Imunoterapie oncologică compensată pentru românii care suferă de cancer de vezică urinară

În România, în fiecare an sunt depistate 2.400 de cazuri noi de cancer de vezică. Potrivit statisticilor din 2017, la ora actuală peste 18.000 de persoane suferă de carcinom urotelial în țara noastră. Dezvoltarea imunoterapiei din ultimii ani a adus o șansă reală pentru acești pacienți, care acum și în România au acces la un tratament pe bază de imunoterapie compensat prin Programul Național de Oncologie.

Imunoterapie oncologică compensată pentru românii care suferă de cancer de vezică urinară

Cancerul de vezică reprezintă a șaptea cauză de deces prin cancer la bărbaţi în țara noastră, asta și pentru că boala afectează în proporţie de 80% sexul masculin. Fumatul este însă implicat în apariţia a 50% dintre cazurile de cancer de vezică urinară. Ultimele decenii au avut progrese modeste privind identificarea unor noi soluții terapeutice pentru cancerul de vezică urinară, tratamentul fiind limitat la chimioterapie. Aproximativ jumătate din pacienţii cu boală metastatică nu mai sunt eligibili pentru chimioterapie, prin urmare imunoterapia reprezintă o șansă în plus pentru acești pacienți.

„Apariţia imunoterapiei în tratamentul cancerului de vezică urinară a creat oportunitatea unei gestionări mai bune a pacienţilor cu acest tip de cancer. Avantajele pe care le aduce sunt legate în primul rând de o eficacitate crescută şi o toxicitate redusă. Pentru pacient, este un tratament foarte bine tolerat, se administrează mult mai uşor, iar rezultatele sunt foarte promiţătoare”, a declarat dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog la Asociația Oncohelp Timișoara, în cadrul unui eveniment online difuzat de Pacientul 2.0.

Imunoterapia funcționează prin întărirea sistemului imunitar care poate astfel să combată eficient cancerul.  Imunoterapiile aduc soluții terapeutice pentru pacienți cu tipuri de cancer cu o rată a supraviețuirii redusă sau fără alternativă terapeutică.

„Imunoterapia este o soluţie pentru a readuce cancerul de vezică urinară din zona uitării în zona inovaţiei medicale. În acest tip de cancer, impactul bolii asupra calitatii vietii pacienților este foarte mare. De aceea, pentru medici, obiectivul principal al tratamentului este să ajutăm pacienţii să îşi trăiască viaţa cât mai liberi de povara bolii, iar imunoterapia ne ajuta în acest sens”, a afirmat dr. Amedeia Niţă, medic primar oncolog, Spitalul Municipal Ploieşti.

În prezent, pacienţii diagnosticaţi cu acest tip de cancer au rate de supravieţuire de 5% la 5 ani pentru pacienţii cu boală în stadiul metastatic.

Ghidul „Carcinomul urotelial – Cum să înţelegi mai bine boala”

Pentru a veni în sprijinul acestor pacienţi, compania Roche România a realizat, în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), ghidul „Carcinomul urotelial – Cum să înţelegi mai bine boala”, menit să-i ajute pe pacienţi să înţeleagă mai bine cu ce se confruntă, care sunt manifestările afecţiunii, care sunt opţiunile de tratament sau unde pot găsi consiliere specializată. Ghidul este disponibil şi în variantă electronică, pe invingemcancerul.ro.

„Pacienţii cu cancer de vezică urinară au o serie de nevoi speciale. Ratele de vindecare sunt încă modeste, în primul rând pentru că între 25-50% dintre pacienţi sunt diagnosticaţi în stadii avansate, unde supravieţuirea scade foarte mult. Cu atât mai mult mă bucur că aceşti pacienți nu au rămas uitaţi şi că au în sfârşit acces la cele mai noi tratamente, precum cele cu imunoterapie oncologică. Acest ghid al pacientului pe care îl lansăm astăzi vine în completarea acestor veşti bune şi reprezintă un sprijin în plus şi speranţă oferită acestor pacienţi”, a afirmat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.