Asistenții medicali din Marea Britanie în grevă. Englezii așteaptă în medie o oră pentru o ambulanță

Asistenții medicali din Marea Britanie au organizat cea mai mare grevă din ultimele decenii în această săptămână. Și paramedicii sunt în grevă în multe părți ale Angliei, acțiune care va aduce și mai multe tulburări ale sistemului de sănătate publică englez deja devastat.

Asistenții medicali din Marea Britanie în grevă. Englezii așteaptă în medie o oră pentru o ambulanță

Publicul englez a fost îndemnat să cheme ambulanțele doar dacă este absolut necesar. Greva lucrătorilor în sănătate generează presiuni suplimentare asupra guvernului, care a fost acuzat că nu a luat în considerare apelurile muncitorilor. Secretarul pentru Sănătate, Steve Barclay, a declarat pentru Daily Telegraph că lucrătorii de la ambulanță „au făcut  o alegere conștientă de a provoca rău pacienților”, comentarii care au stârnit furia lucrătorilor și a sindicatelor.

Lucrătorii de la ambulanță cer o creștere a salariului în conformitate cu inflația. Nu doar serviciile de urgență și cele din sănătate sunt afectate; motiv pentru mai multe greve se așteaptă în săptămânile următoare. Educația, sistemul de justiție penală, serviciul poștal și o mulțime de alte domenii sunt afectate. Toți doresc salarii mai bune și securitate sporită a locului de muncă.

Lucrătorii Forțelor de Frontieră din Uniunea Serviciilor Publice și Comerciale (PCS) fac deja grevă de opt zile. Grevele vor afecta aeroportul Heathrow din Londra, precum și hub-urile din Londra Gatwick, Manchester, Birmingham, Cardiff și Glasgow. Operatorii de bagaje au ieșit și ei la unele întâlniri.

Valul de greve trebuie privit și în lumina stagnării economice a Regatului Unit, a creșterii inflației. Salariile din Marea Britanie, nu au ținut pasul cu inflația. Creșterea medie a salariilor în sectorul privat a fost de 6,9% la jumătatea anului 2022, comparativ cu 2,7% pentru sectorul public .

Pandemia de Covid-19 a înăsprit condițiile de muncă din sănătate și a adus un val de nemulțumiri în rândul angajaților din domeniu. Până în această lună, cel mai mare sindicat de asistență medicală din Marea Britanie nu mai făcut  o grevă din anul 1990. Lucrătorii din sistemul public de sănătate (NHS) au fost împinși în pragul epuizării în ultimii ani, cu o criză de personal, salarii mici și liste de așteptare crescând vertiginos, astfel că spitalele și secțiile pline, iar personalul obosit.

Practic, asistentele  medicale britanice au inițiat o grevă istorică. Crizele de personal și salarizare amenință NHS. Britanicii trebuie acum să aștepte în medie o oră pentru o ambulanță dacă au raportat un atac de cord, un accident vascular cerebral sau alte probleme similare, în ciuda unui obiectiv național de 18 minute, au informat posturile de televiziune CNN și BBC. Așteptarea unui apel de „Categoria 1”, care se referă la amenințări imediate la adresa vieții, este de până la 10 minute, în ciuda unui obiectiv de șapte minute.

 Condițiile nu se îmbunătățesc întotdeauna în timp ce un pacient ajunge la spital, unde timpii de așteptare sunt la niveluri record. „Realitatea este că, în fiecare zi, asistentele medicale din Marea Britanie intră în spitale cu personal insuficient”, a declarat pentru CNN Andrea Mackay, care a lucrat ca asistentă medicală timp de șapte ani la un spital din sud-vestul Angliei.

„În timpul uneia dintre cele mai proaste ture ale mele, am fost singura asistentă medicală la 28 de copii bolnavi. Nu este sigur și nu putem oferi îngrijirea de care acești copii au nevoie uneori”, a adăugat Jessie Collins, asistentă medicală la pediatrie.

Liderul laburist al opoziției, Keir Starmer, l-a atacat pe Sunak în greva asistenței medicale din Parlament săptămâna trecută, spunându-i că „întreaga țară ar respira ușurată” dacă ar opri greva prin încheierea unui acord cu asistenții medicali.

Credit foto:

https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/vehicul-ambulan-a-salvare-medic-8942632/