Dr. Ioana Streață, Centrul de Genetică Dolj: ,,Sperăm ca anul viitor toate cele trei brațe ale Centrului să fie funcționale”

Centrul Regional de Genetică Medicală din Dolj, organizat în structura Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, nu are încă funcțional compartimentul de genetică medicală, în condițiile în care sunt arondate 5 județe, ceea ce înseamnă că vin pacienți din Dolj, Olt, Mehedinți, Gorj și Vâlcea. Dr. Ioana Streață, medic genetician la Centrul de Genetică Dolj a mărturisit: ,,sperăm ca anul viitor toate cele trei brațe ale Centrului să fie funcționale”

Dr. Ioana Streață, Centrul de Genetică Dolj: ,,Sperăm ca anul viitor toate cele trei brațe ale Centrului să fie funcționale”

Rețeaua Română de Genetică Medicală s-a constituit în 2014, prin înființarea celor 6 centre de genetică medicală din București, Cluj, Timiș, Iași, Bihor și Dolj. Conform Ordinului de ministru 1358 din 2014 toate cele toate cele șase centre regionale genetică medicală trebuie să aibă în structura lor laborator de genetică medicală, cabinet de genetică medicală și compartiment de genetică medicală.

,,În ceea ce privește situația Centrului din care fac parte în momentul de față funcționale sunt laboratorul de genetică medicală și cabinetul de genetică medicală din ambulatoriul spitalului Clinic Județean Craiova, urmând sperăm într-un final, după mulți ani să avem în primăvara anului viitor funcțional și compartimentul de genetică medicală, care va putea interna pe spitalizare continuă pacienții cu boli genetice și boli rare de cauză genetică. Potrivit Contractului Cadru al Casei de Asigurări Naționale de Asigurări de Sănătate aceste servicii se vor putea face în spitalizare continuă pentru cazuri acute”, a precizat în cadrul Școlii de Boli Rare pentru Jurnaliști, ediția a zecea, dr. Ioana Streață, medic genetician la Centrul Regional de Genetică Medicală din Dolj.

Încă foarte multe din bolile rare nu au tratament și sunt patologii care duc la pierderea autonomiei, prin urmare o diagnosticare precoce este mai mult decât necesară, astfel că rolul centrelor de genetică este extrem de important, având în vedere că majoritatea bolilor rare au o cauză genetică.

,,Sperăm ca anul viitor să putem spune că toate cele trei brațe ale centrului vor fi funcționale”, a mărturisit dr. Ioana Streață, care a subliniat că prin centrele de genetică medicală care sunt și parte a rețelei europene de referință în boli rare se face prevenția cât și diagnosticul precoce și managementul integrat al pacienților.

,,Și nu doar al individului, ci și al familiei și dacă este posibil se poate face profilaxia prin acțiuni cu efect la nivel de populație pentru că știind zestrea genetică, problemele, cauzele care au dus la producerea sau la apariția respectivei patologii poți ajuta în prevenire, poți ajuta la un management mai ușor al acestor boli, iar rezultatele să fie mai bune pentru pacient și famila sa”, a explicat medicul genetician prezent online la cea de-a doua sesiune a celei de-a zecea ediții a Școlii de Boli Rare pentru Jurnaliști, organizată de Alianța Națională de Boli Rare din România.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova și Asociația Prader Willi din România (Zalău) au instruit asistenți medicali și medici implicați în managementul bolilor genetice și bolilor rare. Proiectul tocmai s-a încheiat și a fost prezentat în cadrul Școlii de Boli Rare pentru Jurnaliști, ediția a zecea, de către dr. Ioana Streață.