Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale, expuși riscului de anemie feriprivă

Anemia feriprivă este cea mai frecventă complicație extradigestivă a pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale. Aproximativ 50% dintre acești pacienți se confruntă și cu deficit de fier sau anemie. Specialiștii atrag atenția că bolile gastro-intestinale reprezintă cea mai comună cauză de anemie feriprivă la bărbați adulți și femei post-menopauză. În rândul pacienților cu (BII), anemia nu reprezintă doar o modificare patologică a unui parametru din sânge, ci este cea mai frecventă complicație extradigestivă cu un impact important asupra calității vieții.

Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale, expuși riscului de anemie feriprivă

Anemia apare cel mai adesea în contextul unui deficit de fier (anemie feriprivă) secundar unei absorbții deficitare la nivelul unui intestin inflamat și a pierderilor cronice de sânge prin scaun. Anemia feriprivă se manifestă prin stare de slăbiciune, oboseală, amețeală, durerii de cap, lipsa de aer, tegumente palide, dificultăți la înghițire. Pacienții cu BII sunt expuși riscului apariţiei deficitului de fier, aproximativ 36%–76% dintre persoanele cu aceste boli dezvoltând anemie feriprivă.

În România, aproximativ 15.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu BII, cele mai cunoscute fiind boala Crohn şi colita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă). Deşi impactul acestor afecţiuni se răsfrânge asupra vieţii personale şi profesionale, diagnosticarea corectă şi tratamentul adecvat pot oferi pacienţilor cu BII șansa la o viaţă cât mai apropiată de cea normală.

În fiecare an se celebrează pe 26 noiembrie Ziua Mondială a Carenței de Fier. În acest an, Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) a lansat o serie de activități de informare în rândul pacienților cu ocazia Zilei  Mondiale a Carenței de Fier.

„În această perioadă dificilă, în care accesul la îngrijire este mai îngreunat, foarte important este să fim aproape de pacienți și să le putem oferi informație medicală validată. Și cu această ocazie, am încercat să răspundem la toate îngrijorările pacienților privind deficitul de fier și să găsim împreună soluții pentru un acces mai bun la tratament, inclusiv la tratamentul cu fier injectabil sau perfuzabil”, a declarat Isabella Grosu, președintele ASPIIR.

Peste 100 de pacienți cu Boli Inflamatorii Intestinale au participat la o sesiune dedicată de educație medicală cu privire la riscurile și managementul carenței de fier în cadrul acestor afecțiuni. Pacienții au putut discuta cu doi medici: dr. Lucian Negreanu gastroenterolog și dr. Horia Bumbea hematolog despre deficitul de fier.  

,,Fierul în organism este găsit în multe celule, nu doar în celule roșii, însă rolul cel mai important este la nivelul acestora, acolo unde se află și două treimi din fierul din organism. Absobția fierului se realizează la nivelul intestinului subțire, de aceea atunci când este afectată această parte a intestinului, cum se întâmplă în cazul BII, absorbția este afectată și pacienții pot suferi de carență de fier. Scăderea hemoglobinei în sânge este un semn că pacienții ar putea suferi de carență de fier și de anemie”, a declarat Dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie clinică, coordonator transplant medular la Spitalul Universitar București.

Carența de fier este foarte frecventă, prezentă la o treime din populația lumii și se întâlnește cel mai frecvent la femeile aflate în premenopauză și gravide precum și la copiii cu vârsta de sub cinci ani. Deficitul de fier este, de asemenea, frecvent asociat bolilor inflamatorii cronice. Se estimează că afectează  37-61% dintre pacienții cu insuficiență cardiacă cronică (ICC), 24-85% dintre pacienții cu boală cronică de rinichi (BCR) și 13-90% dintre pacienții cu boală inflamatorie intestinală (BII).

,,În bolile digestive ne confruntăm cu multe mecanisme: pe de o parte este pierderea de fier, apoi vorbim de inflamație, motive de malabsorbție. Anemia în BII este extrem de frecventă. Pentru o calitate a vieții cât mai aproape de normal, feriprivitatea trebuie diagnosticată la timp și tratată corespunzător”, a declarat dr. Lucian Negreanu, medic primar medicină internă și gastroenterologie la Spitalul Universitar București.

Pentru tratarea carenței de fier și anemiei feriprive, există mai multe variante de tratamente cu fier, printre care fierul oral, fierul intravenos, picături pentru copii, inițierea tratamentului fiind făcută doar de medic în baza simptomelor, caracteristicilor pacientului și a toleranței la diverse forme de fier.