ANBR organizează mai multe cursuri pentru asistenții medicali comunitari

Pandemia de COVID-19 are și efecte pozitive, unul dintre ele fiind deschiderea neașteptată către sănătatea digitală, respectiv către toate modalitățile de telemedicină, către soluțiile care folosesc inteligența artificială care ajută atât cadrele medicale în activitatea sa, cât și pacienții, mai ales în această perioadă când sunt limitate contactele fizice. Alianța Națională pentru Boli Rare (ANBR) a pregătit în această perioadă o serie de cursuri online pentru asistenții medicali comunitari, interesați de problematica bolillor rare.

ANBR organizează mai multe cursuri pentru asistenții medicali comunitari

Un prim curs pentru asistenții medicali comunitari a început vineri, 27 noiembrie, dar ANBR are încă 3 granturi pentru această categorie de personal, a anunțat Dorica Dan, președintele ANBR, în cadrul celei de-a IX-a ediții a Școlii de Boli Rare pentru Jurnaliști, desfășurată în premieră exclusiv online. Acest curs abordează managementul de caz în bolile rare, iar cadrele medicale vor afla unde să orienteze pacienții cu aceste boli, care sunt centrele de expertiză din România și pe ce tipuri de boli rare.

,,Facem acest curs ca să scurtăm timpul de așteptare până la diagnostic. Vrem să le punem asistenților medicali la dispoziție un website de management de caz virtual. E util să direcționeze cazurile către centrele de expertiză”, a mărturisit Dorica Dan.

ANBR intenționează să dezvolte și aplicații utile asistenților medicali comunitari și pacienților cu boli rare. ,,Pacienții cu boli rare sunt răspândiți peste tot în țară, în această perioadă au avut nevoie de îngrijire la domiciliu și s-au confruntat cu lipsa informațiilor, izolare, frică, specialiști nepregătiți,  lucruri cu care ei se confruntă de obicei, și în afara pandemiei”, a precizat Dorica Dan.

Conform datelor furnizate de Observatorul Român de Sănătate, în România au fost în această perioadă a pandemiei cu 70% mai puține spitalizari comparativ cu anul trecut. Asta înseamnă că și pacienții cu boli rare au avut mai puține internări în spital. Potrivit unui studiu al organizației EURORDIS, 3 pacienți cu boli rare din 10 de la nivelul Europei au declarat că spitalul în care făceau tratament de obicei a fost închis în această perioadă, 50% dintre pacienți au fost nevoiți să-și amâne sau anuleze intervențiile, iar 9 din 10 pacienți cu boli rare au trecut prin întreruperea îngrijirilor.

Cursuri pentru asistenții medicali care fac tratamente la domiciliu

În ceea ce privește tratamentul la domiciliu pentru pacienții cu boli rare, Dorica Dan a precizat că în România se poate face tratament la domiciliu perfuzabil, dar mai există câteva lucruri de clarificat.

,,Noi avem în derulare 3 proiecte de sprijin în accesarea tratamentului la domiciliu. Ajutăm asistenții medicali în rambursarea transportului, facem un curs de instruire pentru asistenții medicali care fac acest lucru la domiciliu. Există în rândul cadrelor medicale teama că tratamentul este foarte scump și nu e foarte clar cum se poate scoate din spital, transportul trebuie să fie făcut în siguranță. Sperăm ca CNAS să  clarifice mai bine pentru spital scoaterea tratamentului din spital, să comunice aceste informații spitalelor, altfel fiecare spune că nu știe dacă e legal sau nu”, a spus Dorica Dan, în cadrul Școlii de Boli Rare pentru Jurnaliști, ediția 2020.

 În prezent, 1820 de asistenți medicali comunitari care au în fișa postului că se ocupă și de pacienții cu boli rare din zone vulnerabile, izolate, au nevoie de cursuri de instruire. ANBR anunță că are 3 granturi pentru asistenții medicali comunitari. Deja s-au înscris 850 de asistenți în 24 de ore la unul din cursuri.