Asistenți medicali și medici din România, instruiți în bolile genetice rare

Timp de 36 luni Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova și Asociația Prader Willi din România (Zalău) au instruit asistenți medicali și medici implicați în managementul bolilor genetice și bolilor rare pentru a crește calitatea serviciilor medicale oferite populației.

Asistenți medicali și medici din România, instruiți în bolile genetice rare

Aproape 800 de profesioniști în domeniul sănătății au fost beneficiarii proiectului ,,Îmbunătățirea competențelor PROfesionale ale personalului medical implicat în realizarea actului medical din specialități relevante pentru managementul multidisciplinar al bolilor GENEtice RARE - ProGeneRare” - POCU/91/4/8/108073. Un curs în domeniul bolilor rare și genetică medicală, creditat cu 30 puncte EMC, a fost pus la dispoziția a 667medici și 122 asistenți medicali. Au mai avut loc 6 workshop-uri a câte 4 zile în cadrul cărora s-a efectuat training-ul medicilor din specialitățile genetică medicală și medicina de laborator din toate regiunile de dezvoltare în tehnologia de secvențiere de noua generație (NGS).

,,Cel mai mare beneficiu al proiectului este resursa umană formată pe domeniul bolilor rare, popularizarea geneticii medicale și bolilor rare in rândul specialiștilor medicali și formarea specialiștilor de genetică medicală și în tehnici de diagnostic genetic avansat -NGS”, a declarat Dorica Dan, președintele Asociației Prader Willi din România.

O colecție de 10 volume de ghiduri de practică în domeniul bolilor genetice și bolilor rare a putut fi accesată de personalul medical. Ghidurile cuprind peste 1000 de boli selectate și traduse de pe Orphanet.

,,Echipa APWR a contribuit cu 2 ghiduri de îngrijire integrată în Tulburările din spectrul autismului și îngrijirea integrată în boli autoimune rare – colagenozele, Policondrita recidivantă, Miopatii inflamatorii, Sclerodermia sistemică, Lupus eritematos sistemic, Boala mixtă de țesut conjunctiv. Celelalte sunt ghiduri traduse de pe Orphanet, extrem de utile. Traducerile au fost făcute de către echipa de la Craiova”, a subliniat Dorica Dan.

În cadrul proiectului s-a derulat și o campanie specifică de conștientizare și depistare precoce a bolilor rare în toate regiunile din țară.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, beneficiarul  proiectului a primit 8,789,075.68 lei din care cofinanțarea UE a fost de 8,631,831.85 lei, acest proiect fiind cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 Axa prioritară: Incluziunea socială și combaterea sărăciei Obiectivul specific 4.8: Îmbunătățirea nivelului de competențe al profesioniștilor din sectorul medical.

APWR a mai organizat cursuri online pentru asistenții medicali comunitari din Teleorman și Gorj