicați în proiect.

În prezent, bolile cardiovasculare ucid de trei ori mai mult decât cancerul în România. În fiecare an, 30.000 de români mor în urma complicațiilor hipertensiunii arteriale, boala care cauzează peste 62% dintre decesele survenite prin boli cardiovasculare în România și Europa.

Tot bolile cardiovasculare reprezintă principala comorbiditate asociată infecţiei cu SARS-CoV-2. Mortalitatea asociată virusului COVID-19 la pacienţii cu boli cardiovasculare este de 10-12%, faţă de doar 6% la pacienţii cu boli oncologice. Se știe că SARS-CoV-2 atacă în principal plămânul, dar poate ataca şi muşchiul cardiac, prin diferite mecanisme (miocardită, tromboembolism pulmonar, infarct miocardic acut). Indiferent de mecanism, când există afectare cardiacă în cadrul infecţiei cauzate de SARS-CoV-2, mortalitatea depăşeşte 40%.