Osteoporoza: 80 la sută din oamenii care și-au fracturat un os din cauza osteoporozei rămân nediagnosticați și netratați

La nivel global, osteoporoza provoacă mai mult de 8,9 milioane de fracturi într-un singur an. Practic, la fiecare 3 secunde, în lume un os se fracturează din cauza osteoporozei. O femeie din 3 cu vârsta peste 50 de ani va fi afectată de fracturi osteoporotice. Însă osteoporoza nu e doar boala femeilor. Și bărbații pot suferi de această afecțiune, numită ,,ucigașul tăcut”. Un bărbat 1 din 5 bărbați cu vârsta peste 50 de ani au probleme din cauza osteoporozei. Din păcate, 80 la sută din oamenii care și-au fracturat un os din cauza osteoporozei rămân nediagnosticați și netratați. Astăzi de Ziua Mondială a Osteoporozei, un nou sondaj internațional efectuat la 1.008 de femei cu osteoporoză din șase țări, arată că în timp ce mai mult de două treimi (67%) dintre femeile cu vârsta peste 55 de ani înțeleg în cea mai mare parte ce este osteoporoza și impactul potențial negativ al viitoarei fracturi, 19% s-au simțit slab informate la momentul diagnosticului.

Osteoporoza: 80 la sută din oamenii care și-au fracturat un os din cauza osteoporozei rămân nediagnosticați și netratați

Peste un milion de femei și bărbați din România cu vârsta de peste 50 de ani suferă de osteoporoză, având un risc major de fracturi osoase de fragilitate. Aproximativ 20,5% dintre femei și 6,2% dintre bărbații în vârstă de 50 de ani și peste din România suferă de osteoporoză.

Impactul acestei boli este unul major, dizabilitățile provocate de osteoporoză generând costuri extrem de mari pentru sistemele de sănătate, cât și pentru bugetele familiilor celor care suferă de această boală. Astfel, la un an după o fractură de șold, 40% din pacienți nu mai pot merge autonom și  80% au nevoie de asistență pentru activități uzuale. Zilele de spitalizare generate de osteoporoză le depășesc pe cele pentru pentru cancer de sân, infarct sau diabet, iar după o fractură de fragilitate, pacienții sunt de 5 ori mai expuși la o a doua fractură în următorii 2 ani.

Riscul unei femei de a-și fractura soldul este egal cu riscul combinat de cancer de sân, uterin și ovarian. Pentru a reduce această povară este nevoie, printre altele, de un diagnostic precoce în cazul osteoporozei. Un scan DXA, care este utilizat pentru măsurarea densității osoase a coloanei și osului șoldului, este tehnica cea mai comună pentru evaluarea riscului de osteoporoză. Tratamentele pe bază de prescripție medicală pot fi necesare pentru a reduce efectiv riscul fracturilor osoase asociate osteoporozei.

Programul național al bolilor endocrine prevede rambursarea costurilor examinării cu absorbțiometrie duală cu raze X (DXA) pentru investigarea osteoporozei și rambursarea tratamentului gratuit pentru persoanele diagnosticate cu osteoporoză. Prin acest program, în fiecare an, sunt tratate peste 5.000 de persoane cu osteoporoză. Cu toate acestea, scanarea DXA ar putea fi restricționată de numărul redus de aparate DXA din țară, tratamentul fiind de regulă asigurat numai persoanelor diagnosticate cu osteoporoză prin intermediul scanării DXA sau celor care au suferit deja o fractură de fragilitate.

,,20 octombrie este Ziua Internațională a Osteoporozei și este important să subliniem încă o dată importanța  creșterii  gradului  de conștientizare cu privire la prevenția, diagnosticarea și tratamentul osteoporozei, o boală care afectează un număr estimat de 200 de milioane de oameni la nivel global. Cu o experiența de peste 20 de ani de cercetare în domeniul osteoporozei, compania Amgen este activă pentru combaterea acestei boli cronice și, ajutând, prin activitatea științifică care a dat roade, la tratarea oamenilor cu osteoporoză cu risc înalt de fractură. Prin acțiuni corelate de diagnostic precoce și tratament, aceștia își reduc considerabil riscul de fractură”,  a declarat Alina Culcea, Director General Amgen România, într-un comunicat de presă.

Modelul FRAX, un algoritm care permite calcularea riscului de fractură, disponibil din 2011, nu este compensat la nivelul medicilor de familie și nici în ambulatoriul de specialitate.

,,Această zi este o oportunitate pentru a lua măsuri și pentru a învăța cu privire la factorii de risc în osteoporoză pentru tine sau pentru o femeie din viața ta, prin verificarea IOF Risk Check, ce poate fi completat pe telefonul personal, computer sau un alt dispozitiv. Sănătatea rămâne în centrul atenției în mijlocul unei pandemii globale, de aceea nu trebuie să uităm importanța diagnosticării și tratării bolilor cronice precum osteoporoza și necesitatea unor măsuri concrete din partea factorilor implicați”, a declarat Carolina Furdui, Manager Business Unit Amgen.

 Un sondaj inițiat de Theramex în cooperare cu Fundația Internațională pentru Osteoporoză (IOF), realizat în Germania, Franța, Italia, Spania, Australia și Brazilia, a inclus 316 femei aflate în postmenopauză cu vârsta peste 55 de ani și 315 femei premenopauzale (40-55 ani) cu osteoporoză (în total 62% dintre femeile chestionate). Dintre aceste femei, osteoporoza a fost diagnosticată numai după o fractură în aproape 60% din cazuri. Acest sondaj evidențiază un decalaj în conștientizarea osteoporozei, întrucât un sfert dintre pacienții cu vârsta de peste 55 de ani nu erau conștienți și nu înțelegeau legătura dintre osteoporoză și fracturile osoase. O treime (35%) dintre respondenți au spus că ar fi fost motivați să aibă grijă de sănătatea oaselor lor dacă ar fi știut că una din trei femei cu vârsta peste 50 de ani va suferi o fractură de fragilitate, dar fracturile de fragilitate pot fi prevenite cu tratamentul potrivit.

„Impactul osteoporozei nu trebuie subestimat. Fracturile pot schimba viața, cauzând durere, dizabilități și pierderea independenței, motiv pentru care este atât de important să vă asigurați că pacienții primesc informațiile, îngrijirea și tratamentul de care au nevoie pentru a-și gestiona starea și a preveni sau întârzia fracturile. Acest sondaj subliniază necesitatea unei comunicări îmbunătățite medic-pacient și demonstrează importanța educației pentru a împuternici femeile să solicite mai mult de la furnizorii lor de sănătate și îngrijire”, a precizat dr. Philippe Halbout, CEO-ul Fundației Internaționale pentru Osteoporoză.

„Femeile cu osteoporoză merită sprijin și tratament adecvat pentru a se bucura în continuare de stilul lor de viață și de momentele prețioase alături de cei dragi. Ne-am angajat să colaborăm cu comunitatea de osteoporoză pentru a oferi informații și educație accesibile despre această afecțiune, cu cât femeile știu și înțeleg mai multe, cu atât vor fi mai împuternicite să ceară mai mult de la îngrijirea lor de osteoporoză, contribuind la reducerea sau eliminarea riscului de fracturi", a subliniat Robert Stewart CEO-ul Theramex.

Potrivit IOF, osteoporoza rămâne în mare parte subdiagnosticată și subtratată, rezultând un număr mare de fracturi.

Sursa foto: https://www.osteoporosis.foundation/sites/iofbonehealth/