Un potențial vaccin împotriva COVID-19, disponibil la mijlocul lui 2021

Un potențial vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi disponibil la mijlocul lui 2021, susțin reprezentanți ai industriei farmaceutice, care au discutat mai multe aspecte importante legate de dezvoltarea, producția și accesibilitatea unor vaccinuri în cadrul evenimentului online Împreună în căutarea unui vaccin împotriva COVID-19 (United in the search of a COVID-19 vaccine).

Un potențial vaccin împotriva COVID-19, disponibil la mijlocul lui 2021

Evenimentul ,,Împreună în căutarea unui vaccin împotriva COVID-19” a fost organizat de Vaccines Europe și EFPIA (Federația Europeană a Asociațiilor şi Industriei Farmaceutice, din care face parte și ARPIM - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente), în 9 iunie 2020.

,,Noi vedem procesul de dezvoltare drept unul care trebuie susținut și pe mai departe. Pentru că oricine reușește dezvoltarea unui vaccin are nevoie apoi de siguranță și predictibilitate. Dezvoltarea unui vaccin presupune resurse financiare foarte mari, de aceea folosim banii strânși cu ocazia evenimentului maraton organizat de Uniunea Europeană pentru a susține prin toate instrumentele inițiativele de dezvoltare”, a declarat Martin Seychell, director general adjunct, DG Sante, Comisia Europeană.

Aproximativ 110 vaccinuri COVID-19 se află în dezvoltare, iar 8-10 vaccinuri sunt deja în fază 1 de testare, astfel că un potențial vaccin împotriva COVID-19, ar putea fi disponibil poblicului larg la mijlocul lui 2021.

,,Viteza cu care acționăm este fără precedent, iar cuvintele cheie sunt parteneriatul și colaborarea. Luând în considerare toate aceste aspecte, estimăm că vaccinul ar putea fi gata într-un an, un an și jumătate. Cel mai probabil după semestrul al doilea 2021”, a spus Jean Lang, vice-președinte Cercetare și Dezvoltare, Sanofi Pasteur și președinte al Grupului de Lucru de Cercetare din cadrul Vaccines Europe.

 Potrivit unui comunicat de presă, reprezentanții industriei farmaceutice au precizat că trebuie să comunice publicului larg că vaccinul nu va fi gata mâine.

,,Mulți se așteaptă ca vaccinul să fie gata până la finalul anului și vor fi foarte dezamăgiți să vadă că acest lucru nu se întâmplă. Trebuie să fim realiști. Toată lumea vrea să câștige timp, să lucrăm mai repede decât în mod normal, dar facem acest lucru fără să sacrificăm siguranța acestor vaccinuri”, a afirmat Pierre Van Damme, profesor și vice-decan la Universitatea Antwerp, Facultatea de Medicină și Științe Medicale.

 Johnson & Johnson anunță accelerarea testelor clinice a vaccinului candidat pentru COVID-19

Compania Johnson & Johnson a anunțat că, prin Janssen Companiile Farmaceutice, a accelerat inițierea fazei 1/2a, primul studiu clinic uman din cadrul investigării vaccinului SARS-CoV-2, Ad26.COV2-S, recombinat. Inițial planificat pentru septembrie, studiul este estimat a începe în a doua parte a lunii iulie.

,,În baza datelor preclinice solide pe care le-am înregistrat până acum, precum și datorită interacțiunii cu autoritățile de reglementare, am reușit să accelerăm suplimentar dezvoltarea clinică a investigării vaccinului SARS-CoV-2, Ad26.COV2-S, recombinat. Simultan, continuăm eforturile de întărire a parteneriatelor globale importante, precum și investițiile în tehnologiile de producție a vaccinului și în capacitățile de fabricație. Scopul nostru e să ne asigurăm că putem livra lumii un vaccin și să protejăm oamenii de pretutindeni în fața acestei pandemii.”, a spus  dr. Paul Stoffels, Vice Președinte al Comitetului Executiv și Preşedinte al Comitetului Ştiinţific Johnson & Johnson.

Studiul va avea loc în SUA și Belgia, iar compania este în discuții cu Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din SUA pentru a începe faza a 3-a a vaccinului SARS-CoV-2, Ad26.COV2-S, recombinant, studiu clinic devansat față de programarea inițială, ca rezultat așteptat al studiilor din faza 1 și a aprobarilor instituțiilor de reglementare.