Reabilitarea Medicală în România: un secol de la înființarea Societății de Reabilitare Medicală, un deceniu până la obținerea mai multor servicii medicale decontate

10 la sută din populația Globului se confruntă cu o dizabilitate, potrivit Raportului Mondial privind Dizabilitatea al Organizației Mondiale a Sănătății. Aproximativ 785 de milioane de persoane cu vârste de peste 15 ani și mai în vârstă trăiesc cu o dizabilitate conform Sondajului Sănătății Mondiale, în timp ce studiul Povara Globală a Bolii estimează că 975 de milioane (19,4%) de persoane se confruntă cu dizabilități.

Reabilitarea Medicală în România: un secol de la înființarea Societății de Reabilitare Medicală, un deceniu până la obținerea mai multor servicii medicale decontate

În România, statisticile oficiale din 2020 arată că 853.465 de persoane dețin certificat de încadrare îm grad de handicap, iar 457.730  primesc pensie de invaliditate. În țara noastră, Societatea Română de Reabilitare Medicală (SRRM) s-a înființat în urmă cu un secol, de-a lungul timpului a trecut printr-o serie de transformări, iar astăzi se preocupă ca persoanele cu dizabilități să beneficieze de servicii medicale de înaltă calitate. În ultimii 10 ani, SRRM a luptat asiduu pentru a obține un Contract-Cadru favorabil, respectiv mai multe servicii medicale de reabilitare medicală  pentru pacienți decontate de stat.

 Medicina Fizică și de Reabilitare (MFR) este specialitatea care se ocupă cu prevenția, diagnosticul, tratamentul și managementul reabilitării persoanelor cu dizabilități. Reabilitarea trebuie considerată o strategie de sănătate publică a acestui secol, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În acest context, Medicina Fizică și de Reabilitare trebuie privită ca o specialitate esențială.

În România sunt peste 1500 specialiști în medicină fizică și de reabilitare și peste 350 de rezidenți în pregătire. ,,Este cea mai căutată a specialitate din România”, a declarat conf. Univ. Dr. Adrian-Costin Bighea, actual trezorier și fost președinte al SRRM.

,,Ne luptăm de 10 ani pentru modificarea Contractului-Cadru care  a fost defavorabil. Am fost aruncați și asimilați cu specialitățile paraclinice și nu mai puteam nici măcar consulta pacienții când se terminau fondurile de la Casă”, a spus conf. Univ. Dr. Adrian-Costin Bighea, înntr-o conferință de presă organizată de SRRM cu ocazia împlinirii a o sută de ani.

În urma discuțiilor dintre MS, CNAS și SRRM, s-a produs o schimbare fundamentală a contractului cadru în acordarea serviciilor de reabilitare medicală persoanelor cu dizabilități, astfel că acum românii cu dizabilități au acces la mai multe servicii medicale de reabilitare medicală, decontate de CNA.S

„Noutatea care ne bucură este că din martie, decontarea serviciilor medicale în ambulatoriul de specialitate Medicină Fizică și de Reabilitare se face prin plata prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte, la fel ca la celelalte specialități clinice, și nu prin tarif pe serviciu medical exprimat în lei, la valori mult mai mici față de alte specialități și care permitea tratarea unui număr redus de pacienți în fiecare lună. Această modificare permite ca de acum și medicii de Medicină Fizică și de Reabilitare să poată efectua în cabinet diverse proceduri diagnostice sau terapeutice, să poată prescrie servicii conexe efectuate de psiholog sau fizioterapeut, să poată face pacienților ecografii dacă au competență pentru acest lucru” e de părere Conf. Univ. Dr. Adrian-Costin Bighea, actual trezorier și fost președinte al SRRM.

Hotărârea de guvern care a modificat contractul-cadru privind acordarea asistenței medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate a revizuit și lista afecțiunilor pentru care pot fi acordate servicii de medicină fizică şi de reabilitare. Astfel, au fost adăugate noi proceduri de medicină fizică şi de reabilitare care se pot face în baza de tratament.

,,A fost prima dată când am găsit deschiderea necesară, atât la domnul ministru Alexandru Rafila, cât și la doamna Adela Coojan, președintele Casei naționale de sănătate”, a mărturisit trezorierul SRRM. Evident este un prim pas și mai sunt multe de făcut. Medicii specialiști au făcut referire la anumite solicitări care nu au putut fi introduse în actualul contract cadru precum actualizarea valorii de decontare a procedurilor fizicale în baza de tratament sau modificarea perioadei pentru care se decontează procedurile specifice de medicină fizică și de reabilitare, care rămân pentru a fi negociate în viitor.

Afecțiuni generatoare de dizabilitate

Dizabilitatea este la ora actuală un motiv de îngrijorare globală, dacă ne luăm după ultimele estimări care spun că peste un miliard de oameni trăiesc cu o oarecare formă de dizabilitate, ceea ce înseamnă aproximativ 15% din populația lumii (pe baza estimărilor populației la nivel global din 2010), un procent mai mare decât estimările anterioare ale Organizației Mondiale a Sănătății, care datează din anii ’70 și care sugerau o cifră în jur de 10%.

Numărul persoanelor cu dizabilități este în creștere și din cauza faptului că populația îmbătrânește într-un ritm nemaiîntâlnit și după cum se știe există un risc ridicat de dizabilitate la vârste mai înaintate. Afecțiunile generatoare de dizabilitate sunt atât cele cronice (neurologice, ortopedice, respiratorii, reumatologice, cardio-vasculare, oncologice etc.), cele post-traumatice (osteo-articulare, ale sistemului nervos etc.), cât și arsurile, dar și COVID.

,,Suntem o specialitate complexă, pacienții noștri vin din diverse zone de patologii, ortopedică, posttraumatică, non oncologică. Tratăm de asemenea disfuncții respiratorii, reumatologice, patologii cardiovasculare sau ale sistemului nervos central. Ne ocupăm și de reabilitarea la pacientul ATI, dar și la cel postCovid”, a afirmat conf. dr. Mădălina Iliescu, secretarul SRRM.

,,Se știe că infecția cu SARS – CoV-2 este o boală cu afectare multiplă de organe, care poate lăsa sechele complexe, multiple, respiratorii, cardiace, neurologice, musculoscheletale, cognitive și care poate duce la dizabilitate și la scăderea calității vieții. Specialiștii în Medicina Fizică și de Reabilitare Medicală pot face evaluarea și managementul terapeutic al dizabilității date de COVID-19”,  a precizat prof. dr. Mihai Berteanu, președintele SRRM.

Singurul document recunoscut de Ministerul Sănătății din România ca și ghid pentru reabilitarea medicală a paciențului Post-Covid-19 este realizat de conducerea SRRM. „Reabilitarea medicală a ținut mereu pasul cu tehnologiile inovatoare. În ultimii ani, în contextul pandemiei de COVID-19 a intrat puternic în lumina reflectoarelor și pe bună dreptate”, a subliniat prof.dr. Mihai Berteanu.

Societatea Română de Reabilitare Medicală s-a implicat extrem de activ în dezvoltarea acestui sector de reabilitare PostCovid-1, astfel că s-au înființat secții de profil în unităţile sanitare de Medicină Fizică și de Reabilitare din România.