De Ziua Inimii, în 4 orașe din România Caravana informării despre hipertensiunea arterială

În această săptămână este marcată Ziua Mondială a Inimii, ocazie pentru Societatea Română de Cardiologie să le reamintească românilor despre importanța măsurării tensiunii arteriale și respectarea întocmai a tratamentului prescris de medic pentru a menține sub control valorile tensionale. În perioada 27 septembrie – 1 octombrie în 4 orașe din țară au loc acțiuni de informare asupra tensiunii arteriale cu respectarea măsurilor de prevenție în contextul pandemiei Covid-19.

De Ziua Inimii, în 4 orașe din România Caravana informării despre hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială (HTA) este cel mai important factor de risc în bolile cardiovasculare în lume, dar și în România. Este o afecțiune silențioasă care apare de cele mai multe ori fără semne și simptome. 45% dintre adulții din România suferă de hipertensiune, prevalența fiind mai mare la bărbați (50% sau chiar peste) comparativ cu femeile și fiind mai mare în mediul rural comparativ cu mediul urban. 20% dintre pacienții hipertensivi nu știu că au hipertensiune, adică cel puțin 1 din 5 hipertensivi, prin urmare nu se tratează, în condițiile în care boala este ușor de diagnosticat iar menținerea sub control a valorilor tensionale prin stil de viață echilibrat și tratament corect antihipertensiv poate reduce riscul de a muri prin infarct sau prin accident vascular cerebral. Se știe că cele mai de temut complicații ale HTA sunt: infarct de miocard, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, insuficiență renală.

Societatea Română de Cardiologie aduce fizic, în perioada 27 septembrie – 1 octombrie, mesajul „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!” în atenția românilor prin acțiuni desfășurate în București, Cluj, Iași și Timișoara. Clădiri publice vor fi iluminate în culoarea roșie și va fi proiectat mesajul de prevenție. În același timp, vor fi amplasate puncte de informare asupra tensiunii arteriale, cu respectarea măsurilor de prevenție în contextul pandemiei Covid-19.

Deja pe 27 septembrie în Timișoara a fost iluminată fațada Muzeului de Artă, iar pe 29 septembrie, de Ziua Mondială a Inimii, în București vor fi iluminate fațadele clădirilor: Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Ateneul Român, Institutul de Urgență în Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Clinic de Urgență București, Spitalul Clinic Colțea. Vor exista puncte de informare în : Piața Universității (zona statuilor), Parcul Kiseleff, Parcul Obor, Parcul Cișmigiu, Parcul Ateneul Român, Parcul Eroii Sanitari din Capitală. În aceeași zi, seara la Cluj fațada Bibliotecii Județene va fi iluminată și va exista un punct de informare în proximitatea Bibliotecii Județene.

Pe 1 octombrie în Iași va avea loc iluminarea fațadei Palatului Culturii; iar punctul de informare va exista în proximitatea Palatului Culturii.  

„Hipertensiunea arterială nu doare, nu deranjează și nici nu se simte în general, ajungând, de multe ori, să fie ignorată. În același timp, este poate afecțiunea cel mai simplu de depistat, prin simpla măsurare a tensiunii arteriale și o minimă informare asupra valorilor tensionale corecte. Puterea de a schimba în fiecare an cursul a 30.000 de decese ce ar fi putut fi evitate stă în spatele campaniei de informare ’Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpuneEu!’ pe care Societatea Română de Cardiologie o desfășoară de 3 ani,” a declarat Șef de Lucrări Dr. Ana-Maria Vintilă, Președinte al Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială.

Medicii cardiologi din România subliniază importanța măsurării regulate a tensiunii arteriale acasă, cu un aparat tensiometru pentru braț, notarea valorilor înregistrate într-un jurnal  și păstrarea legăturii cu medicul, acesta fiind singurul care poate interveni asupra tratamentului antihipertensiv. Tratamentul antihipertensiv trebuie respectat întocmai cum a fost prescris. Altfel, riscăm să pierdem controlul valorilor tensionale, iar pacientul este expus urmărilor hipertensiunii arteriale.

„Măsurarea tensiunii arteriale în cabinetul medical, auto-măsurarea acasă folosind tensiometre validate, de braț, conform recomandărilor ghidurilor europene, este primul și cel mai simplu pas pentru diagnosticarea la timp a afecțiunii și instituirea conduitei și a tratamentului medicamentos antihipertensiv corect. Astfel, putem avea șansa să menținem sub control valorile tensionale, iar pacientul să aibă o viață mai bună și mai lungă!” a precizat Profesor Univ. Dr. Bogdan Alexandru Popescu, Președintele Societății Române de Cardiologie.

Campania de informare asupra hipertensiunii arteriale ”Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!” dezvoltată de către Societatea Română de Cardiologie este un program diferit de comunicare, o abordare nouă în conștientizarea bolii, bazat în primul rând pe creșterea de comunități de oameni atenți la sănătatea lor și a celor dragi. Acțiunile de informare realizate cu prilejul Zilei Mondiale a Inimii implică si voluntari din partea Școlii Postliceale Sanitare “Carol Davila” din București.

„Ziua Mondială a Inimii ne dă ocazia să atragem încă o dată atenția, în acest context pandemic dificil, asupra importanței celor 3 pași de prevenție: măsoară tensiunea arterială, respectă întocmai tratamentul prescris, ține legătura cu medicul,” a afirmat dr. Ana-Maria Vintilă.